TGP – Analiza Relevanta Pentru Functia Ficatului
TGP – Analiza Relevanta Pentru Functia Ficatului
ALT, ALAT sau TGP sunt prescurtarile pe care le intalnim cand este vorba de alanin-aminotransferaza sau transaminaza glutampiruvica. Este o enzima care face parte din clasa transferazelor si catalizeaza transferul reversibil al gruparii amino, de la un aminoacid α–cetoglutaratului, ducand la formarea de acid piruvic si glutamat.
Se gaseste in principal in ficat, la nivelul celulei hepatice regasindu-se in special in citosol si in ordine descrescatoare a concentratiei, in rinichi, miocard, muschi scheletici si pancreas.
Daca metabolismul energetic al celulei hepatice este tulburat prin agenti infectiosi, cum ar fi virusurile hepatitei virale sau prin agenti toxici, se produce o crestere a permeabilitatii membranei celulare, cu trecerea in ser a componentelor citoplasmatice.
ALT este indicatorul de citoliza cel mai frecvent explorat si cel mai indicat pentru detectarea chiar si a leziunilor hepatice minime.
ALT este mai specifica pentru afectiunile hepatice decat AST.
Ce indica valorile crescute ale TGP:
Cresterile cele mai mari ale valorilor ALT cum ar fi de 20 sau 100 ori valoarea normala, au fost inregistrate in cazul hepatitelor acute virale si toxice.
In cazul hepatitelor acute cu virus A, cresterea ALT apare cu doua saptamani inaintea instalarii icterului, normalizarea valorilor ALT producandu-se dupa circa 3 saptamani.
In cazul hepatitelor virale cu virus B sau C, valoarea ALT prezinta cresteri si scaderi imprevizibile, revenind la valori aproape normale.
In hepatita cronica persistenta, valorile transaminazelor apar intermitent crescute, iar in hepatita cronica activa apar cresteri ale ALT, dar nu la nivelul celor din hepatita acuta.
In icterele obstructive cresterile pot fi mici si tardive, cresterea rapida si marcata cu valori mai mari de 600 UI/l, urmata de o scadere brusca pe parcursul a 12-72 ore fiind considerata caracteristica pentru obstructia acuta a ductelor bilare.
Ce indica valorile scazute ale TGP:
- infectii urinare;
- neoplazii;
- deficit de piridoxal fosfat,
- malnutritie,
- consum de alcool.
Valori critice ale analizei TGP se inregistreaza la sindromul alcool-acetaminofen cu valori >9000 UI/l, aceste nivelele extreme pot distinge acest sindrom de hepatita virala sau alcoolica.
In general nivelurile ALT si AST au o evolutie paralela. Fac exceptie hepatitele alcoolice unde raportul AST/ALT poate fi mai mare decat 2 ca urmare a reducerii continutului hepatic de ALT si, mai rar, raportul AST/ALT poate creste la pacientele cu infiltrare grasa a ficatului in timpul sarcinii.
O crestere mai mare a AST decat a ALT apare si in ciroza hepatica si metastazele hepatice, iar la pacientii cu ciroza hepatica un raport AST/ALT mai mare sau egal cu 3 sugereaza ciroza biliara primitiva.