Teste de ovulatie si analize medicale de fertilitate
Ovulatia, fertilizarea si calatoria ovulului fecundat prin trompa uterina si, in cele din urma, in uter este un proces complex. Multe lucruri trebuie sa se armonizeze perfect pentru ca o femeie sa ramana insarcinata.
Infertilitatea este, de obicei, definita ca nereusita de a concepe dupa un an sau mai mult de activitate sexuala regulata in timpul ovulatiei. De asemenea, poate fi definita si ca incapacitatea de a duce sarcina pana la termen.
In 40% dintre cuplurile infertile, problemele care afecteaza partenerul mascul sunt fie partial, fie in intregime cauza infertilitatii. Pentru barbati, infertilitatea este, cel mai adesea, rezultatul unei cantitati prea mici de sperma sau al unei anomalii anatomice.
O multime de factori pot duce la producerea unei cantitatii mici de sperma, incluzand consumul de alcool, tulburari endocrine, expunere la toxine, radiatii sau caldura excesiva, boli acute recente sau febra prelungita, rani testiculare si, foarte rar, deteriorarea testiculelor din cauza oreionului. Variocelii, inflamarea venelor care iriga testiculele, pot duce la infertilitate la barbat din cauza ca venele nu mai regleaza normal temperatura testiculelor si asta afecteaza negativ sperma.
Pentru femei, cea mai obisnuita cauza a infertilitatii este insuficienta ovulatiei sau blocaje ale trompelor uterine, endometrioza si fibroza uterina. Unele femei fac anticorpi la sperma partenerului, devenind alergice la ea. Chlamydia, o boala cu transmitere sexuala, duce la multe cazuri de infertilitate. Cauze psihice, cum sunt stresul sau teama de a fi parinte, pot contribui si ele la infertilitate, desi stresul este, de obicei, rezultatul infertilitatii.
Stiai ca circa 41% dintre cazurile de infertilitate se datoreaza anomaliilor spermei?
Cauze ale infertilitatii cuplurilor
Cele mai curente si cunoscute cauze ale infertilitatii cuplurilor sunt urmatoarele:
- femeia are endomiotroza
- barbatul are sperma anormala, concentratia mica de spermatoizi in sperma sau disfunctii erectile
- trompele uterine ale femei sunt infundate
- ovulatia este rara sau neregulata
- cuplul nu poate avea contact sexual complet
- mucoasa cervicala ataca si omoara sperma
- femeia nu fabrica destul progesteron pentru a purta fatul pana la termen
- femeia are mai mult de 35 de ani (fertilitatea scade mult dupa aceasta varsta)
- unul din membrii cuplului mananca necorespunzator sau este prea stresat
Adesea, exista mai multe cauze ale infertilitatii si in aproximativ 20% dintre acestea nu se poate gasi nimic care sa para ca inhiba conceptia.
Auto-teste de ovulatie
Daca doriti sa ramaneti insarcinata, puteti incepe acest lucru prin a detemina cand are loc ovulatia. Pentru aceasta, exista un numar de teste care se pot efectua, inclusiv auto-testare, si care va pot ajuta sa determinati cea mai buna perioada de a concepe. Aceste teste, numite teste de ovulatie, masoara si determina nivelul hormonului luteinizant (LH) din urina. Acest hormon este eliberat de glanda pituitara si este responsabil de declansarea ovulatiei prin eliberarea ovului din foliculul in care se afla.
O banda tratata chimic detecteaza prezenta hormonului LH in proba de urina. Daca hormonul a fost eliberat, ovulatia are loc dup 12-36 de ore. Rata de siguranta a testului este sub 100%, insa este un test usor de realizat.
Atentie: nu este indicat sa folosesti acest test ca o metoda contraceptiva!
Testele de ovulatie identifica nivelul de hormon LH cu 24-48 de ore inainte de ovulatie, insa spermatozoizii supravietuiesc in organism intre 3-5 zile. Daca intretii raporturi sexuale inainte de cresterea nivelului de hormon LH poti, totusi, ramane insarcinata.
Analize medicale de fertilitate a femeii
Perioada fertila a unei femei poate fi stabilita si cu ajutorul testelor de sange care vor verifica prezenta progesteronului. Un nivel mai mare de progesteron va indica faptul ca ovulatia a avut loc.
Aceasta analiza se va face cu aproximativ 10 zile inainte de a avea loc menstruatia.
Un alt tip de testare cu ajutorul caruia fertilitatea poate evaluata in orice moment, indiferent de ziua ciclului menstrual, si cu o acuratete ridicata este testarea hormonului anti-Mullerian sau, pe scurt, analiza AMH. Hormonul anti-Mullerian (AMH) este un hormon proteic ale carui roluri principale sunt legate de estimarea rezervei ovariene de foliculi la femeie si de de diferentierea sexuala in viata intrauterina.
Metodele mai vechi de evaluare a rezervei de ovocite implicau analiza ecografica si testarea nivelului hormonului de stimulare foliculata (FSH) din ziua a 2-a, a 3-a a ciclului menstrual, insa acestea nu prezentau o acuratete foarte buna. Hormonul anti-Mullerian (AMH) constituie un marker ideal pentru estimarea rezervei ovariene. Acesta este produs de catre celulele stratului granulos ale foliculilor de crestere din ovar si nu de catre foliculii primordiali, nici de catre foliculii antrali in faza finala de crestere (aflati sub reglarea directa a FSH).
Analizele medicale ale markerilor endocrini, cum sunt hormonul luteinizant LH, progesteron, testosteron, prolactina, hormonul de stimulare foliculara FSH, hormonul anti-mullerian si alte teste de fertilitate pot fi efectuate in centrele medicale MedicoTest din Galati si Braila.
Testarea fertilitatii femeii incepe in cabinetul medicului ginecolog unde, in urma unui control medical fizic, medicul poate exclude existenta unor eventuale anomalii structurale.
Va invitam in centrele medicale Medicotest pentru a efectua toate analizele si testele medicale necesare depistarii cauzelor pentru care un cuplu este infertil.
Bibliografie:
Nutritie si biotratamente, Phyllis A. Balch