MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Teste De Laborator Utile In Monitorizarea Diabetului Zaharat

Principala particularitate, a diabetului zaharat, este incapacitatea organismului de a produce sau de a utiliza hormonul pancreatic insulin, cu instalarea unei hiperglicemii cronice.

Mentinerea unui nivel crescut al glucozei serice, un timp indelungat, poate leza vasele de sange, nervii periferici sau diverse organe si astfel se poate ajunge la hipertensiune arteriala, accidentele vasculare si chiar la cardiopatie ischemica. Daca valorile glicemiei sunt mentinute in parametri normali, prin urmarea tratamentului antidiabetic, se pot preintampina aparitia complicatiilor cardiovasculare, renale, retiniene si ale sistemului nervos periferic.
Prin testarea glicemiei, se poate evalua statusul curent al metabolismului carbohidratilor, la momentul recoltarii probei de sange. Comparativ cu determinarea hemoglobinei glicozilate, acest test este o estimare retrospectiva a statusului glicemic independent de ritmul circadian, dieta si alte fluctuatii tranzitorii ale concentratiei glucozei in sange.
Se cunoaste ca glucoza se combina cu hemoglobina intr-un proces ireversibil, pe toata durata vietii eritrocitelor, care este de 120 zile. Asadar nivelul hemoglobinei glicozilate este proportional cu nivelul mediu al glucozei plasmatice.

Determinarea hemoglobinei glicate este, un test necesar pentru monitorizarea pe termen lung a controlului glicemic la pacientii cu diabet zaharat. Totodata, nivelul hemoglobinei glicate, prezinta un rol predictiv asupra riscului de progresie a complicatiilor diabetului.  Daca controlul metabolic este inadecvat, creste riscul nefropatiei si retinopatiei diabetice. Acest test, este cerut de bolnavii cu diabet zaharat, deoarece pot aprecia daca nivelurile anterioare ale glicemiei, au fost crescute. In functie de tipul de diabet, testul este recomandat sa se repete de cateva ori pe an. Intervalul la care se efectueaza acest test este:

  • 3 – 4 luni la bolnavii cu diabet zaharat tip I;
  • 6 luni la bolnavii cu diabet zaharat de tip II;
  • 2 luni in cazul diabetului gestational.

Acest test, nu este recomandat pentru diagnosticarea diabetului zaharat, deoarece sensibilitatea este scazuta in comparatie cu testul de toleranta la glucoza.

Microalbuminuria, este un test necesar pentru bolnavii cu diabet zaharat sau care prezinta hipertensiune pentru depistarea din timp a gradului de afectare a rinichilor. Aceasta, este definita ca o excretie nocturna de 20-200 mg albumina/min sau o concentratie a albuminei de 20-200 mg/l intr-o proba de urina spontana. Pentru a fi pus diagnosticul de microalbuminurie, sunt necesare cel putin 2 sau 3 probe pozitive intr-un interval de 3-6 luni. Rezultatul microalbuminuria se determina in urina din ultimele 24 ore. Recomandarile actuale includ determinarea anuala a microalbuminuriei la toti pacientii sub 70 ani cu diabet zaharat tip II si la toti pacientii peste 12 ani cu diabet zaharat tip I. Totodata, se recomanda ca testul sa fie efectuat la un pacient in momentul in care este diagnosticat cu diabet zaharat tip II. In cazul diabetului de tip I testarea anuala a microalbuminuriei va incepe la 5 ani de la stabilirea diagnosticului.

Va invitam in centrele medicale Medicotest care sunt cele mai apropiate de casa dumneavoastra pentru a efectua toate testele necesare, avand totodata siguranta calitatii analizelor si preturi accesibile!

Va asteptam cu drag! Echipa Medicotest.