MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Sangele, lichidul vital care sustine viata

Sangele este un tesut special sub forma lichida care, prin intermediul aparatului circulator, alcatuit din inima si vasele sanguine, transporta nutrientii si oxigenul la nivelul tesuturilor corpului, de unde preia bioxidul de carbon si produsii de catabolism tisular, transportandu-i la nivelul organelor de eliminare.

Sangele distribuie caldura si transporta multe substante importante in plasma. Globulele vechi, care urmeaza sa moara, sunt inlocuite in mod constant de catre altele noi, printr-un proces numit hematopoieza.

La om, volumul sanguin constituie circa 7% din greutatea corpului. Astfel, un adult cu greutatea medie de 80 kg, cantitatea de sange din corp este de  aproximativ 5,6 litri de sange in corp.

Componentele sangelui si proprietatile acestora

Sangele este constituit din plasma, trombocite si globule rosii si albe. In continuare sa vedem cateva caracteristici ale acestor componente.

Plasma este lichidul de culoare deschisa care contine globulele sangelui. Aceasta transport a hrana dizolvata pentru celulele corpului, materie nefolositoare si dioxid de carbon produs de acestea, anticorpi pentru combaterea infectiilor si enzime si hormoni, care controleaza procesele ce au loc in corp.

Globulele rosii, numite de asemenea hematii sau eritrocite, sunt celule rosii in forma de disc, fara nuclee. Sunt produse in maduva osoasa si contin hemoglobina, un compus de fier care da sangelui culoarea de rosu inchis. Aceasta se combina cu oxigenul in plamani pentru a forma oxihemoglobina, care face ca sangele sa devina de un rosu aprins. Globulele rosii transporta oxigenul spre celulele corpului, prin difuzie, iar apoi se reintorc in plamani impreuna cu hemoglobina.

Trombocitele sunt niste corpuri foarte mici, in forma de disc, fara nuclee, formate in maduva osoasa. Ele se aduna in special intr-o zona ranita, unde sunt importante in coagularea sangelui.

Globulele albe sunt numite si leucocite. Sunt niste celule mari si opace, importante in sistemul defensiv al corpului. Exista mai multe tipuri de globule albe: limfocite, monocite, …

– Limfocitele sunt formate in tesutul limfoid si se gasesc in sistemul limfatic, la fel ca si in sange. Ele produc anticorpii, proteinele “de aparare” ale corpului din plasma.

– Alte celule albe – monocitele – sunt formate in maduva osoasa. Ele “inghit” corpurile straine, de exemplu bacteriile, printr-un proces numit fagocitoza. Multe dintre ele, numite macrofage, parasesc vasele de sange. Ele, ori se misca de colo-colo (macrofage ratacitoare), ori se fixeaza de un organ, de exemplu de un nod limfatic (macrofage fixe).

Grupele de sange AB0

Principalul mod de clasificare al sangelui este dupa sistemul AB0 care a fost descoperit de Karl Landsteiner, pentru care a primit Premiul Nobel in anul 1930.

Oamenii cu grupa de sange A au antigen A pe globulele rosii si anticorpi anti-B.

Oamenii cu grupa de sange B au antigen B si anticorpi anti-A.

Persoanele cu grupa de sange AB au ambii antigeni si nici un tip de anticorp.

Persoanele cu grupa de sange 0 nu au nici un fel de antigen si au ambele tipuri de anticorpi.

Factorul Rhesus sau factorul Rh

Un al doilea mod de clasificare, pe langa grupele AB0 este factorul Rhesus.

Oamenii al caror globule rosii poarta antigenul Rhesus, se spune ca sunt Rhesus pozitivi.

Cei fara acest antigen sunt Rhesus negativi. Sangele lor nu contine anticorpi anti-rhesus, insa acestia ar fi produsi daca le-ar intra in corp sange Rhesus pozitiv.

Dieta grupelor sanguine

Conform doctorului naturalist american Peter J. D’Adamo, grupele sanguine sunt „informatii antice” codate in organismul uman de la bun inceput, ceea ce a reprezentat un excelent punct de pornire pentru crearea sistemului sau.

Cercetatorul a observat diferente de temperament si mobilitate in functie de grupa sanguina, prin urmare metoda sa acopera nu doar nutritia, ci si modul optim de efectuare a exercitiilor fizice.

Doctorul D’Adamo si asistentii sai au evidentiat alimentele necorespunzatoare diferitelor grupe sanguine, au apreciat care este nivelul normal al vitaminelor si mineralelor in organism atunci cind alimentatia este adecvata si au indicat suplimentele alimentare sau plantele medicinale ce pot contribui la imbunatatirea sanatatii.

Stii ce grupa sanguina ai?

Pana nu demult, raspunsul la aceasta intrebare era necesar doar in cazul in care se punea problema unei transfuzii de sange, a unui transplant de organe, sau a vreunei afectiuni a sistemului imunitar.In ziua de astazi a devenit insa tot mai clar ca in cazul fiecarui individ in parte, trasaturile genetice constituie factori esentiali in determinarea predispozitiei pentru anumite afectiuni.

Astfel, se poate spune ca exista boli ce apar cu o frecventa mai mare la persoanele care apartin unei anumite grupe sanguine, decat la celelalte.

Analize medicale ale sangelui

Pentru medicul de familie, analizele de sange sunt o extraordinara sursa de informatii cu privire la sanatatea pacientului. Analizele de sange permit numararea celulelor sangvine si dozarea diferitelor substante care circula in plasma. Medicul de familie interpreteaza rezultatele analizelor in functie de varsta, de sex si de antecedentele patologice ale bolnavului.

Va invitam in centrele medicale Medicotest pentru a efectua toate analizele necesare, avand totodata siguranta calitatii testelor si preturi accesibile!