MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Sanatatea barbatilor in vizor: analize si teste medicale specifice

Preventia joaca un rol extrem de important in starea de sanatate a oricarui om si, de aceea, grija pentru a descoperi din timp orice problema de sanatate, mai grava sau mai putin grava, ar trebui sa existe in cazul fiecarei persoane.

Chiar daca se stie ca barbatii merg mai rar la medic si evita sa faca analize si teste medicale, totusi, exista o serie de analize medicale care ar putea fi considerate a fi necesare in orice plan de sanatate preventiva, iar unele doar optionale, in stransa legatura cu antecedentele medicale ale fiecaruia.

Urmatoarele liste de analize si teste medicale „necesare” si „optionale” sunt realizate folosind recomandarile  Grupului de Lucru pentru Serviciile Preventive din S.U.A. si prezentate de site-ul WebMD.

1. Analize medicale „necesare” pentru barbati

Urmatoarea lista este o enumerare de teste si analize medicale pe care fiecare barbat ar fi trebuit sa le efectueze in mod obisnuit.

1.1. Tensiune arteriala. Tensiunea arteriala crescuta poate provoca leziuni grave pana la deces. Grupul de lucru recomanda screening-ul tuturor adultilor pentru hipertensiune arteriala si un control al tensiunii arteriale in cadrul vizitelor medicale de rutina. in unele cazuri, totusi, stresul de a vizita un medic poate determina cresterea tensiunii arteriale.

1.2. Colesterol. Grupul de lucru recomanda depistarea colesterolului pentru toti barbatii care au varsta de 35 ani si peste. De asemenea, recomanda screening-ul pentru barbati cu varsta mai mare de 20 de ani, daca au si alti factori de risc pentru boala cardiaca. Exemple ar putea fi diabetul sau antecedentele familiale ale bolilor cardiace sau ale colesterolului ridicat.

Dupa aceasta varsta, colesterolul sa se verifica la fiecare 5 ani sau mai des, daca nivelul colesterolului este ridicat. Cat timp trebuie sa se intample asta? Nivelurile de colesterol sunt mai putin susceptibile de a creste dupa varsta de 65 de ani. Deci, unele teste medicale ar putea fi mai putin necesare dupa aceasta varsta.

1.3. Cancer colorectal. Cancerul de colon ucide mai mult de 56.000 de oameni in fiecare an, dar aproape 60% din aceste decese ar putea fi prevenite daca toata lumea a fost examinata corect si tratata in mod corespunzator. Grupul de lucru recomanda cu insistenta, tuturor barbatilor (si femeilor) cu varsta de peste 50 de ani, analize medicale pentru depistarea preventiva a cancerului colorectal.

Persoanele cu risc crescut ar putea fi nevoite sa fie examinate de la o varsta mai mica. In aceasta situatie se includ persoanele care au o ruda apropiata care a avut polipi colorectali sau cancer sau care sufera de boala inflamatorie intestinala. Exista mai multe tehnici de analize. Fiecare are setul propriu de avantaje si dezavantaje pentru fiecare pacient. Discutati cu medicul dvs. aceste aspecte.

1.4. Imunizari. Imunitatea poate sa scada in timp, iar recomandarile pentru imunizare se schimba de-a lungul anilor. Pentru barbatii cu varsta peste 50 de ani, se recomanda un rapel de tetanos la fiecare 10 ani.

2. Analize medicale „optionale” pentru barbati

Ati putea sau nu sa aveti nevoie de urmatoarele tipuri de analize medicale. Totul depinde de situatia dvs. particulara si de recomandarile primite de la medicul dvs.

2.1. Cancer de prostata. Proiectiile pentru cancerul de prostata sunt printre cele mai controversate teste medicale de astazi. Se spune ca nu exista dovezi suficiente pentru a recomanda pentru sau nu screening-ului de rutina, fie cu testul antigen specific prostatic (PSA), fie cu examinarea rectala digitala. Discutati cu medicul dumneavoastra despre relatia dintre cancerul de prostata, varsta si istoria familiei. Apoi puteti decide impreuna daca sa faceti testul PSA. PSA este cel mai recomandat barbatiilor cu varsta cuprinsa intre 50 si 70 de ani. De asemenea, poate fi benefic daca aveti peste 45 de ani si aveti un risc crescut.

2.2. Diabet. Grupul de lucru nu se pronunta asupra necesitatii testelor de rutina al tuturor adultilor pentru diabetul de tip 2. Dar se recomanda testele pentru depistarea diabetului pentru adultii care au hipertensiune arteriala sau colesterol. De asemenea, monitorizarea pacientiilor cu diabet zaharat si supraponderali.

2.3 Cancer de piele. Grupul de lucru spune ca testele pentru depistarea cancerului de piele nu sunt dovedite a fi edificatoare, chiar si la pacientii cu risc ridicat. Totusi, sugereaza un auto-examen lunar pentru a cauta daca exista ceva in neregula si o vizita anuala la un medic dermatolog pentru examene complete.

2.4. Cancer testicular. Cancerul testicular afecteaza in principal barbatii tineri cu varsta cuprinsa intre 20 si 39 de ani. Cu toate ca cancerul testicular este rar, acesta poate fi vindecat daca este detectat devreme. Exista putine dovezi pentru a evalua acuratetea, randamentul sau beneficiile screening-ului pentru cancerul testicular. Cu toate acestea, Societatea Americana de Cancer recomanda un examen testicular, ca parte a unui examen de rutina anual.

Medicotest va ofera posibilitatea de a face toate analizele medicale de laborator necesare, avand totodata siguranta calitatii testelor si preturi accesibile.

Bibliografie:
http://www.webmd.com/men/features/mens-health-tuneup-schedule-medical-tests#1