MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Rolul dvs. in cadrul analizelor medicale de laborator

Unul dintre cei mai importanti factori care determina corectitudinea si precizia analizelor medicale de laborator sunteti chiar dvs., pacientul. La urma urmei, este vorba despre o proba din corpul dumneavoastra (sange, urina sau alt tip de colectare pentru testare) pe care se vor efectua testele si analizele medicale de laborator.

Prin urmare, este esential sa respectati indicatiile medicului dvs. si a specialistilor de la laboratorul de analize medicale.

Urmati instructiunile, daca exista, pentru a va pregati pentru recoltarea probelor specifice analizei medicale. Daca observati probleme in legatura cu esantionul de recoltare, anuntati personalul de specialitate. In cazul in care luati medicamente, inclusiv vitamine si suplimente nutritive, informati medicul despre acestea. Daca luati anumite medicamente prescrise, cum ar fi anticoagulante sau medicamente anticonvulsive, ar fi bine sa notati momentul exact la care ati luat doza si cand sangele dvs. a fost recoltat pentru analize medicale. Aceste informatii pot fi utile pentru medicul dvs. sau specialistul care interpreteaza rezultatele analizelor medicale.

Anumite comportamente pot afecta unele rezultate ale testelor, cum ar fi: exercitiile fizice excesive, consumul insuficient de lichide (deshidratare) sau consumul in exces, activitatea sexuala recenta. Este posibil sa vi se ceara sa va abtineti de la unele dintre aceste activitati pentru anumite teste.

Totusi, trebuie remarcat faptul ca multe dintre analizele medicale de laborator nu necesita o pregatire speciala, deci nu trebuie sa va alarmati. Insa, pentru situatiile in care aceste pregatiri sunt necesare, asigurati-va ca respectati intocmai instructiunile primite. Daca acestea nu va sunt clare sau nu intelegeti ceea ce trebuie sa faceti, cereti informatii suplimentare. Chiar daca nu vi se precizeaza, ar fi bine sa intrebati daca exista instructiuni speciale necesare pregatirii testului.

De asemenea, puteti gasi informatii despre pregatirile necesare pentru teste medicale specifice pe site-uri dedicate, cum este si Medicotest. Cu toate acestea, trebuie sa urmati intotdeauna instructiunile medicului dumneavoastra, deoarece procedurile pentru un anumit test pot varia de la un laborator la altul.

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de pregatiri necesare pentru testare este postul (care poate fi pentru toate alimentele sau doar pentru anumite alimente) cu cateva ore inainte de test sau chiar peste noapte. Pot exista alimente si medicamente specifice pe care va trebui sa le evitati. Sau, vi se poate cere sa nu fumati inainte de test sau chiar sa nu beti ceaiul dvs. preferat pe baza de plante. Daca colectati acasa  proba pentru laborator (cum ar fi urina, scaun sau material seminal), vi se poate cere sa urmati anumite proceduri pentru a transporta specimenul de la domiciliu la laborator.

Exemple de teste comune de laborator care necesita pregatire in avans includ:

  • Toleranta la glucoza si testele de glucoza din sange la 2 ore postprandial: pot fi necesare posturi sau mese la anumite momente.
  • Lipide serice (trigliceride, colesterol, etc.): pot fi necesare posturi timp de 9-12 ore.
  • Creatinina: repetarea peste noapte sau renuntarea la consumul de carne gatita poate fi necesara, deoarece unele studii au aratat ca poate creste temporar nivelul creatininei daca  se consuma carne gatita inainte de testare.
  • Testul pentru sange ocult in fecale (FOBT): pot fi necesare anumite restrictii privind unele alimente si/sau medicamentele.
  • Cultura de urina (urocultura): un pacient poate fi instruit sa nu urineze cu cel putin o ora inainte de test si/sau sa bea un pahar cu apa 15-20 minute inainte de colectarea probelor.
  • Testul 5-HIAA (acidul 5-hidroxi-indolacetic): unele alimente cum ar fi avocado, banane, ananas, prune, nuci, rosii, fructe de kiwi si vinete pot interfera cu masurarea acidului 5-hidroxi-indolacetic si ar trebui evitate timp de 3 zile inainte si in timpul colectarii urinei; exista, de asemenea, o varietate de medicamente care pot afecta testul 5-HIAA.
  • Cortizolul: este necesar sa va odihniti inainte de colectarea probelor si, daca se preleveaza un esantion de saliva, ar putea fi necesar sa nu se mancati, beti sau sa va periati dintii pentru o perioada de timp inainte de testare.
  • Testul Papanicolau: femeile pot fi instruite sa nu faca baie sau dus timp de 24 de ore inainte de efectuarea testului Papanicolau si sa nu utilizeze creme sau spume vaginale timp de 48 de ore inainte de examen. De asemenea, poate fi rugata sa se abtina de la actul sexual timp de 24 pana la 48 de ore inainte de testare si sa nu programeze testul in timpul perioadei menstruale.

La centrele medicale Medicotest va oferim informatii punctuale despre cum sa va pregatiti inainte de a efectua toate testele medicale. Totodata, asigurati-va ca primiti instructiuni specifice de la medicul dvs. si sa nu va bazati pe informatiile pe care le-ati gasit pe acest sau pe orice alt site web, deoarece diferite laboratoare pot avea protocoale diferite de testare.

In cele din urma, chiar si atunci cand faceti teste medicale de laborator, la fel ca si in cazul altor proceduri de asistenta si ingrijire medicala, este esential sa fiti deschis si cinstit cu medicul dvs. In acelasi mod in care dati atentie intregului istoric medical personal si familial, este posibil sa fie nevoie sa raportati abateri de la instructiunile de pregatire pentru analizele medicale de laborator si/sau orice medicamente pe care le luati la momentul testarii, inclusiv vitamine si suplimente nutritive, deoarece acestea pot afecta rezultatele.

De asemenea, puteti fi intrebat despre cantitatea de alcool pe care o consumati, despre produsele din tutun pe care le fumati sau despre orice alte medicamente pe care le-ati luat recent. Furnizarea de informatii complete si exacte vor determina corectitudinea si acuratetea rezultatelor testelor medicale efectuate si diagnosticarea si/sau tratamentul prompt.

Va asteptam in centrele medicale Medicotest din Galati si Braila pentru a efectua toate analizele medicale necesare, avand totodata siguranta calitatii testelor si preturi accesibile!