MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Minimizati stresul copilului cand ii cereti sa faca pipi pentru urocultura

Analiza medicala a urinei este singura modalitate de a sti sigur daca copilul dumneavoastra are o infectie urinara. Pentru efectuarea sumarul de urina şi a uroculturei este important ca urina obtinuta de la copilul dumneavoastra sa fie necontaminata si sa fie recoltata in recipiente sterile. Daca copilul dvs. are o infectie urinara, este posibil sa aiba nevoie si de alte teste medicale si de tratament.

Proba de urina folosita pentru analiza de urocultura, poate fi prelevata intr-o unitate medicala (clinica, spital, laborator) sau la domiciliul copilului, daca sunt respectate instructiunile de recoltare. Recoltarea probei de urina se face intr-un recipient special de unica folosinta, steril, cu capac etans, pentru a preveni contaminarea probei.

Cum sa va ajutati copilul dumneavoastra

Uneori, copiii se inhiba la ideea de a-si face pipi intr-un recipient, mai ales daca este prima data cand face acest lucru. Asistenta medicala acordata poate parea o invazie a vietii private. Rezistenta unui copil poate prelungi procesul de colectare, facandu-l mai stresant pentru copil si pentru parinte, astfel incat veti dori sa va pregatiti copilul si sa va simtiti confortabil in timpul procesului de colectare a probei de urina.

Iata cateva sugestii pentru a minimiza stresul momentului.

1. Anticipati

Atunci cand faceti programarea la cabinetul medical (de exemplu, atunci cand suspectati o infectie a tractului urinar sau aveti nevoie de o analiza medicala pentru a merge in colectivitate)., intrebati daca este necesara o proba de urina si cum sa va pregatiti copilul.

2. Repetati

Lasati copilul sa repete. Daca stiti de dinainte cand va fi efectuata recoltarea probei de urina, petreceti ceva timp cu o zi inainte sau in dimineata in care va pregatiti copilul. Intrebati-l pe copil daca poate face acest truc: sa faca un pic de urina in toaleta, apoi sa opreasca fluxul si sa inceapa din nou. Spuneti copilului ca va fi invitat sa faca acest lucru la clinica sau la cabinetul medicului.

3. Cresteti nivelului de confort

Explicati copilului dvs. ca chiar si adultii fac la fel pentru a colecta un esantion de urina atunci cand medicul le cere aceasta. Asigurati-i ca aceasta este o procedura obisnuita, care nu este dificila.

4. Dati-i sa bea mai multe lichide

Incurajati copilului sa bea inainte de vizita la cabinetul medical pentru a-l ajuta sa faca pipi atunci cand i se cere.

5. Stategii pentru combaterea durerii

Daca urinarea este dureroasa datorita infectiei sau eruptiei cutanate, exista mai multe strategii. Unul este de a sugera ca „sufla senzatia departe”: felul in care urina incepe sa curga este la fel ca in cazul suflarii unei respiratii. Introducerea acestei idei in avans ofera copilului timp pentru repetarea tehnicii. De asemenea, puteti sugera concentrarea asupra unei alte parti a corpului, de exemplu, sa simta mana parintelui pe frunte.

6. Deschideti robinetul de apa

Sunetul apei curente poate ajuta copilul sa inceapa sa urineze.

7. Faceti testul interesant

Cand testul este pentru albumina sau proteine in urina, spuneti-i copilului ca asistenta va trebui sa introduca o banda de hartie speciala in urina pentru a face un test de culoare. Cereti-i copilului sa ghiceasca ce culoare va rezulta; intrebati asistenta daca copilul poate vedea aceasta bamda.  Sau, cereti-i copilului sa ghiceasca ce culoare va fi urina in recipientul steril: galben auriu, galben deschis, clar, etc.

Speram ca toate aceste recomandari sa faca experienta de recoltare a urinei sa fie mai placuta si mai confortabila, atat pentru copilul dvs., cat si pentru dumneavoastra.

Copilul dvs. are nevoie de o atentie si ingrijire speciala. Suntem aici pentru a-l ajuta!

 

Bibliografie:
http://kidshealth.org/en/parents/test-urine.html
https://labtestsonline.org/understanding/features/coping/testtips/kidtips/start/2