MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Ghid pentru parinti: recoltarea probei de scaun de la copii

Cel mai frecvent motiv pentru a testa scaunul (materiile fecale) este acela de a determina daca un tip de bacterii sau paraziti pot fi infectati intestinele. Multe microorganisme microscopice care traiesc in intestine sunt necesare pentru digestia normala. Daca intestinele se infecteaza cu bacterii daunatoare sau cu paraziti, aceasta poate provoca probleme precum anumite tipuri de diaree sangeroasa, iar scaunele de testare pot ajuta la gasirea cauzei.

Medicul va poate sa faceti o analiza de laborator a materiilor fecale daca suspecteaza o boala digestiva de natura microbiana sau parazitara. De asemenea, analiza probei de scaun este indicata pentru stabilirea gradului de digestie a alimentelor sau a prezentei sangelui in scaun.

Recoltarea unei probe de scaun de la copii

Spre deosebire de cele mai multe teste de laborator, scaunul este uneori colectat la domicilu de catre familia copilului, nu de catre un medic. Iata cateva sfaturi pentru parinti privind recolectarea unei probe de scaun:

  • Colectarea scaunelor poate fi dezordonata, deci asigurati-va ca purtati manusi de latex si spalati-va bine mainile dvs. si ale copilului dupa aceea.
  • Multi copii cu diaree, in special copii mici, nu pot spune intotdeauna cand le vine sa faca „caca”. De aceea, uneori se foloseste un capac din plastic, in forma de palarie, pentru a colecta materiile fecale. Acest dispozitiv de prindere poate fi plasat rapid peste vasul de toaleta sau capatul posterior al copilului pentru a colecta specimenul.
  • Utilizarea unui dispozitiv de prindere poate preveni contaminarea scaunului cu apa si murdarie. In cazul in care urina contamineaza proba de scaun, va fi necesar sa se repete procedura.
  • De asemenea, daca nu puteti prinde proba de scaun inainte de a atinge interiorul toaletei, operatiunea va trebui sa repetata. Pescuitul materiilor fecale din toaleta nu ofera un o proba curata pentru analiza de laborator.
  • Un alt mod de a colecta o proba de scaun este de a plasa o punga din plastic peste marginea toaletei, sub scaun. Apoi, luati proba de scaun si o introduceti in coprorecoltorul pe care l-ati primit de la laborator.
  • Coprorecoltorul este un recipient din plastic cu spatula, steril, dimensiune 20ml, care poate contine sau nu mediu de cultura (Cary Blair).
  • Prelevarea probei de scaun se face din bolul fecal cu ajutorul linguritei coprorecoltorului, alegandu-se portiuni din scaun cu mucus si eventual urme de sange, iar cand acestea lipsesc, se recolteaza boluri fecale din 2-3 locuri diferite. Cantitatea minima este de 5g, iar daca scaunul este lichid, recoltorul trebuie umplut pe jumatate.

Ajutati-va copilul la prelevarea probei de scaun

Cu exceptia sugarilor, de la care se poate preleva un esantion dintr-un scutec murdar, procedura este aceeasi ca si pentru un adult. Cu toate acestea, copilul va avea nevoie de un adult care sa-l ghideze si sa-l ajute pentru a emite spontan materiile fecale si pentru a transfera proba de scaun intr-un recipient adecvat pentru transport.

Iata cateva sfaturi pentru a face ca recoltarea probei de scaun sa se faca fara probleme.

Recunoasterea jenei

Recunoasterea reticentei copilului prin a spune ceva de genul: „Stiu ca acest lucru poate fi jenant pentru tine. Poate fi jenant pentru un adult, dar avem nevoie de asta pentru ca ...”

O declaratie ca aceasta da copilului permisiunea de a-si exprima sentimentele si de a deveni mai confortabil in acceptarea ajutorului necesar in aceasta situatie.

Simplificati

Montarea unei folii din folie de plastic peste vasul de toaleta, dar sub scaunul de toaleta, permite copilului sa elimine scaunul usor, aproape normal. Copilul poate apela la un adult pentru a indeparta plasticul si materiile fecale, inainte de a introduce hartie igienica in vasul toaletei. in cazul unui copil mai mic, se poate folosi pur si simplu olita cu propriul recipient de colectare. Olita se dezinfecteaza, iar proba de scaun se ia de deasupra, din zona care nu a intrat in contact cu aceasta.

Ghid pentru recoltare probei de scaun pentru COPROCULTURA

Coprocultura se indica in toate formele de diaree acuta cand emisia de materii fecale este frecventa, adica mai mult de sase scaune intr-un interval de cateva ore.

Prelevarea probei de scaun se efectueaza din materiile fecale emise spontan, atunci cand ii vine copilului, fara  a se utiliza purgative sau laxative pe baza de carbune. Copilul nu trebuie sa urineze in vasul in care a defecat.

Pentru defecare se recomanda containere de unica utilizare din material plastic, care pot fi decontaminate sau indepartate cu usurinta dupa prelevare. Prelevarea probei de scaun se face din materiile fecale cu spatula coprocultorului vizand portiunile lichide si indeosebi cele mucoase si/sau sanguinolente (cu firisoare de sange), atunci cand ele exista. Cand acestea lipsesc se recolteaza boluri fecale din trei locuri diferite.

Coprocultorul, care se primeste de la laborator, trebuie sa contina mediul de transport (Cary Blair).  Volumul probei recoltate trebuie sa fie de 3 – 5 cm3 (2-3 lingurite).

Transportul probei de scaun catre laborator se face in maximum 1-2 ore de la recoltare.

Important: recoltarea probei de scaun se face inainte de inceperea tratamentului antibiotic.

Ghid pentru recoltare probei de scaun pentru EXAMENUL COPROPARAZITOLOGIC

Prelevarea probei de scaun se efectueaza din materiile fecale emise spontan, atunci cand ii vine copilului, fara  a se utiliza purgative sau laxative pe baza de carbune. Copilul nu trebuie sa urineze in vasul in care a defecat.

Din materiile fecale se recolteaza in recipiente de plastic speciale, prevazute cu capac ermetic si lingurita, fragmente suspecte de scaun, mucozitati, produse nedigerate prezente in scaun, in volum de 3 – 5 cm3, egal cu volumul linguritei. De semenea, din scaunul spontan se recolteaza parazitii intestinali sau portiuni din acestia.

Se eticheteaza recipientul cu numele pacientului si se expediaza catre laborator in maxim 4 ore. Proba de scaun poate fi conservata la frigider pentru 24 ore.

Examenul coproparazitologic trebuie repetat de trei ori, cu un interval de 3-4 zile intre probe.

Ghid pentru recoltare probei de scaun pentru depistarea HEMORAGIILOR OCULTE

La recoltarea materiilor fecale pentru depistarea sangelui (hemoragii oculte) sau pentru cercetarea digestiei alimentelor, copilul va urma un regim alimentar special, recomandat de medic si nu se va lua nici un medicament cu 24 de ore inainte de analiza.

Pentru evitarea reactiilor fals pozitive pacientul va respecta, cu 2-3 zile inaintea recoltarii probei, un regim de lapte si fainoase, complet lipsit de carne si legume verzi.

Proba se recolteaza intr-un recipient uscat, un container curat, sterilizat, de unica utilizare, din material plastic. Volumul probei recoltate trebuie sa fie de 3 – 5 cm3 (2-3 lingurite).

Proba nu trebuie sa fie contaminata cu urina sau alte secretii.

Aveti nevoie de informatii suplimentare?

Medicul sau laboratorul spitalului va vor furniza, de obicei, instructiuni scrise cu privire la modul de colectare cu succes a unui esantion de scaun; daca instructiunile scrise nu sunt furnizate, faceti note despre modul de colectare a esantionului si ce sa faceti dupa ce l-ati colectat.

Daca aveti nevoie de informatii suplimentare cu privire la modul de colectare a probei de scaun, asigurati-va ca ati intrebat. De asemenea, medicul sau laboratorul va informeaza daca este necesara o proba proaspata pentru un anumit test si daca va trebuie sa fie adusa la laborator imediat.

De cele mai multe ori, bacteriile sau parazitii care cauzeaza boli pot fi identificati dintr-o singura proba de scaun. Uneori, totusi, trebuie luate pana la trei probe de scaun din defecatii diferite. Medicul va va informa daca este cazul.

Medicotest iti pune la dispozitie, prin reteaua sa de centre medicale din Galati si Braila, posibilitatea de a efectua toate analizele necesare, avand totodata siguranta calitatii testelor si preturi accesibile!

 

Bibliografie:
http://kidshealth.org/en/parents/labtest8.html# h
https://labtestsonline.org/understanding/features/coping/testtips/kidtips/start/3
http://www.urbanlifestyle.ro/cum-se-recolteaza-corect-probele-pentru-analize-de-la-copii