Durerea in gat poate fi primul semn al unei infectii
Durerea de gat este principalul simptom intalnit in faringita (inflamatia faringelui sau a gatului). Deseori, termenii faringita si durere in gat sunt utilizati alternativ.
Durerea in gat, ca o zgaraietura in gat, tuse iritanta sau voce ragusita, poate aparea ca urmare a unei raceli sau din cauza utilizarii excesive a corzilor vocale. In alte situatii, durerea este legata de amigdalita.
Gatul iritat (faringita) poate fi consecinta unei infectii virale, a deshidratarii, utilizarii excesive a vocii (laringita) sau poate fi un semn prematur care anunta aparitia altor boli infectioase. De asemenea, poate fi cauzat de infectii, inflamarea si marirea amigdalelor.
Pe langa simptomul de gat iritat si durere in gat, sunt alte semne care pot indica prezenta unor infectii comune, cum ar fi: tuse, stranut,rinoree, febra, frisoane, dureri musculare, greata si varsaturi. Durerile recurente de gat iritat pot cauzate si de fumat, consumul excesiv de alcool, vomitari repetate (ca in cazul bulimiei) sau chiar o hernie.
In oricare din aceste situatii, starea de gat iritat nu ar trebui sa persiste mai mult de o saptamana. Daca se constata orice schimbare in calitatea vocii care nu revine la normal in una sau doua saptamani, daca ati fost ragusit mai mult de 6 saptamani, consultati, de urgenta, un medic specialist.
Cum tratam durerile in gat?
Corzile vocale iritate au nevoie de odihna. Inhalarea aburilor poate contribui la reducerea inflamatiei din jurul corzilor vocale. De asemenea, pot ajuta siropul de tuse si pastilele care se sug.
Din categoria remediilor pe baza de plante, pentru durerile in gat sunt recomandate gargara cu plante medicinale calmante, astringente si antiseptice, cum sunt: salvia, smirna, cretisoara, cimbrul, turita-mare si echinaceea.
Se face o infuzie puternica din 2-3 lingurite de plante la o cana, se strecoara bine si se face gargara la fiecare 30-60 de minute, atata timp cat simptomele persista.
Un alt remediu naturist extrem de eficient este siropul concentrat din fructe de soc negru. Aloe vera macinata si adaugata la gargara este, de asemenea, de ajutor.
Ce mancam cand ne doare gatul?
Pentru o iritatie acuta in gat, in special insotita de febra, va puteti stimula sistemul imunitar si va asigura nutrientii esentiali, consumand fructe necoapte si suc de fructe. Consumati din abundenta suc de ananas si suc de citrice, mancati mult avocado si fructe exotice, cum sunt mango, papaia si ananas.
Cel mai indicat este sa consumati mult apa. Alaturi de alte bauturi, 4 -6 pahare de apa pe zi sunt esentiale.
Un alt remediu excelent, extrem de calmant, este apa calda cu lamaie, in care stoarceti sucul unei jumatati de lamai.
In situatia in care vi s-au prescris antibiotice, consumati iaurt natural si luati suplimente cu probiotice pentru a reconditiona bacteriile prietenoase din intestine.
Analize de laborator in caz de dureri in gat si gat iritat
Durerile in gat sunt incomode, dar de obicei au o semnificatie clinica minora. Cea mai frecventa, cauza a acestui simptom este infectia virala, gripa sau raceala. Durerea de gat declansata de un virus, se vindeca de la sine cu ingrijire la domiciliu. Totusi, in cazul in care este declansata de o infectia bacteriana, aceasta, necesita tratament cu antibiotice.
O analiza de laborator care poate identifica prezenta unei infectii bacteriene, fungice sau virale la nivelul gatului este exudatul faringian. Pentru aceasta, o mostra de secretii este prelevata de la nivelul cavitatii faringiene si este plasata intr-un recipient, in care se stimuleaza cresterea microorganismului care a determinat boala (in cazul in care acesta exista).
Tipul de organism va fi identificat ulterior prin examinare la microscop, prin efectuarea unor teste chimice sau prin ambele metode. In cazul in care pe mediul de cultura nu creste nici un organism, testul este negativ.
Exemple ale unor microorganisme care pot determina afectiuni ale faringelui sunt: Candida albicans, Neisseria meningitidis, Streptococul de grup A, Stafilococul Auriu.
Recoltarea probelor pentru exudat faringian se face, ideal, dimineata inainte de periajul dentar, deoarece majoritatea pastelor de dinti contin substante antibacteriene ce distrug flora microbiana locala, denaturand rezultatul, si inainte de a consuma alimente sau lichide.
Asiguratii pot beneficia de analize de laborator compensate prin CAS, pe baza BILETULUI DE TRIMITERE elberat de MEDICUL SPECIALIST din ambulatoriul de specialitate.
In cazul exudatului faringian, urmatoarele analize sunt gratuite:
• Cultura(inclusiv antibiograma pentru culturi pozitive)
• Cultura fungi
Va invitam in centrele medicale Medicotest pentru a efectua toate analizele necesare, avand totodata siguranta calitatii testelor si preturi accesibile!
Bibliografie:
Ghidul sanatatii tale, Michael Van Straten
Sfatul Medicului