MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Cum sa va ajutati copilul la recoltarea sangelui necesar pentru analize medicale

La un moment dat, in viata copiilor nostri poate exista un moment in care este necesara extragarea unei probe de sange pentru efectuarea de analize medicale. Fie ca acesta este bolnav, fie ca este parte a unui tratament, recoltarea sangelui este necesara pentru teste medicale de laborator. Scopul acestor analize este de a furniza medicului specialist informatii suplimentare si esentiale in stabilirea unui diagnostic, monitorizarea unui tratament sau pregatirea pentru o intrerventie chirurgicala. Sangele se recolteaza prin punctie venoasa, in recipiente vacuumate speciale si diferentiate in functie de tipul de analize: unele nu contin aditivi, altele contin diversi aditivi, anticoagulanti sau geluri de separare.

Ce pot face parintii pentru a-si ajuta copilul?

Deoarece venele copiilor sunt mai mici si cantitatea de sange extrasa trebuie monitorizata cu atentie, mici pacientii trebuie tratati cu o atentie speciala in timpul recoltarii probelor de sange.

Ca parinte, va puteti pregati copilul pentru aceasta experienta noua, pentru a nu deveni neplacuta si stresanta. Insa, ceea ce trebuie sa retineti este ca aceasta depinde de varsta si temperamentul copilului dvs.: ceea ce ajuta un copil foarte mic este adesea diferit de ceea ce ajuta un copil mai mare. Iata cateva sfaturi care va pot ajuta.

1. Spuneti-i copilului dvs. la ce sa se astepte

De obicei, cel mai bine este sa ii spuneti copilului dumneavoastra faptul ca urmeaza sa i se ia o proba de sange. Cand un copil stie la ce sa se astepte, probabil ca se va simti mai putin ingrijorat de ceea ce se va intampla. Pentru majoritatea copiilor, este o idee buna sa le spuneti aceasta cu o zi sau doua inainte de a merge la cabinetul medical sau la laboratorul de analize medicale.

2. Nu va asteptati doar la o intepatura intr-un deget

Parintii fac adesea greseala de a le spune copiilor ca testul lor de sange va necesita doar o intepatura intr-unul din degete. Surpriza unei abordari diferite poate dezavantaja un copil. Cele mai multe teste de diagnosticare necesita o mostra mai mare de sange, care poate fi obtinuta dintr-o vena, nu dintr-un capilar.

3. Distragerea copilului pe timpul procedurii

Distragerea este de obicei utila pentru orice copil. Cel mai bun mod de a distrage copilul in timpul recoltarii sangelui depinde de varsta copilului.

Copiii de la 12 luni la 2 ani: distrati-va copilul cu jucarii care se misca si fac zgomot. Morisca, baghetele magice si jucariile luminoase functioneaza bine.

Copiii cu varsta intre 3 si 5 ani: aduceti jucaria preferata a copilului la cabinet. Acesta poate tine jucaria in timp ce sangele ii este recoltat. De asemenea, jucariile luminoase si care scot sunete pot ajuta.

Copiii cu varsta intre 6 si 12 ani: jucariile care se aprind si produc zgomote pot ajuta in continuare daca copilul dvs. are aceasta varsta. Jocurile video, jocurile de tipul „cautati si gasiti”, animalele de plus preferate si alte jucarii de acasa pot, de asemenea, ajuta.

Pentru copiii cu varste mai mari puteti folosi imaginatia pentru a le distrage atentia. Spuneti-i copilului dvs. sa-si inchida ochii si sa-si imagineze un loc sau o activitate preferata. De asemenea, ii puteti spune glume sau povestile preferate.

4. Atentie la cuvintele pe care le folositi

Cuvintele pe care le folositi pentru a spune copilului ce se va intampla sunt importante. Utilizati cuvinte care il vor linisti. Spuneti-i ce se va intampla cu cuvinte pe care le poate intelege. Discutati cu copilul dvs. despre ceea ce va vedea, va simti, va auzi si va mirosi.

5. Pregatiti-va pentru „Ouch”

Spuneti-i copilului ca va fi afectat putin, ca va simti un mic disconfort, dar ca totul se va termina foarte repede si raul va disparea. Este bine sa le spuneti copiilor dvs. Si faptul ca recoltarea de sange este dificila chiar si pentru adulti, dar evitati sa-l convingeti copilul dvs. cu afirmatii precum „stai cuminte”, care il vor face sa se simta rusinat.

6. Oferiti-i copilului posibilitatea de a face alegeri

Copiii se simt mai bine atunci cand au un anumit control. Va puteti ajuta copilul sa simta ca are situatia sub  control, oferindu-i posibilitatea de a face alegeri. De exemplu, intrebati-l ce ar vrea sa faca cand ajunge la laborator sau la spital. De asemenea, puteti sa-l intrebati daca ar dori sa se joace cu o jucarie anume sau sa auda o poveste favorita in timp ce ii este luat sangele.

7. Ramaneti cu copilul dvs. In timpul procedurii

De obicei, parintii sunt incurajati sa ramana si sa-si ajute copilul in timpul recoltarii probei de sange. Parintele poate sta fata in fata cu copilul, in timp ce acesta sta asezat, oferindu-i confort fizic, distragerea atentiei si incredere.

Exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a ajuta copilul sa se pregateasca pentru recoltarea de sange si pentru a-i reduce ingrijorarea si teama. Ceea ce functioneaza cel mai bine depinde de varsta si temperamentul copilului dumneavoastra. Speram ca toate aceste sfaturi sa va ajute atat pe dvs., cat si pe copilul dvs., astfel ca procedura de recoltare a sangelui sa fie o operatiune simpla, usoara si lipsita de stres.

  • Fiti sincer cu copilul dvs. Explicati-i ce se va intampla, folosind cuvinte pe care le poate intelege.
  • Distragerea copilului in timpul procedurii va poate ajuta.
  • Oferiti copilului dvs. posibilitatea de face alegeri si de a se simti in control.

In sprijinul dvs. vin si cadrele medicale de la laboratoarele Medicotest care stiu cum sa ofere toata atentia de care au nevoie copiii nostri atunci cand vine vorba de „mers la doctor” pentru „o mica intepatura”.

Bibliografie:
https://labtestsonline.org/understanding/features/coping/testtips/kidtips/start/1
http://www.aboutkidshealth.ca/En/HealthAZ/TestsAndTreatments/Procedures/Pages/Blood-Work-Helping-Your-Child-Get-Ready.aspx