MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de cea mai inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Cum Influenteaza Factorul Rh Evolutia Unei Sarcini?

Prima analiza ce se recomanda unei femei insarcinate, este determinarea grupei sanguine si a factorului RHFoarte des primim insa intrebarea, ce reprezinta acestea si de ce sunt necesare?

Dupa cum am expus intr-un articol anterior pe blogul nostru, pe care te invitam sa il citesti aici –>https://medicotest.ro/noutati/47-ce-ar-trebui-sa-stii-despre-grupele-sanguine-si-factorul-rh.htmlgrupele sanguine sunt in numar de 4, clasificate functie de tipul antigenelor   ce se gasesc pe hematiile din sangele unei persoane. Astfel, grupa sanguina A are ca si corespondenta antigene de tip A, grupa B antigene de tip B, grupa AB antigene de tip A si B iar pentru grupa O nu avem prezente antigene nici de tip A si nici de tip B.

In cazul necesitatii unui proces de transfuzie de sange, foarte importanta este compatibilitatea intre grupele de sange.In caz de incompatibilitate de grupa sanguina se declanseaza hemoliza: sistemul imunitar al celui care primeste sange desfasoara o actiune de aparare formand anticorpi fata de antigenele situate pe hematiile donatorului, pe care nu le recunoaste si astfel le distruge.

Suplimentar fata de antigenele specifice celor 4 tipuri de grupe sanguine, mai exista un alt tip de antigen numita RH, care poate fi pozitiv atunci cand exista sau negativ atunci cand lipseste. Statistic 85% din populatia globului are antigene RH pozitiv iar restul RH negativ.

De ce se recomanda determinarea factorului RH in perioada sarcinii?

In cazul femeilor gravide, cunoasterea grupei sanguine si a factorului RH este esentiala, pentru a preintampina incompatibilitatea donator-primitor sau mama-fat si declansarea hemolizei.

Astfel, putem sa ne confruntam in practica cu urmatoarele cazuri posibile:

  • Mama are RH negativ si tatal la fel– nu exista motive de ingrijorare pentru ca fatul va avea tot RH negativ si nu exista incompatibilitati cu sangele mamei;
  • Mama are Rh negativ si tatal are Rh pozitiv – in acest caz fatul poate mosteni RH-ul tatalui si atunci sarcina e recomandat a fi supravegheata constant pentru a putea fi dusa la bun sfarsit cu succes;

Ce masuri pot fi luate in vederea prevenirii consecintelor nedorite in cazul diferentei de RH intre parinti?

Prima masura necesar a fi luata in cazul mamei RH negativ si tatal Rh pozitiv, este efectuarea analizelor de sange pentru mama, pentru a se observa daca nu au aparut anticorpi materni anti-Rh care ar putea sa distruga hematiile copilului.

A doua masura recomandata este vaccinarea mamei cu imunoglobuline anti-D, in saptamana 28 de sarcina si in primele 72 de ore dupa nastere, numai in situatia in care copilul este RH pozitiv. Femeile cu RH negativ pot avea mai multe sarcini fara probleme atata timp cat dupa fiecare nastere administreaza vaccinul imunoglobulina anti-D.

Important de stiut – vaccinul imunoglobulina anti-D trebuie facut de catre femeia Rh negativ si in conditiile unui posibil contact cu sange Rh pozitiv : in urma unui avort spontan sau la cerere, in urma amniocetezei, sau in cazul in care au aparut sangerari in primele doua trimestre de sarcina. Aceasta vaccinare o va asigura ca pe viitor nu vor aparea anticorpi anti-Rh care sa ii puna in pericol urmatoarea sarcina.

Va invitam in centrele medicale Medicotest care sunt cele mai apropiate de casa dumneavoastra pentru a efectua toate testele necesare determinarii factorului RH, avand totodata siguranta calitatii analizelor si preturi accesibile!

Va asteptam cu drag! Echipa Medicotest.