Cele mai bune sfaturi pentru o sarcina sanatoasa (II)
De la efectuarea de analize medicale obligatorii (despre care am discutat in articolul precedent) si luarea de vitamine la ceea ce trebuie sa faceti cu asternutul pisicilor, aceste sfaturi va pot ajuta sa aveti o sarcina sigura si sanatoasa. Continuam lista cu cele mai bune sfaturi pentru a avea o sarcina sanatoasa si un copil sanatos.
“Sarcina ma face sa ma simt femeie. Ma face sa simt ca toate lucrurile legate de corpul meu sunt acolo pentru un motiv. Sa ai o mica viata inauntrul tau este uimitor.” – Angelina Joile
4. Vorbiti cu medicul despre istoria familiei tale
Discutati cu medicului dumneavoastra istoricul personal si familial al sanatatii. Acest lucru va va ajuta pe dumneavoastra si pe medicul dumneavoastra sa decideti daca aveti nevoie de alte teste, cum ar fi testarea genetica sau testarea pentru diabet.
Femeile gravide cu risc crescut de diabet zaharat de tip 2 trebuie sa fie testate la prima vizita prenatala. Toate femeile gravide trebuie sa fie testate, in perioada cuprinsa intre saptamanile de sarcina 24 si 28, pentru diabet gestational. Diabetul gestational este un tip de diabet pe care unele femei il dezvolta in timpul sarcinii.
Ce trebuie sa stiti despre diabetul gestational?
Diabetul gestational poate duce la probleme de sanatate pentru mame si copii – in timpul si dupa sarcina. Este important sa te testezi pentru ca dumneavoastra si doctorul dvs. sa poata lua masuri pentru a va proteja sanatatea dvs. si a bebelusului.
Sunteti la un risc mai mare pentru diabetul gestational daca:
- Sunteti supraponderala sau obeza
- Aveti in istoricul familial cazuri de diabet
- Aveti varsta mai mare de 25 de ani
- Ati avut diabet gestational in timpul unei sarcini anterioare
Puteti reduce riscul de diabet gestational prin consumul de alimente sanatoase si ramanerea activa in timpul sarcinii.
5. Luati masuri! Ingrijiti-va de starea sanatatii dvs.
Exista o multime de lucruri pe care le puteti face incepand de astazi pentru a avea o sarcina sanatoasa si un copil sanatos. Vorbiti si puneti intrebari atunci cand va aflati la o vizita medicala. Cand jucati un rol activ in ingrijirea sanatatii dvs., va asigurati ca aveti grija si de familia dvs. voastra in crestere.
Urmariti miscarile bebelusului.
Dupa aproximativ 28 de saptamani de sarcina, probabil veti incepe sa simtiti miscarea copilului. Urmariti cat de des se muta copilul. Daca credeti ca bebelusul dumneavoastra se misca mai putin decat de obicei, contactati medicul sau moasa.
Nu fumati si nu beti alcool.
Una dintre cele mai bune modalitati pentru a va proteja sanatatea si sanatatea bebelusului este incetarea fumatului si consumul de alcool inainte de a ramane gravida – sau cat mai curand posibil in timpul sarcinii.
Nu exista o cantitate sigura de alcool sau de tutun pe care sa o consumati in timp ce sunteti gravida. Ambele pot dauna sanatatii copilului dumneavoastra. Discutati cu medicul dvs. despre modalitati de a va ajuta sa renuntati la aceste dependente.
Fumatul pasiv (fumul de tigari de la alte persoane) poate, de asemenea, sa va puna pe dumneavoastra si pe copilul dumneavoastra in pericol si sa va creeze probleme de sanatate. Stati departe de fumul de tigara.
Mancati alimente sanatoase.
Alegerea de alimente sanatoase in timpul sarcinii va poate ajuta sa castigati in greutate intr-un mod sanatos, sa va simtiti bine in timp ce sunteti insarcinata si sa aveti un copil sanatos. Discutati cu medicul despre nevoile dvs. nutritionale in timpul sarcinii. intrebati daca trebuie sa luati o vitamina sau suplimente prenatale. Asigurati-va ca aveti in dieta dvs. suficienta cantitate de acid folic – cel putin 400 micrograme (mcg) in fiecare zi. Acidul folic este o vitamina care poate preveni defectele congenitale.
Cresteti-va greutatea intr-un mod sanatos.
Obtinerea unei anumite greutati in timpul sarcinii este importanta pentru sanatatea dumneavoastra si pentru sanatatea copilului dumneavoastra.
Amintiti-va ca sarcina nu este un moment bun pentru a pierde in greutate. Chiar daca sunteti supraponderala, trebuie sa luati in continuare o greutate pentru a ajuta copilul dumneavoastra sa creasca bine.
6. Stati activa
Fiti activa fizic, aceasta va poate ajuta sa aveti o sarcina mai confortabila. Stabiliti-va un obiectiv de 2 ore si 30 de minute pe saptamana de activitate aerobica moderata, cum ar fi mersul pe jos, dansul sau inotul. Faceti exercitii aerobice timp de cel putin 10 minute o data.
Luati masuri pentru a preveni infectiile.
Pentru a preveni infectiile si pentru a va ajuta sa va asigurati siguranta copilului dumneavoastra nenascut, urmati urmatoarele sfaturi:
- Spalati-va de mai multe ori mainile cu apa si sapun.
- Evitati anumite alimente, cum ar fi branzeturile si branzeturile moi.
- Pregatiti alimentele in siguranta. Nu uitati sa clatiti fructele si legumele.
- Puneti pe altcineva sa goleasca cutia de gunoi a pisicii tale. Murdaria de la pisici are germeni care pot dauna femeilor insarcinate. Daca trebuie sa curatati cutia, purtati manusi si spalati-va mainile.
7. Cereti ajutor daca aveti nevoie
Fiind gravida, aceasta poate fi uneori o stare obositoare sau stresanta. Suportul suplimentar de la cei dragi va poate ajuta sa aveti o sarcina mai confortabila. Membrii familiei sau prietenii va pot:
- Oferi suport emotional, astfel incat sa va simtiti mai putin stresata
- Insoti la vizita medicala
- Ajuta sa va pregatiti pentru sosirea copilului prin amenajarea camerei
Ganditi-va la ceea ce aveti nevoie si nu va temeti sa cereti ajutor. Planificati-va inainte ce veti face in primele cateva saptamani dupa ce veti naste si veti avea un copil. A avea un bebelus este interesant, dar poate fi si stresant.
Cautati cele mai bune sfaturi si recomandari care va pot ajuta sa va pregatiti sa aveti o sarcina sanatoasa si un copil sanatos. Cand aduceti pe lume o noua viata pur si simplu va indragostiti din nou!