MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Ce tipuri de teste de vitamina D se fac?

Vitamina D este o vitamina importanta pentru ca ajuta corpul sa absoarba calciu. Calciu este important pentru tot organismul, in special pentru mentinerea sanatoasa a oaselor si dintilor. De asemenea, vitamina D este implicata in reglarea nivelurilor de calciu si fosfor din sange. Studii recente sugereaza ca vitamina D poate fi importanta si in mentinerea unui sistem imunitar sanatos, ajutand la prevenirea cancerului si a bolii cardiovasculare.

Singura modalitate pentru a masura nivelul vitaminei D este prin efectuarea de analize medicale asupra unui esantion din sângele dvs.

Doua forme de vitamina D pot fi masurate in sange: 25-hidroxi vitamina D si 1,25-dihidroxi vitamina D. 25-hidroxi vitamina D este forma principala gasita in sange si este precursorul relativ inactiv al hormonului activ, 1, 25-dihidroxivitamina D. Datorita duratei sale indelungate de injumatațire si a concentrației mai mari, in mod uzual, pentru a se evalua si monitoriza starea vitaminei D, se face analiza 25-hidroxi vitamina D.

25-hidroxi vitamina D este principala forma circulanta, fiind cel mai bun indicator al statusului vitaminei D. 25-hidroxi-vitamina D3 reprezinta peste 95 % din 25-hidroxi vitamina D totala. Niveluri semnificative de 25-hidroxi-vitamina D2 apar doar la pacientii care consuma suplimente pe baza de vitamina D2.

1,25-dihidroxi vitamina D este metabolitul natural cel mai activ al vitaminei D, productia sa este strict reglata de concentratiile serice ale calciului, fosforului si parathormonului (PTH). in timpul perioadelor de carența de calciu, 1,25-dihidroxivitamina D reprezinta metabolitul cel mai important produs de rinichi. Aceasta se explica prin faptul ca joaca un rol esențial in absorbtia activa eficienta a calciului si fosforului, precum si in metabolismul normal al acestor substante.

Analiza medicala 25-hidroxi vitamina D

Atunci cand calciul este scazut si / sau o persoana are simptome de deficit de vitamina D, cum ar fi malformația osoasa la copii (rahitism) si slabiciunea osoasa, moliciunea sau fracturarea la adulți (osteomalacia), se solicita efectuarea analizei 25-hidroxi vitamina D pentru a identifica o posibila deficiența in vitamina D.

Testul poate fi solicitat atunci cand o persoana care prezinta risc de deficit de vitamina D. Adulții mai in varsta, persoanele care sunt instituționalizate sau expuse la domiciliu si / sau au expunere la soare limitata, persoanele care sufera de obezitate, care au suferit o intervenție chirurgicala bypass gastrica si / sau care au malabsorbție in grasimi prezinta un risc crescut de deficiența al vitaminei D. De asemenea, sunt incluse in acest grup persoanele cu piele mai inchisa si copii mici alaptați.

25-hidroxivitamina D este adesea solicitata inainte ca o persoana sa inceapa tratamentul medicamentos pentru osteoporoza.

Analiza medicala 1,25-dihidroxi vitamina D

Acest test poate fi comandat atunci cand se suspecteaza boala renala sau anomaliile enzimei care transforma 25-hidroxivitamina D in 1,25-dihidroxivitamina D. Rar, acest test se poate face atunci cand calciul este ridicat sau o persoana are o boala care ar putea produce cantitați excesive de vitamina D, cum ar fi sarcoidoza sau unele forme de limfom (deoarece celulele imune pot produce 1,25-dihidroxivitamina D).

Atunci cand este necesara suplimentarea cu vitamina D, calciu, fosfor sau magneziu, nivelurile de vitamina D sunt uneori masurate pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului.

Ce indica rezultatele testului de vitamina D?

25-hidroxivitamina D

Un nivel scazut in sange al 25-hidroxivitaminei D poate insemna ca o persoana nu primeste suficienta expunere la lumina soarelui sau suficienta vitamina D din dieta pentru a satisface cererea organismului sau ca exista o problema cu absorbția din intestine. Ocazional, medicamentele folosite pentru a trata crizele convulsive, in special fenitoina (Dilantina), pot interfera cu producerea de 25-hidroxivitamina D in ficat.

Exista unele dovezi ca deficitul de vitamina D poate creste riscul unor cancere, boli imune si boli cardiovasculare.

Un nivel ridicat de 25-hidroxivitamina D reflecta, de obicei, excesul suplimentar de pilule de vitamina sau alte suplimente nutritive.

1,25-dihidroxivitamina D

Un nivel scazut de 1,25-dihidroxivitamina D poate fi observat in cazul bolii renale si este una dintre cele mai vechi modificari care apar la persoanele cu insuficiența renala precoce.

Un nivel ridicat de 1,25-dihidroxivitamina D poate aparea atunci cand exista exces de hormon paratriozid sau cand exista boli, cum ar fi sarcoidoza sau unele limfoame, care pot face 1,25-dihidroxivitamina D in afara rinichilor.

Mai este ceva ce ar trebui sa stim?

Daca nivelul de vitamina D este scazut, puteti dezvolta scaderea masei osoase (o afectiune numita osteomalacie), care le face sa se fractureze mai usor. Copiii, ale caror oase se afla inca in dezvoltare, pot face rahitism, daca nu iau suficienta vitamina D. Un nivel scazut de vitamina D poate fi asociat si cu alte probleme de sanatate, cum ar fi cancer, diabet sau boala cardiaca, desi sunt necesare mai multe cercetari pentru confirmarea acestei informatii.

Un nivel ridicat de vitamina D nu este sanatos, deoarece poate duce la acumulare excesiva de calciu in sange. Apar complicatii precum, stare de greata, slabiciune musculara, boala renala si probleme cu inima. Nivelurile ridicate de vitamina D si calciu pot duce la calcificarea si deteriorarea organelor, in special a rinichilor si a vaselor de sange.