Ce este cistita si care sunt analizele medicale prin care poate fi ea diagnosticata?
Cistita este o afectiune a vezicii urinare, este intalnita mai des la femei, datorita modului in care este construit aparatul urinar feminin, insa se intalneste si la barbati. In cazul domnilor apare de obicei dupa varsta de 40 de ani si este asociata cu modificarile de la nivelul prostatei.
Aceasta afectiune apare de obicei, atat in cazul femeilor cat si al barbatilor, cand sistemul imunitar este slabit si nu mai poate lupta eficient impotriva bacteriilor care se gasesc in mod normal la nivelul vezicii urinare. Inmultirea peste masura a coloniilor de bacterii au ca efect inflamarea vezicii urinare si formarea cistitei. Boala este insotita si de modificari morfologice si functionale ale aparatului excretor, dar si o serie de simptome neplacute.
Factori care favorizeaza aparitie cistitei
Cistita este favorizata de o serie de tulburari ale sanatatii organismului. Patologiile renale, genitale si ale vezicii urinare sunt principalii factori care favorizeaza aparitia acestei boli.
Alti factori care duc la aparitia acesteia sunt infectiile genitale, traumele vulvare, infectiile de la nivelul uretrelor, starea de graviditate, infectiile cu Candida albicans sau cu alti ageni patogeni. Anexitele, tumorile uterine, prostatita si expunerea la radioterapie sunt alti factori care duc la dezvoltarea cistitei.
Mai exista si o serie de factori de risc care favorizeaza aparitia acestei boli. Ingerarea de antibiotice, folosirea servetelelor de igiena intima si a solutiilor de curatare dure pot determina reactii alergice si apoi cistite.
Forme ale cistitei
In functie de leziunile pe care le formeaza pe suprafata vezicii urinare, cistitele sunt impartite in doua forme: acuta si cronica.
Cistita acuta care determina ingrosarea peretelui vezici urinare si apoi formează leziuni ulcerative. Cistita acuta poate fi identificata datorita hematiilor si a agentilor microbieni.
Cistita cronica apare in urma cronicizarii leziunilor determinate de forma acuta. Apare ca urmare a administrarii unor tratamente inadecvate dar si datorita recidivelor dese.
Cistita simptomatologie
Cei mai multi dintre pacientii care sufera de afectiuni ale vezicii urinare manifesta senzatie de urinare, durere in timpul procesului de mictiune, urinari dese si frecvente reduse cantitativ, incontinenta urinara si senzatie de apasare la acumularea urinei in vezica.
Aceasta afectiune influenteaza aspectul urinei, care devine tulbure si puternic mirositoare. In formele grave poate aparea sindrom febril. Pacientii care sufera din pricina acestei afectiuni pot manifest dureri lombare, dureri hipogastrice si greutate in eliminarea urinei.
Metode de diagnosticare a cistitei
Cistita este o patologie ce poate fi cu greu diagnosticata prin examen clilnic, de aceea se impun efectuarea examenelor specifice de laborator.
Pentru a se confirma aceasta boala, trebuie realizate o serie de analize speciale precum examen bacteriologic, masuri ale densitatii urinei, urografie, ecografie pelviana s.a.
Diagnosticul se obtine dupa analizarea a trei culturi urinare a caror rezultate sunt pozitive, pentru acelasi germen. Urocultura premite identificarea germenului patogen care determina cistita. Acest examen este de obicei insotit de o antibiograma, care ofera informatii cu privire la sensibilitatea germenului la tratament.
In cazul in care testul de urina este pozitiv se impune efectuarea unui test de imunofluorescenta bacteriana, care ajuta la identificarea precisa a agentului patogen care creaza probleme.
Urografia, este o analiza de laborator care permite identificarea cauzei ce determina cistita si este recomandata in special in cazul infectiilor recurente si cronice. Acest examen radiologic se realizeaza cu ajutorul substantelor de contrast si ofera informatii precise cu privire la leziunile tractului urinar sau a tumorilor care pot detemina aceasta afectiune.
O alta analiza recomandata in cazul cistitei cronice este cistografia urografica, care ofera informatii cu privire la starea muschilor vezicii si prezenta calculilor la nivelul acestui organ. Pentru confirmarea sau infirmarea patologiilor neoplazice sunt necesare si alte investigatii precum citologia urinara. Prin aceasta analiza sunt identificate celule canceroase prezente pe structura mucoasei ce invaluie vezica urinara.
Tratarea cistitei
Cistita este o afectiune ce trebuie tratata, in ca contrar pot fi afectate si celelalte organe ale aparatului excretor. Prima si cea mai importanta masura ce trebuie luata dupa diagnosticarea bolii este cea de hidratare. Consumul crescut de lichide stimuleaza diureza si impiedica aderarea agentilor patogeni la nivelul mucoasei.
O alta masura importanta ce ajuta la tratarea cistitei este cea de combatere a constipatiei. Deci pe durata tratamentului trebuie adoptata o dieta bogata in fibre. Aceste masuri trebuie asociate cu metode drastice de igiena locala.
Tratamentele medicamentoase trebuie realizate conform indicatiilor medicului specialist. Pentru a se confirma reusita tratamentului la cateva saptamani dupa finalizarea tratamentului trebuie refacute examenele de urina care sa confirme prezenta coloniilor bacteriene in limite normale.