MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de cea mai inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Ce Este 25 Hidroxi Vitamina D si Cand Se Recomanda Aceasta Analiza?

Grupul vitaminelor D, cunoscut si sub denumirea de calciferoli, cuprinde cativa derivati steroidici cu functii deosebit de importante in economia calciului din organism: ergocalciferolul (vitamina D2), colecalciferolul ( vitamina D3), calcifediolul sau 25-OH-colecalciferolul (25-OH-Vitamina D3), 25-OH-ergocalciferolul (25-OH-Vitamina D2), calcitriolul sau 25-(OH)2-colecalciferolul, alfacalcidolul si dihidrotahisterolul. 
Vitamina D2 provine din plante si mai este cunoscuta sub numele de ergosterol sau provitamina D2, iar vitamina D3 provine fie din alimente de origine animala ( in special pestele gras sau uleiul din peste) fie din aport de suplimente nutritionale.
Rolul vitaminei D in organismul uman:

 • Vitamina D este esentiala in homeostazia calciului si fosfatilor,asigurand mentinerea concentratiilor fiziologice ale acestora prin inhibarea eliminarii renale si prin mobilizarea din oase;
 • Interventia in metabolismul calciului este atribuita stimularii sintezei unor proteine transportoare specifice calciului;
 • Calcitriolul(25-(OH)2-colecalciferolul) creste absorbtia intestinala a calciului si a fosfatului;
 • 25-OH-Vitamina D3 mareste reabsorbtia calciului din tubii renali si provoaca retentia de fosfati;
 • Cantitati fiziologice de 25-OH-Vitamina D3 si calcitriol(25-(OH)2-colecalciferol) sunt necesare pentru mineralizarea normala a oaselor si pentru raspunsul calcemic fiziologic la hormonul paratiroidian;

Cea mai buna metoda prin care se poate determina cantitatea de vitamina D care se afla in organismul unei persoane, este analiza 25-hidroxi- vitamina D. 
Daca exista un deficit de vitamina D, usor sau moderat putem avansa  ipoteza ca pacientul sufera de osteoporoza sau hiperparatiroidism secundar. Daca insa exista un deficit sever, putem concluziona ca pacientul sufera de rahitism in cazul copilului si de osteomalacie in cazul unui adult. La adult deficienta de vitamina D poate da dureri osoase si poate creste riscul de fracturi.
Hipovitaminoza D sau deficitul de vitamina D poate fi cauzat de:

 • expunere insuficienta la soare;
 • alimentatie inadecvata;
 • deficit in asimilarea vitaminei D.

Deficienta de vitamina D este frecventa, mai ales la adolescenti, femei si batrani. Deficienta de vitamina D pot avea persoanele care locuiesc in regiunile din latitudinea nordica, persoanele cu tenul de culoare inchisa, persoanele obeze sau cu boli cronice severe, nou-nascutii cu mame cu deficit de vitamina D.
Cresterea de vitamina D este foarte rara si se intalneste in cazurile de expunere prelungita la doze mari de vitamina D. Simptomele se caracterizeaza prin anorexie, greata, varsaturi, diaree, hipotonie, nefrolitiaza, tulburari de ritm cardiac.
Valorile de vitamina D din organism pot fi clasificate astfel:

 • Carenta < 10 ng/mL
 • Nivel insuficient 10-30 ng/mL
 • Nivel optim 30-100 ng/mL
 • Toxicitate >100 ng/mL.

NOU DE LA MEDICOTEST: Pana de curand pentru determinarea rezultatelor analizei 25 Hidroxi Vitamina D era necesara trimiterea probelor catre laboratoarele partenere din Bucuresti, ceea ce insemna o intarziere semnificativa in livrarea rezultatelor analizei catre dumneavoastra. Suntem mandri sa va anuntam ca relativ recent, respectand politica noastra de dezvoltare continua, am investit in materialele si aparatura necesare pentru a putea prelucra probele analizei in cadrul laboratoarelor Medicotest din Galati si Braila!
Va invitam in centrele medicale Medicotest care sunt cele mai apropiate de casa dumneavoastra pentru a efectua toate testele necesare, avand totodata siguranta calitatii analizelor si preturi accesibile!

Va asteptam cu drag! Echipa Medicotest.