MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Ce Ar Trebui Sa Stii Despre Grupele Sanguine Si Factorul RH

Grupele de sange se definesc ca fiind caracteristicele mostenite de la parinti, ce definesc compatibilitatea cu alte persoane in cazul unei transfuzii de sange. In cazurile nefericite de accident sau boala, cunoasterea grupei de sange in cazul persoanei afectate este deosebit de importanta, pentru ca o grupa de sange selectata gresit poate duce la soc transfuzional si deces.

Pentru a intelege mai bine grupele sanguine, putem porni de la faptul binecunoscut ca sangele este alcatuit din plasma si trei tipuri de celule sanguine: leucocitele sau globulele albe, eritrocitele sau globulele rosii si trombocitele – celulele ce au rolul de a coagula sangele. Grupa sanguina a unui individ este determinata de antigeni – substante ce stimuleaza raspunsul sistemului imunitar, prezente la suprafata eritrocitelor. Cand cineva va primi o transfuzie de sange, antigenii comunica organismului ca este vorba despre un corp strain si determina succesul sau esecul transfuziei de sange. In corpul nostru se regasesc doar trei tipuri de antigeni denumiti A, B si AB. Grupa O se defineste prin lipsa totala a antigenilor de la suprafata globulelor rosii. Astfel inca din 1900 a fost definit primul sistem de determinare a grupelor sanguine (A, B, AB si O), bazat pe prezenta antigenilor la suprafata eritrocitelor.

Un al doilea sistem de determinare a grupelor sanguine ce tine cont de sistemul antigenic specific globulelor rosii este sistemul Rhesus (RH). El este vital in cazul imunizarilor si al compatibilitatii fetus-mama. Acesta tine cont de prezenta pe hematii in principal al antigenului D. Persoanele cu RH pozitiv sunt cele ce prezinta antigenul D. O persoana cu eritrocite de  grup O si care este purtatoare de antigen D va avea grupa sanguina O si RH pozitiv.

In sangele nostru exista in mod natural anticorpi numiti aglutinine  si care se orienteaza automat impotriva antigenelor pe care sangele de la donator nu-i poseda. De exemplu, o persoana care prezinta grupa de sange A are si anticorpi impotriva antigenului B, ceea ce inseamna ca in cazul in care aceasta va primi sange de la grupa B sau AB va declansa automat o activitate de distrugere a globulelor rosii. Mai mult, incompatibilitatea se manifesta si intre RH-ul pozitiv si cel negativ, in sensul ca o persoana cu RH negativ va putea accepta transfuzia de sange numai de la o alta persoana cu acelasi tip de RH.

Determinarea factorului RH este necesara in special in cazul femeilor insarcinate. O mama cu RH negativ va declansa anticorpi RH impotriva fatului ei care ar prezenta RH-ul tatalui pozitiv, fiind nevoie astfel pe perioada sarcinii de un tratament impotriva dezvoltarii anticorpilor RH.

Important de stiut este faptul ca, persoanele cu grupa de sange O negativ pot dona sange tuturor celorlalte grupe de sange deoarece globulele lor rosii nu prezinta nici un antigen. Pe de alta parte persoanele ce prezinta grupa de sange AB pozitiv sunt denumite primitori universali, ele acceptand transfuzii de la orice alta grupa de sange. De asemeni e de retinut ca, grupa sanguina se pastreaza chiar si dupa mai multe transfuzii si ca o transfuzie de sange cu o grupa gresita de sange, va determina o reactie a anticorpilor ce nu vor recunoaste acest sange si il vor ataca ca pe orice element nedorit din organism.

Va invitam in centrele medicale Medicotest care sunt cele mai apropiate de casa dumneavoastra pentru a efectua toate testele necesare determinarii grupei de sange personale, avand totodata siguranta calitatii analizelor si preturi accesibile!

Va asteptam cu drag! Echipa Medicotest.