Cauzele non-infectioase ale diareei si analize medicale uzate
Tocmai ati mancat o inghetata la coltul strazii si toata bucuria si placerea a fost brusc intrerupta de o crampa abdominala puternica, urmata de o rafala de scaune diareeice. Prietena dvs. s-a internat in spital deoarece avea o problema la picior. Dupa trei zile vine acasa pentru recuperare si vindecare, insa in loc sa fie mai bine, greata, voma si diareea isi fac de cap.
Ce au toate aceste cazuri in comun? Infectia cu Salmonella si Clostridium difficile, doua din cele mai cunoscute bacterii care pot provoca boli infectioase acute.
In afara de virusi, bacterii si paraziti intestinali, care formeaza cauzele infectioase ale diareei, mai exista o serie de cauze care pot determina manifestarea scaunelor diareeice.
Exemple de cauze non-infectioase ale diareei
Diareea cronica, diareea care dureaza mai mult de cateva saptamani, diareea sporadica si diareea care alterneaza cu constipatia sunt cel mai adesea asociate cu cauzele non-infectioase ale diareei. Acestea pot include diaree datorita unor altor afectiuni si boli existente:
- boala pancreatica
- afectiuni intestinale inflamatorii, incluzand boala Crohn si colita ulcerativa
- disfunctia intestinala, cum ar fi cea observata in sindromul intestinului iritabil
- tulburari de malabsorbtie, cum ar fi fibroza chistica
- intolerante alimentare sau sensibilitati, cum ar fi intoleranta la lactoza sau boala celiaca
- afectiuni ale stomacului sau ale vezicii biliare
- chimioterapia sau radiatiile abdominale sau gastrointestinale
- afectiuni endocrine, cum ar fi diabetul si boala tiroidiana
- cancer de colon sau polipi
- sindromul carcinoid
- utilizarea laxativelor
- antibiotice sau alte medicamente care provoaca diaree ca un efect secundar
Teste medicale si analize de laborator
Inainte de efectuarea oricarei teste medicale pentru diagnosticarea diareei, medicul va dori sa afle mai multe despre diareea dvs. Frecventa, cantitatea si consistenta sunt indicatori individuali care depind de metabolismul unei persoane, alimentele pe care le consuma, nivelul de activitate, cantitatea de lichide pe care o consuma, medicamentele pe care le ia si chiar orice tip de stres cu care se confrunta.
Intrebari pe care este bine sa vi le puneti, pentru ca si medicul dvs. va dori sa stie raspunsurile:
- Care este frecventa scaunelor ?
- De cat timp suferiti de diaree?
- Care sunt consistenta, culoarea si volumul aproximativ al scaunelor?
- Exista sange sau mucus in scaun?
- Ce alte simptome aveti: dureri abdominale, greata, febra, cefalee, oboseala?
- Ce si unde ati mancat recent?
- Ati fost in camping, la padure, la scaldat? Ati calatorit in afara tarii? Unde?
- Vreunul dintre membrii familiei tale, apropiati sau colegii de munca sunt bolnavi?
- Ati luat antibiotice in ultima vreme?
Medicul dvs. va poate solicita serie de teste medicale si analize de laborator pentru o obtine informatii suplimentare in vederea stabilirii diagnosticului si planului de tratament corespunzator.
Testele medicale pot fi efectuate pentru a ajuta la verificarea sanatatii generale si / sau pentru a furniza indicii care sa ajute la diagnosticarea cauzelor diareei:
- Coprocitograma
- Examenul coproparazitologic
- Calprotectina
- Antigenul Norovirus GI+GII (materii fecale)
- Antigenul Rotavirus si Adenovirus
- Antigenul Helicobacter pylori
- Antigen Cryptosporidium
- Antigen Campylobacter
- Antigen Giardia
- Clostridium difficile toxina A/B
Uneori poate fi necesara efectuarea unei biopsii a intestinului subtire pentru a cauta semne de infectie parazitara, boala celiaca sau tumoare.
Daca cauza diareei nu este determinata printr-un examen fizic, antecedente medicale sau teste de laborator, pot fi necesare proceduri speciale de imagistica care sa permita vizualizarea tractului gastro-intestinal, cum ar fi: endoscopie, colonoscopia, sigmoidoscopie.
Dupa cum ati aflat si din acest articol, diareea se poate manifesta din diverse cauze si a trata doar efectul, si nu cauza, nu este suficient. Pot exista situatii in care tratamentul contra diareei sa fie de durata si sa fie necesare analize medicale si investigatii periodice pentru a monitoriza evolutia bolii si a minimiza riscul aparitiei complicatiilor.
Nu va tratati singur cu antidiareice si antibiotice. Adresati-va medicului specialist (gastroenterologie, interne sau boli infectioase) pentru diagnosticare si plan de tratament personalizat. Noi, echipa de la MEDICOTEST, venim in sprijinul dvs. cu analize medicale si teste de laborator efectuate in conditii de siguranta si acuratete pentru a va ajuta sa depistati cauzele bolii si sa va refaceti cat mai rapid starea de sanatate.