Bilirubina – Analiza de Sange Indicata in Afectiunile Hepatice
Bilirubina – Analiza de Sange Indicata in Afectiunile Hepatice
Bilirubina este o substanta galben-maronie, care se gaseste in bila, fiind un lichid de secretie al hepatocitului, care este colectat in vezica biliara si deversat in duoden in momentul digestiei. De aceea, dupa ce globulele rosii imbatranite sunt distruse, bilirubina rezultata ajunge in ficat, sub forma de bilirubina indirecta. Bilirubina se elimina prin scaun, dand culoarea maronie specifica.
Bilirubina exista in sange sub doua forme:
– Bilirubina indirecta sau neconjugata, aceasta fiind forma de bilirubina care nu se dizolva in apa.
– Bilirubina directa sau conjugata este forma solubila de bilirubina si rezulta din bilirubina indirecta datorita transformarii ce are loc la nivelul ficatului.
In laborator se dozeaza bilirubina totala si cele doua componente ale sale, bilirubina directa si indirecta. Valorile normale ale bilirubinei totale sunt de 0,2-1,2 mg %, din care 80% reprezinta bilirubina indirecta. Valorile peste 2mg % determina coloratie galbena a pielii si mucoaselor. Daca se produce o crestere a bilirubinei totale, cu o crestere semnificativa a componentei indirecte reprezinta o distrugere accentuata a hematiilor si nu o afectare hepatica, de aici investigatiile luand o alta directie. Daca se observa insa o crestere a bilirubinei directe se poate deduce ca ar putea fi o afectare hepatica sau ar putea fi un blocaj pe caile biliare, adica un icter mecanic, motiv pentru care se fac alte determinari: teste de citoliza enzimatica si testele de colestaza.
Dozarea bilirubinei este folosita in mai multe situatii. O situatie ar fi, evaluarea functiei ficatului si monitorizarea diverselor afectiuni ale ficatului, cum ar fi hepatitele sau ciroza, dar si pentru a vedea daca medicamentele administrate au produs leziuni la nivelul ficatului. O alta situatie ar fi, investigarea unui eventual blocaj al ductelor biliare. Acest blocaj poate aparea in litiaza biliara, tumori pancreatice sau in cazul altor afectiuni.
Poate fi folosita si in diagnosticarea cauzelor ce duc la o distrugere masiva a celulele rosii, cum ar fi anemia hemolitica sau o afectiune hemolitica la un nou nascut sau pentru a determina daca un nou nascut are icter neonatal. Acesti nou nascuti au nevoie de tratament, cum ar fi fototerapia, care trateaza icterul cu ajutorul unei lumini speciale. In cazuri rare poate fi nevoie si de o transfuzie sangvina.
Valori crescute ale bilirubinei in sange pot aparea fie din cauza cresterii productiei de bilirubina, fie din cauza unei eliminari scazute a acesteia. Scaderea eliminarii de bilirubina poate fi cauzata de o serie de infectii, cum ar fi inflamatia vezicii biliare sau deficitul unor enzime ereditare.
Scaderea eliminarii bilirubinei poate aparea ca rezultat al unei afectiuni a ficatului, cum ar fi hepatita, ciroza sau mononucleoza, al unor probleme ale sistemului digestiv ce apar din cauza unei reabsorbtii excesive a bilirubinei sau a unui blocaj al ductelor biliare, din cauza pietrelor de la nivelul vezicii biliare sau a unui cancer pancreatic.
Nivelele ridicate ale bilirubinei pot fi cauzate de distructia rapida a hematiilor care pot aparea in cadrul unei reactii alergice in urma unei transfuzii de sange sau in cadrul unei anemii falciforme.
Va invitam in centrele medicale Medicotest care sunt cele mai apropiate de casa dumneavoastra pentru a efectua toate testele necesare, avand totodata siguranta calitatii analizelor si preturi accesibile!