8 idei pentru a va creea obiceiuri alimentare sanatoase in anul 2018
Anul Nou aduce cu sine motivatia ideala pentru a creea si stabili noi obiceiuri. Acum este momentul sa incepeti acel nou plan de fitness, sa aveti opt ore de somn in fiecare noapte si sa obtineti obiceiuri alimentare sanatoase.
Daca una din prioritatile de top pentru anul 2018 este de a manca mai sanatos, atunci acest lucru este minunat. Dar „doresc sa mananc mai sanatos in acest an” este unul dintre acele obiective bine intentionate, dar prea greu de definit, care nu este la fel de usor de facut la fel si cum declaram. Acesta este si unul din motivele pentru care este greu de realizat.
Deci, daca ideea principala este o alimentatie mai sanatoasa, veti avea un succes notabil daca veti imparti acest obiectiv in mini-obiective, pe care sa le indepliniti pas cu pas. Trucuri cum ar fi consumul de legume la micul dejun si gustari din doua fructe in fiecare zi sunt modalitati super simple de a imbunatati obiceiurile alimentare sanatoase pe care le aveti deja. Deci nu veti avea nici o problema sa le indepliniti.
Haideti sa vedem care sunt cele mai grozave obiceiuri alimentare sanatoase, pe care ar putea sa vi le doriti pentru anul 2018, recomandate de cei mai buni nutritionisti din lume.
1. Reduceti consumul de zahar.
„Reducerea zaharului este un proces gradual si nu se intampla peste noapte, dar odata ce incepeti sa va reduceti consumul de zahar, veti realiza ca nici nu aveti nevoie de atat de mult dulce pe cat credeati odata. Si nu trebuie sa fie complicat. Un lucru usor pe care imi place sa-l fac este sa folosesc Nectarul Truvia, un indulcitor creeat din planta de stevia, deoarece are cu 50% mai putine calorii decat zaharul. Il pun in iaurtul meu grecesc, in ceai sau in orice altceva in care de obicei am pus miere, zahar sau sirop de agave.” – Chelsea Elkin, M.S., R.D., C.D.N.
2. Adaugati legume la micul dejun.
„Un obicei care este recomandat frecvent pentru protejarea sanatatii este de a umple jumatate din fiecare farfurie sau castron cu legume crude. Pentru majoritatea oamenilor (inclusiv pentru mine!), este mai usor de facut acest lucru la pranz si la cina decat la micul dejun. Deci, rezolutia mea in acest an este sa includ legume, intr-un fel sau altul, la fiecare mic dejun. Vad mult mic dejun non-traditional in viitor! ” – Jackie Newgent, R.D.N., nutritionist culinar si autor al cartii „All-Natural Diabetes Cookbook”
3. Salvați bautura pentru weekend.
„Nu numai ca consumul de alcool adauga calorii goale la regimul alimentar, dar poate duce la o dieta saraca si la mai putine exercitii de fitness in ziua urmatoare. Recomandarea mea este urmatoarea: sariti peste alcool in timpul saptamanii si salvati paharul special de vin pentru activitatile de weekend. ” – Nora Minno, R.D., C.P.T., un dietetician inregistrat pe baza de NYC si un antrenor personal
4. Practicati manancatul constient
„Un mare obiectiv al meu pentru noul an este sa mananc mai atent. Ultimele cateva luni au fost super-agitate si m-am trezit mancand in graba, intre mese, mai mult decat de obicei. In anul 2018, vreau sa aloc mai mult timp pentru a gusta si pentru a aprecia tot ce mi-am pus in gura. Alimentele sunt o experienta senzoriala incantatoare si un privilegiu! In plus, exista dovezi care sugereaza ca practicarea unei alimentatii constiente poate ajuta la controlul portilor, la administrarea greutatii si, eventual, la digestie, care sunt factori importanti pentru sanatatea pe termen lung. ” – Edwina Clark, M.S., R.D., C.S.S.D., si sef nutritie si wellness la Yummly
5. Includeti mai multe probiotice si prebiotice in dieta dumneavoastra.
„Aceasta este o zona a stiintei in curs de dezvoltare, despre care se va auzi din ce in ce mai mult in urmatorii ani. Prebioticele sunt componente alimentare naturale, nedigerabile, care sunt legate de promovarea cresterii bacteriilor benefice din intestine. Cele mai bune alegeri sunt: banane, ceapa, usturoi, praz, sparanghel, anghinare, boabe de soia si paine integrala de grau. Probioticele sunt culturi active care ajuta la schimbarea sau repopularea bacteriilor intestinale pentru echilibrarea florei intestinale. Consumul de probiotice poate stimula imunitatea si poate imbunatati sanatatea generala a tractului gastro-intestinal, iar cele mai bune surse sunt iaurtul, kefirul, kimchi, varza, miso si tempeh. Avand o combinatie de prebiotice si probiotice in dietele noastre poate fi un pas foarte puternic pentru imbunatatirea sanatatii noastre generale.” – Laura Manning, R.D., coordonator de nutritie clinica in cadrul Departamentului de gastroenterologie din cadrul spitalului Mount Sinai
6. In sfarsit, pregatiti-va singur masa.
„Un plan de masa saptamanal va poate ajuta sa mancati mai bine, sa economisiti bani si timpul in timpul saptamanii. Imi place foarte mult acest tip de rezolutie deoarece este pozitiv, fara restrictii, nu implica dieta „. – Rebecca Clyde, M.S., R.D.N., C.D., blogger la Nourish Nutrition
7. Manancati doua fructe pe zi.
„Chiar daca, ca expert in nutritie, stiu cat de sanatoase sunt fructele, nu mananc destul de multe fructe in lunile de iarna. (Este o marturisire greu de facut!) In acest an voi incerca sa mananc doua fructe pe zi. Cu portocalele, clementinele, perele si merele nu ar trebui sa fie atat de greu si le voi completa cu fructe de padure atata timp cat sunt dispusa sa platesc mai mult pentru ele. Voi include o portie la masa de pranz si o portie ca parte a gustarii mele zilnice de dupa-amiaza. – Keri Gans, M.S. R.D., autoare a cartii „The Small Change Diet: 10 Steps to a Thinner, Healthier You”
8. Mancati mai putin in oras
„In timpul vacantelor, oamenii mananca foarte mult in restaurante sau in casele altor oameni. Cand nu gatesti, ai mai putin control asupra a ceea ce mananci, si toate aceste evenimente festive pot duce neintentionat la consumarea de grasimi suplimentare, sare si zahar. Recomand, de obicei, ca luna ianuarie sa fie o luna pentru gatit la domiciliu. Realizati un plan de masa saptamanal si concentrati-va asupra unor produse mai usoare, de sezon, precum supele de fasole si legumele prajite. ” – Maxine Yeung, M.S., R.D., proprietarul The Wellness Whisk
Stabiliti-va un obiectiv si indepliniti-l
Stabilirea de noi obiective pentru nou an, asa numitele rezolutii de Anul Nou, este partea cea mai usoara. Expertii sunt de acord ca oamenii fac rezolutii cu cele mai bune intentii, dar, adesea, se angajeaza neasteptat pentru esec. „Schimbarea este greu de realizat, suntem creaturi ale obiceiurilor.”, a spus Dr. Kloubec, profesor la Sectia de nutritie si stiinta a exercitiilor fizice de la Universitatea Bastyr.
Pentru a va obtine succesul: notati-va obiectivele, impartasiti-le cu cineva care va ajuta sa va pastrati responsabilitatea si asigurati-va ca acestea sunt cat mai specifice si cat mai realizabile posibil. Roma nu a fost construita intr-o zi, oameni buni!
Acestea sunt doar 8 idei de obiceiuri alimentare sanatoase pentru anul 2018. Cel mai bun lucru pe care oameni il pot face pentru sanatatea lor este sa faca alegeri constiente si sanatoase. In acest fel, vor fi intotdeauna pacientii si medicul lor, iar aceasta relatie trebuie sa ramana mereu in centrul atentiei.