Totul despre analiza TGO
TGO sau AST sunt prescurtarile sub care gasim aspartat-aminotransferaza, aceasta fiind o enzima, care face parte din clasa transaminazelor si catalizeaza transferul gruparii amino de la aspartat grupului cetonic al cetoglutaratului, cu formare de acid oxalacetic.
TGO este o enzima intalnita in mod normal in multe tesuturi, dar mai ales in inimă si ficat, dar in proporţii mai mici se regaseste si in masa musculara, rinichi, creier. Aceasta enzima este eliberata in sange cand unul din organe este afectat.
Testarea AST se efectuează, în special, pentru a detecta afectiuni existente la nivelul ficatului. Nivelurile AST sunt, deseori comparate cu cele ale enzimelor ficatului pentru a determina ce formă de boala a ficatului este prezenta.
Valorile AST si ALT cresc in aproape toate hepatopatiile, dar cresterea nivelului seric al AST poate fi intalnita si in numeroase afectiuni extrahepatice, mai ales in infarctul miocardic si in maladii ale muschiului striat.
Valori ridicate sunt intalnite in afectiunile insotite de necroza hepatica extinsa, hepatita virala, hepatita toxica, intoxicatii cu tetraclorura de carbon.
Daca valorile AST sunt de 1000-9000 UI/l si scad la 50% in urmatoarele 3 zile, aceastea sugereaza ca ficatul este in soc cu necroza centrolobulara (insuficienta cardiaca congestiva, aritmii, sepsis, hemoragii). Totodata o crestere si o scadere rapida indica obstructia biliara extrahepatica.
De asemenea valori ridicate pot aparea si in urmatoarele cazuri:
- hepatita virala acuta fulminanta;
- valori peste 3000 UI/l pot aparea in infarctul miocardic acut, stari septice, interventii pe cord, astfel ca in cazul infarctului miocardic eliberarea enzimei din celule are loc la 6-12 ore de la declansare, gradul de crestere fiind rareori proportional cu extinderea leziunii, valorile maxime se obtin la 48 de ore, dupa care se revine la normal in 3-5 zile;
- valori crescute mai pot aparea in cazul traumatismelor hepatice, metastazelor hepatice si rabdomiolizei;
- valori mai putin crescute apar in formele usoare de hepatita acuta virala, hepatopatii cronice (hepatita cronica activa, ciroza), hepatita alcoolica, dar rareori depasesc 300UI/l.
Valori scazute pot aparea in urmatoarelor situatii:
- azotemia,
- diliaza renala cronica,
- deficit cronic de piridoxal fosfat (malnutritie, consum de alcool).
Valori critice inregistreaza sindromul alcool-acetaminofen care poate depasi 20000 UI/l.
Va invitam in centrele medicale Medicotest care sunt cele mai apropiate de casa dumneavoastra pentru a efectua acest test avand siguranta calitatii analizelor si preturi accesibile!
Va asteptam cu drag! Echipa Medicotest.