MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Top 10 analize medicale preventive de care au nevoie femeile cu varsta de peste 50 de ani

Aveti un singur corp si vreti sa-l mentineti in miscare si in functionare si atunci cand aveti 50 de ani si mai mult. Inaintarea in varsta nu inseamna sa va opriti din aceasta. Una dintre cele mai bune modalitati de a ramane in miscare si cu o stare de sanarate optima este asistenta medicala preventiva. Unele analize si teste medicale pot ajuta medicul dumneavoastra sa identifice mai devreme riscuri potentiale pentru sanatate, inainte ca acestea sa provoace probleme mai mari.

Nu lasati costurile si timpul sa va impiedice sa faceti aceste analize si teste medicale preventive.

Lista de mai jos este o compilatie de recomandari de analize medicale general acceptate de catre organizatiile si expertii din domeniul sanatatii nationale, dar nu este in nici un caz cuprinzatoare sau inlocuieste sfatul medicului dumneavoastra. Medicul dvs. va poate ajuta  recomandari personalizate pentru dumneavoastra.

1. Verificarea tensiunii arteriale

Tensiunea arteriala crescuta poate provoca un atac de cord, un accident vascular cerebral, probleme oculare si probleme de rinichi, fara sa stiti ca aveti tensiunea arteriala ridicata. De aceea este important sa verificati tensiunea arteriala, chiar daca nu credeti ca aveti o problema. Daca tensiunea arteriala este mai mica de 120/80, cel putin o data la 2 ani este, de obicei, este bine. Daca este mai mare, medicul dumneavoastra probabil va dori sa va verifice tensiunea arteriala mai des.

2. Analiza colesterolului

Boala cardiaca este una dintre principalele cauze de deces in lume si in Romania. Unul dintre principalii factori de risc este colesterolul ridicat. Dupa ce ati implinit varsta de 20 de ani, ar trebui sa incepeti sa faceti testul de colesterol cel putin o data la 4 pana la 6 ani. Un test de sange simplu va poate arata nivelul si riscul pentru bolile de inima.

Pe masura ce imbatraniti, riscul de imbolnavire pentru bolile de inima creste. Daca sunteti in varsta de 50 de ani, este important sa continuati sa faceti aceste analize medicale.

3. Mamograma

Expertii sunt de acord ca aceasta este cea mai buna modalitate de a depista mai devreme cancerul de san. Exista, insa, o dezbatere despre cat de des ar trebui sa faceti aceasta analiza. Recomandarile pentru femeile cu varsta de peste 40 de ani variaza de la 1 an la 2 ani, insa cel mai bine este sa discutati cu medicul dvs. pentru a stabili cel mai bun program pentru dvs., pe baza istoricului medical familiei si a altor factori.

4. Prevenirea cancerului de colon

Cancerul de colon este cea de-a doua cauza principala de decese provocate de cancer in S.U.A. Atunci cand impliniti 50 de ani, sansa dumneavoastra de a face aceasta boala creste. Testele va pot ajuta la detectarea precoce a cancerului de colon. Cat de des sunteti supuse acestor analize medicale depinde de testele pe care dumneavoastra si medicul dumneavoastra decideti sa le faceti si care sunt rezultatele acestora. Analizele preventive obisnuite includ:

  • Colonoscopia, administrata de obicei o data la 10 ani
  • Analiza sangelui din materialele fecale, se face de obicei o data pe an.
  • Sigmoidoscopia, se face odata la fiecare 5 ani, combinata cu analiza sangelui din materiale fecale, odata la fiecare 3 ani
  • Teste ADN din scaun, care cauta mutatii ale ADN-ului care ar putea semnala o problema
  • colonografie, care utilizeaza raze X pentru a fotografia cu colonul. Imaginile sunt apoi puse impreuna prin computer pentru a va ajuta medicul sa vad daca ceva nu este in regula.

Sigmoidoscopia si colonoscopia pot, de asemenea, ajuta la prevenirea cancerului, prin depistarea si eliminarea polipiilor precancerosi din colon.

5. Testul Papanicolau

Acest test verifica cancerul de col uterin, care este usor de tratat atunci cand este depistat mai devreme. Desi riscul de aparitie a cancerului de col uterin scade odata cu varsta, necesitatea efectuarii testelor Papanicolau nu se opreste la menopauza.

Grupul de Lucru pentru Serviciile Preventive din S.U.A. spune ca femeile cu varste cuprinse intre 21 si 65 de ani ar trebui sa faca un test Papanicolau la fiecare 3 ani. Femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 65 de ani pot fi supuse testarii la fiecare 5 ani, utilizand o combinatie de teste Papanicolau si teste de papiloma virus uman (HPV), daca ambele teste sunt negative la prima administrare. Daca aveti un risc mai mare de cancer, este posibil sa aveti nevoie de un test Papanicolau mai des. Medicul dvs. va poate recomanda ceea ce este mai bine pentru dvs.

6. Scanarea densitatii minerale osoase

Acest lucru va verifica riscul de osteoporoza, o afectiune care va slabeste oasele. Este recomandat pentru toate femeile care se afla la varsta de 65 de ani. Daca sunteti expusa unui risc crescut, medicul dumneavoastra va poate cere sa faceti aceasta analiza  mai devreme.

Aceasta analiza poate ajuta, de asemenea, barbatii cu varste de peste 70 de ani.

7. Anevrismul aortic abdominal

Este o analiza cu ultrasunete care cauta vase de sange marite in abdomen, care poate provoca sangerari severe si moarte daca acestea se rup. Daca vasul de sange este marit, interventia chirurgicala poate rezolva aceasta problema.

8. Depresia si starile anxioase

Depresia este o cauza obisnuita a dizabilitatii la adulti, desi este adesea trecuta cu vederea. Poate aparea odata cu alte boli cronice si cu imbatranirea. Daca va simtiti trista, fara speranta sau nu sunteti interesata de lucrurile pe care le-ati facut pana acum, discutati cu medicul dumneavoastra.

9. Prevenirea diabetului

Aproape 10% dintre americani au diabet, iar aproape 28% dintre aceste cazuri sunt nediagnosticate. Diabetul necontrolat poate provoca complicatii cum ar fi orbirea, afectiunile renale si necesitatea amputarii membrelor. Adresati-va medicului dumneavoastra despre cat de des aveti nevoie de analize medicale de diabet.

10. Imunizari

Pe masura ce imbatraniti, aveti nevoie de cateva vaccinuri suplimentare pentru a va ajuta sa ramaneti sanatoase, cum ar fi vaccinul antigripal si vaccinul antipneumococic.

Ar trebui sa le faceti aceste vaccinuri daca aveti varsta peste 65 de ani sau mai mult si daca suferiti de:

  • Diabet
  • Boli ale ficatului
  • Astm
  • Orice alt tip de boala pulmonara
  • Probleme cu sistemul imunitar

Chiar daca aveti varsta de peste 50 de ani …

Amintiti-va, exista multe lucruri pe care le puteti face pentru a ramane sanatoase pe masura ce imbatraniti, cum ar fi:

  • Nu fumati.
  • Urmati o dieta sanatoasa.
  • Faceti sport regulat.
  • Pastrati-va greutatea sanatoasa.
  • Practicati sexul sigur.

Centrele de analize medicale MedicoTest din Galati si Braila va stau la dispozitie cu cei mai buni specialisti si cele mai precise analize medicale pentru ca tu sa te bucuri de sanatatea pe care o meritati, chiar si la varste inaintate.