Testul hormonal care iti arata sansele de a ramane insarcinata
Analiza AMH sau testul hormonului anti-Müller (AMH) este un indicator important privind sansele unei femei de a ramane insarcinata. Testul AMH arata rezerva de ovule a unei femei, sau, cu alte cuvinte, varsta reproductiva a ovarelor, care nu este mereu corespunzatoare varstei cronologice.
Modul in care era evaluata rezerva de ovocite in trecut implica testare ecografica si testare a nivelului FSH din ziua a 2-a, a 3-a a ciclului menstrual, insa acest tip de analize medicale nu prezinta o acuratete foarte buna. Insa, cu ajutorul analizei AMH, care se face prin efectueaza prin luarea unei probe de sange, fertilitatea poate fi evaluata, simplu si rapid, in orice moment.
Ce este hormonul anti-Müller
Hormonul anti-Müller (AMH) este un hormon produs de tesuturile reproductive, incluzand testiculele la barbati si ovarele la femei. Rolul hormonului AMH si cantitatea prezenta in mod normal variaza in functie de sex si varsta. Acest test masoara AMH in sange.
Foarte devreme in dezvoltarea unui baietel, hormonul AMH este produs de catre testicule, inhiband dezvoltarea organelor de reproducere feminine, promovand in acelasi timp dezvoltarea organelor de reproducere masculine. La baieti, nivelul AMH ramane ridicat pana la pubertate, cand incepe sa se reduca.
La fete, se produc niveluri scazute de AMH, permitand astfel dezvoltarea structurilor de reproducere feminine. Nivelul AMH la fetele tinere ramane scazut pana la pubertate, cand ovarele incep sa-l produca si nivelurile cresc. AMH va scadea, in mod constant, in decursul anilor de reproducere, devenind foarte scazut si eventual nedetectabil dupa menopauza.
La nastere, o femeie are aproximativ un milion de oua (ovocite), care apoi scad, ca numar, in mod natural, in perioada copilariei, la aproximativ 500.000. Doar un numar mic de oua ramase va trece prin maturizarea foliculilor, la un moment dat, ca parte a ciclului menstrual lunar al femei. AMH are un efect de echilibrare asupra actiunilor ciclice lunare ale hormonului stimulator al foliculului (FSH) si ale hormonului luteinizant (LH) in timpul procesului de maturare si eliberare a ovulelor (ovulatie). Cantitatea de AMH prezent este o reflectare a acestei cresteri foliculare.
Studiile au aratat ca nivelul AMH poate fi util pentru determinarea potentialului de maturizare a oualor (rezerva ovariana) si a probabilitatii unei femei de a ramane insarcinata. AMH scade in timp in timpul anilor fertili, scade semnificativ in perioada menopauzei si, de obicei, devine aproape nedetectabil dupa menopauza. Determinarea nivelului AMH poate fi utila in evaluarea starii de fertilitate a femeii si poate prezice aparitia menopauzei.
AMH joaca, de asemenea, un rol vital in diferentierea sexuala a fatului. in primele cateva saptamani de sarcina, un copil in curs de dezvoltare are potentialul de a dezvolta organe de reproducere masculine sau feminine. Productia AMH si a androgenilor de catre cei doi testiculi prezenti la un baietel inhiba dezvoltarea organelor de reproducere feminine (conductele Mülleriene gasite atat la fetusii masculi cat si la femele) si promoveaza formarea altor organe de reproducere masculine. Daca o cantitate suficienta de AMH nu este disponibila sau absenta in timpul acestui proces, se pot dezvolta atat organe masculine, cat si cele de baza. Un copil nascut cu organe genitale ambigue nu poate fi imediat recunoscut ca barbat sau femeie.
Cand si cum se face analiza AMH
Evaluarea rezervei ovariene prezinta importanta atat pentru clinicile de fertilizare in vitro, cat si pentru orice pacienta care se adreseaza specialistului in vederea evaluarii potentialului de fertilitate.
Un test AMH poate fi comandat la femei atunci cand se evalueaza functia ovariana, problemele de fertilitate, in special atunci cand se iau in considerare procedurile de reproducere asistata, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV) si cand un medic doreste sa evalueze probabilitatea unei femei de a intra in menopauza.
Cum se colecteaza proba pentru testare?
Acest test necesita echipament specializat si trebuie efectuat intr-un laborator medical specializat, cum sunt cele din reteaua MedicoTest. Pentru efectuarea analizei AMH, se va lua o proba de sange, prin introducerea unui ac, intr-o vena din bratul dvs.
Teste conexe: FSH, LH, Estrogen, Testosteron, Progesteron