MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Teste de sange care promit detectarea precoce a cancerului

Una din cele mai temute si cumplite boli este cancerul si depistarea precoce a acestei teribele afectiuni este prioritatea multor centre de cercetare din universitati si institutii medicale. O statistica recenta a Directiei de Sanatate Publica din Galati ne arata o realitate care nu ne poate bucura: la inceputul lunii aprilie 2017, numarul galatenilor care sunt evidentele DSP avand cancer era de 17.362 de persoane.

In fiecare an, medicii galateni depisteaza peste 1000 de cazuri de cancer, cele mai intalnite forme ale acestei boli fiind cancerul de san, cancerul de prostata si cancerul colorectal. Alte tipuri de cancer diagnosticate sunt: cancerul de col uterin, de piele, bronhopulmonar, de stomac, de vezica urinara si de ficat.

Detectarea precoce si diagnosticul cancerului

In ciuda faptului ca vorbim despre o boala grava, diagnosticul de cancer nu inseamna automat si o condamnarea pacientului la suferinta si, chiar, la moarte, in conditiile in care depistat intr-un stadiu incipient, cancerul pentru a fi tratat.

Cercetatorii de la Universitatea John Hopkins au dezvoltat un nou test de sange care promite ca ajuta la identificarea, din stadiile incipiente, a cancerului colorectal, mamar, pulmonar si ovarian. Vor insa nevoie de validari si studii mult mai ample, dar aceasta descoperire ar putea fi utila pentru screening-ul persoanelor care prezinta un risc crescut de aparitie a cancerului.

Testul de sange detecteaza ADN-ul tumoral din sange, denumit ADN-ul tumoral circulant fara celule (ctDNA). Astfel de tipuri de teste au fost in atentia cercetatorilor in ultimii ani, deoarece ctADN are potential pentru screeningul si monitorizarea cancerului, fiind un test test neinvaziv si rapid.

Acest studiu arata ca identificarea cancerului in timp util folosind modificarile ADN-ului in sange este fezabila si ca metoda noastra de secventiere de inalta precizie este o abordare promitatoare pentru atingerea acestui obiectiv.„, ne spune Victor Velculescu, MD, Ph.D., profesor de oncologie la Universitatea Johns Hopkins Kimmel Cancer Center.

Detectarea ctADN se bazeaza pe faptul ca celulele tumorale moarte, atunci cand se descompun, elibereaza mici fragmente de ADN in sange. Aceste celule tumorale au mutatii care sunt dobandite in timpul vietii unei persoane, numite mutatii somatice (spre deosebire de mutatiile prezente in toate celulele corpului, care sunt denumite mutatii constitutionale sau mostenite). Deoarece aceste mutatii dobandite sunt prezente in mod obisnuit numai in ADN-ul tumorii, cercetatorii pot identifica daca un fragment ADN este dintr-o celula sanatoasa sau dintr-o celula tumorala.

In timp ce studiile anterioare au investigat utilizarea ctDNA ca instrument de monitorizare a cancerului, acest studiu, publicat in august 2017 in Science Translational Medicine, analizeaza modul in care ctADN ar putea detecta cancerul in primele etape. Detectarea precoce si diagnosticul cancerului sunt importante deoarece multi oameni nu prezinta simptome in timpul stadiilor precoce si pentru cele mai tratabile forme ale cancerului.

Cercetatorii au dezvoltat un grup de 58 de gene, care sunt toate cunoscute a fi asociate cu diferite tipuri de cancer, si apoi au analizat mutatiile pentru toate aceste gene. Evaluarea acestei metode de screening a implicat testarea probelor de sange de la 200 de persoane cu diferite stadii (I, II, III sau IV) ale cancerului mamar, plaman, ovarian si colorectal, precum si de la 44 de indivizi sanatosi.

Cercetatorii au folosit un tip de secventiere genomica denumita „secventiere corectata de corectare a erorilor„. Aceasta metoda de secventiere citeste fiecare nucleotida (codul chimic) din proba ADN-ului o medie de 30.000 de ori pentru a se asigura ca testul detecteaza mutatii greu de gasit.

Folosind aceasta metoda, 86 din 138 (68%) indivizi cu cancer de stadiul I sau II au fost depistati pozitiv pe baza analizei lor ctDNA. Cercetatorii au descoperit ca in  cazul a 138 de persoane cu cancer de stadiul I (cancer care se afla intr-o singura zona si care nu a inceput sa se raspandeasca), testul de sange ctDNA a detectat ADN-ul tumoral in 50% dintre cazurile cu cancer de colon, 67% 45% cu cancer pulmonar si 67% cu cancer ovarian. In timp ce aceste procente arata ca 33-55% din cazurile de cancer nu au fost detectate, nu au existat teste pozitive in randul celor 44 de persoane sanatoase care au participat studiu.

In timp ce testele de screening ctDNA au nevoie de mai multe cercetari inainte de a deveni parte a practicii clinice, acest studiu arata potentialului acestui tip de analiza medicala pentru a salva vieti prin detectarea diverselor tipuri de cancer inca din stadiile lor mai timpurii, cand acestea sunt si mai tratabile. Ar trebui sa se tina seama, totusi, ca studiul a fost printre persoanele aflate in stadii incipiente de cancer si, prin urmare, rezultatele nu se pot aplica persoanelor cu risc normal, fara semne sau simptome de cancer.

Va asteptam pe site-ul MedicoTest pentru a afla mai multe informatii si noutati medicale de interes general.

 

Bibliografie:
https://www.viata-libera.ro/prima-pagina/90390-peste-17-000-de-galateni-sufera-de-cancer – 15 iunie 2017
https://labtestsonline.org/news/promising-new-blood-test-to-detect-early-cancers/ – 19 oct. 2017
Johns Hopkins Medicine. Scientists develop blood test that spots tumor-derived DNA in people with early-stage cancers.  https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-08/jhm-sdb081517.php – 16 august 2017