Sistemul urinar purifica organismul de deseuri si toxine
Sistemul urinar este principalul sistem al partilor corpului implicate in excretie si carei functie principala este eliminarea substantelor toxice, nedorite, din organism. Plamanii si pielea sunt, de asemenea, implicati in excretie prin eliminarea dioxidului de carbon si, respectiv, a transpiratiei.
Intr-o singura zi sunt filtrati si curatati in jur de 170-180 de litri de sange, cu o viteza de 125 ml pe minut. Din acest proces de filtrare, rezulta zilnic 1,5-2 litri de urina. Volumul de urina produsa de rinichi variaza in functie de cantitatea de lichide pe care o bem in ziua respectiva, dar si de cea de lichide pierdute prin transpiratie.
Componentele sistemului urinar si rolul acestora
Partile componente ale sistemului urinar sunt: rinichii, vezica urinara, ureterele si uretra.
Rinichii sunt doua organe situate in partea dorsala a corpului, chiar sub coaste, si reprezinta principalele organe de excretie. Rolul lor este de a filtra substantele nedorite din sange si sa regeleze nivelul si continutul lichidelor din corp. Sangele intra in rinichi printr-o artera renala si iese printr-o vena renala.
Ureterele sunt cele doua tuburi care transporta urina de la rinichi la vezica urinara.
Vezica urinara este un fel de sac in care se aduna urina. Captuseala sa are multe pliuri care se intind atunci cand acestea se umple, extinzandu-se. Doua inele musculare – sfincterul urinar intern si cel extern – controleaza orificiul care trece din vezica urinara in uretra.
Atunci cand volumul de urina ajunge la un anumit nivel, nervii stimuleaza deschiderea sfincterului intern, dar sfincterul extern se afla sub control constient (cu exceptia copiilor mici) si poate fi tinut inchis mai mult timp.
Uretra este tubul care transporta urina de la vezica urinara in exteriorul corpului. La barbati, aceasta transporta si sperma. Eliminarea urinei se numeste urinare sau mictiune.
Urina este lichidul care pleaca de la rinichi si este compus, in principal, din 95% apa si 5% reziduuri (uree, saruri minerale, uree, acid uric, creatinina ).
Ureea este o substanta azotoasa nefolositoare care contine azot si care este produsul descompunerii aminoacizilor excesivi din ficat. Aceasta ajunge prin sange la rinichi, impreuna cu niste cantitati mai mici de substante similare, cum ar fi creatinina.
Ce se gaseste in interiorul unui rinichi?
Unitatea morfologica si functionala a rinichiului este nefronul, care efectueaza functia de excretie a rinichiului. Urina se formeaza ca urmare a activitatii celor doua milioane de nefroni.
Nefronii sunt unitati minuscule de filtrare a rinichilor. Fiecare nefron este alcatuit dintr-un corpuscul renal si un tub urinifer.
Corpusculii renali sau malpighi sunt corpusculi care filtreaza lichidele din sange. Fiecare este compus dintr-un glomerul si o capsula Bowman.
Glomerulul este un ghem de capilare rasucite aflate in centrul fiecarui corpuscul renal. Capilarele, care sunt mici vase de sange, se ramifica dintr-o arteriorala care intra in corpuscul (arteriora aferenta) si se reunesc pentru a iesi din corpuscul sub forma unei arteriore eferente.
Capsula lui Bowman este partea exterioara a fiecarui corpuscul renal. Este un sac cu peretii subtiri, aflat in jurul glomerulului.
Tuburile urinifere sau tuburile renale sunt niste tuburi lungi, fiecare pornind de la cate o capsula Bowman.
Fiecare tub renal are trei parti principale: tubul confort proximal, ansa lui Henle si tubul contort distal – si multe capilare rasucite in jurul sau. Acestea sunt ramificatii ale arteriolei eferente si se reunesc pentru a forma niste vase de sange mai mari, care transporta sangele dinspre rinichi.
Canalul colector sau tubul colector este un tub care transporta urina din mai multe tuburi urinifere in pelvisul unui rinichi.
Analize medicale ale urinei
Una din cele mai comune si frecvente analize de laborator este analiza urinei. Analiza urinei nu se face doar pentru a depista bolile aparatului urinar, ci si in cazul altor afectiuni si posibile boli.
Sumarul de urina este necesar pentru ca analiza functionarea rinichilor si, eventual, poate a elimina suspiciunile in privinta existentei unor pietre la rinichi (litiaza sau microlitiaza renala). In cazul unei infectii urinare, prezenta sangelui in urina paoate fi un semn de afectare al rinichilor sau a cailor urinare.
Recoltarea urinei se poate face atat la nivelul laboratorului cat si la domiciliu. In raport cu analiza solicitata se recolteaza: fie urina de dimineata, fie urina din 24 de ore.
Asiguratii pot beneficia de analize de laborator compensate prin CAS, pe baza BILETULUI DE TRIMITERE elberat de MEDICUL SPECIALIST din ambulatoriul de specialitate.
In cazul urinei, urmatoarele analize ale urinei sunt gratuite:
– examen complet de urina(sumar+sediment)
– examen microscopic colorat-Ziehl Neelsen
– urocultura (inclusiv antibiograma pentru culturi pozitive)
– determinare glucoza urinara
– determinare proteine urinare