Servicii de medicina muncii: avantaje economice si cerinte legislative
Un sistem precar de securitate si sanatate in munca este costisitor pentru companii, in timp ce un sistem SSM corespunzator aduce dividende. Companiile cu standarde mai inalte in domeniul securitatii si al sanatatii sunt mai durabile si au un succes mai mare.
Dupa cum precizeaza un studiu mentionat pe site-ul OSHA – Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in munca – pentru fiecare euro investit in activitati de securitate si sanatate in munca, se obtine un profit de 2,2 euro, iar raportul cost-beneficiu al imbunatatirii securitatii si sanatatii este favorabil.
Avantajele economice ale unui sistem SSM corespunzator sunt semnificative atat pentru companiile mari, cat si pentru cele mici. Pentru a da doar cateva exemple, securitatea si sanatatea corespunzatoare la locul de munca aduce urmatoarele beneficii:
- cresterea productivitatii angajatilor;
- reducerea absenteismul;
- reducerea platile compensatorii;
1. Supravegherea starii de sanatate a lucratorilor
Promovarea sanatatii la locul de munca reprezinta supravegherea activa a sanatatii lucratorilor in raport cu caracteristicile locului de munca si, in mod particular, cu factorii de risc profesionali.
Supravegherea sanatatii lucratorilor reprezinta totalitatea serviciilor medicale care asigura prevenirea, depistarea, dispensarizarea bolilor profesionale si a bolilor legate de profesie, precum si mentinerea sanatatii si a capacitatii de munca a lucratorilor.
Supravegherea sanatatii lucratorilor este asigurata de catre medicii specialisti de medicina muncii.
2. Legislatia privind securitatea si sanatatea in munca
Ministerul Sanatatii Publice este autoritatea competenta in domeniul medicinii muncii si al supravegherii starii de sanatate a lucratorilor, iar principalele legi care reglementeaza acest domeniu sunt Legea 319 din 2006 privind securitatea si sanatatea in munca si Hotararea nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor.
Hotararea de Guvern HG nr. 355 din 11 aprilie 2007 stabileste cerintele minime pentru supravegherea sanatatii lucratorilor fata de riscurile pentru securitate si sanatate, pentru prevenirea imbolnavirii lucratorilor cu boli profesionale cauzate de agenti nocivi chimici, fizici, fizico chimici sau biologici, caracteristici locului de munca, precum si a suprasolicitarii diferitelor organe sau sisteme ale organismului in procesul de munca.
Actul normativ specificat mai sus contine o serie de anexe si modele de documente:
- 145 de tipuri FISE privind serviciile medicale profilactice detaliate in functie de expunerea profesionala,
- FISA de solicitare a examenului medical la angajare,
- FISA de identificare a factorilor de risc profesional,
- Dosar medical.
2.1 Obligatiile angajatorului
Angajatorii din orice domeniu de activitate, atat din sectorul public, cat si din sectorul privat, sunt obligati sa respecte reglementarile in vigoare privind supravegherea sanatatii lucratorilor.
Angajatorul trebuie sa se afle in posesia unei evaluari a riscului asupra sanatatii lucratorilor. Aceasta se actualizeaza daca s-au produs schimbari semnificative din cauza carora evaluarea ar fi depasita sau atunci cand rezultatele supravegherii sanatatii o impun.
Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
3. Servicii medicale de medicina muncii
Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt:
- examenul medical la angajarea in munca,
- examenul medical de adaptare,
- examenul medical periodic,
- examenul medical la reluarea activitatii,
- promovarea sanatatii la locul de munca.
3.1 Examenul medical la angajarea in munca
Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
Examenul medical la angajarea in munca se face la solicitarea angajatorului, care va completa fisa de solicitare a examenului medical la angajare si fisa de identificare a factorilor de risc profesional.
In situatia schimbarii locului de munca, lucratorul este obligat sa prezinte copia dosarului medical de la serviciul medical de medicina muncii de la locul sau de munca anterior.
Examenul medical la angajarea in munca consta in:
a) anamneza medicala profesionala si neprofesionala si examenul clinic general;
b) examenele medicale clinice si paraclinice.
3.2 Examenul medical de adaptare
Examenul medical de adaptare in munca se efectueaza la indicatia medicului specialist de medicina muncii in prima luna de la angajare si are urmatoarele scopuri:
a) completeaza examenul medical la angajarea in munca, in conditiile concrete noilor locuri de munca (organizarea fiziologica a muncii, a mediului de munca, relatiile om-masina, relatiile psihosociale in cadrul colectivului de munca);
b) ajuta organismul celor angajati sa se adapteze noilor conditii;
c) determina depistarea unor cauze medicale ale neadaptarii la noul loc de munca si recomanda masuri de inlaturare a acestora.
3.3 Examenul medical periodic
Efectuarea examenului medical periodic are urmatoarele scopuri:
a) confirmarea sau infirmarea la perioade de timp stabilite a aptitudinii in munca pentru profesia/functia si locul de munca pentru care s-a facut angajarea si s-a eliberat fisa de aptitudine;
b) depistarea aparitiei unor boli care constituie contraindicatii pentru activitatile si locurile de munca cu expunere la factori de risc profesional;
c) diagnosticarea bolilor profesionale;
d) diagnosticarea bolilor legate de profesie;
e) depistarea bolilor care constituie risc pentru viata si sanatatea celorlalti lucratori la acelasi loc de munca;
f) depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unitatii, pentru calitatea produselor sau pentru populatia cu care lucratorul vine in contact prin natura activitatii sale.
- Examenul medical periodic se efectueaza obligatoriu tuturor lucratorilor.
Frecventa examenului medical periodic este stabilita prin fisele intocmite conform modelului prevazut in anexa nr. 1 si poate fi modificata numai la propunerea medicului specialist de medicina muncii, cu informarea angajatorului.
3.4 Examenul medical la reluarea activitatii
Efectuarea examenului medical la reluarea activitatii are urmatoarele scopuri:
a) confirmarea aptitudinii lucratorului pentru exercitarea profesiei/functiei avute anterior sau noii profesii/functii la locul de munca respectiv;
b) stabilirea unor masuri de adaptare a locului de munca si a unor activitati specifice profesiei sau functiei, daca este cazul;
c) reorientarea spre un alt loc de munca, care sa asigure lucratorului mentinerea sanatatii si a capacitatii sale de munca.
Protectia sanatatii comunitare: in cazul sectoarelor cu riscuri (alimentar, zootehnic, farmaceutic, aprovizionare cu apa potabila, servicii catre populatie, cazare colectiva, piscine, salubritate etc.), examenele medicale la angajare, periodic, la reluarea muncii se pot completa cu examinarile specifice sectorului de activitate, la indicatia medicului specialist de medicina muncii.
3.5 Promovarea sanatatii la locul de munca
Promovarea sanatatii la locul de munca reprezinta supravegherea activa a sanatatii lucratorilor in raport cu caracteristicile locului de munca si, in mod particular, cu factorii de risc profesionali.
4. Concluzia examenului medical si fisa medicala
Medicul specialist de medicina muncii, in baza fisei de solicitare a examenului medical la angajare, fisei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical si a examenelor medicale efectuate, completeaza fisa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare:
- apt, apt conditionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de munca respectiv.
Testarea psihologica a aptitudinilor in munca se face potrivit prevederilor legislative prevazute in HG 355 / 2007.
Apt: Aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical.
Apt conditionat: in conditiile in care medicul de medicina muncii face recomandari de tip medical.
Inapt temporar: in situatia in care lucratorul se afla temporar, din cauza unei boli, in situatia de incapacitate medicala privind desfasurarea activitatii la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical de medicina muncii.
Inaptitudinea temporara in munca reprezinta incapacitatea medicala a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca, pana la reevaluarea sanatatii de catre medicul de medicina muncii.
Inaptitudinea permanenta in munca reprezinta incapacitatea medicala permanenta a lucratorului de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/functia pentru care se solicita examenul medical privind aptitudinea in munca.
Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.
Servicii profesionale de medicina muncii
MedicoTest va sta la dispozitie cu toata gama de analize medicale si, in special, examene specifice pentru Medicina muncii:
- Fise medicale la angajare
- Fise medicale control periodic
- Abonamente pentru companii
- Servicii medicale de laborator acreditate SR EN ISO 1s189
- Evidenta electronica a tuturor dosarelor medicale
- Examinari factori de risc la locul de munca.
- Intocmirea tuturor rapoartelor solicitate de autoritati
- Evidenta si supervizarea concediilor medicale.
- Carduri de sanatate pentru companii
Reduceti riscul imbolnavirilor profesionale la locul de munca, actionand preventiv si proactiv pentru asigurarea sanatatii lucratorilor la locul de munca. In acest fel, va protejati afacerea si imaginea brandului dvs. pe termen lung si evitati aparitia unor costuri nedorite (fluctuatia personalului, discontinuitate sau intreruperea activitatii, concedii medicale, etc).