Sapte modalitati simple pentru a va pregati copilul pentru un test de laborator
Exista momente in care copiii nostri trebuie sa faca o serie de analize medicale si au nevoie de ajutor si de sprijin din partea noastra pentru a face fata disconfortului si oricaror dureri fizice, precum si oricarui sentiment de teama, anxietate sau reactie emotionala care pot aparea in cadrul procedurilor de colectare a esantioanelor pentru testare.
Testele medicale pot fi infricosatoare, dar va puteti ajuta copilul dvs. prin crearea unei atmosfere calme si construirea increderii copilului dumneavoastra. In sprijinul dvs. vine si echipa de specialisti de la Medicotest care, prin pregatirea specializata pentru astfel de situatii, intelege si stie cum sa acorde atentia de care au nevoie copiii nostri atunci cand vine vorba de „mers la doctor”.
Conceptul MedicoTest Kids, care a luat viata in anul 2009 in cadrul expozitiei „Pitici si mamici„, ofera prin sistemele de recoltare special gandite pentru cei mici, indiferent de varsta acestora, o modalitate prin care cei mici sa nu plece nici suparati si nici deranjati de la centrele de recoltare MedicoTest.
In continuare va prezentam sapte modalitati simple pentru a va pregati copilul pentru un test de laborator.
1. Pregatiti-va copilul pentru testare
Spuneti-i, cu calm, cum va fi colectata mostra si de ce, dandu-i copilului timp sa se adapteze ideii inainte ca cineva sa atinga corpul.
2. Incurajati repetarea
Acasa sau intr-un cadru confortabil pentru copil, sugerati modalitati pe care copilul le poate repeta. Copilul poate practica unele tehnici acasa sau se poate preface cu o papusa sau o jucarie care joaca rolul unui pacient.
3. Ajutati-l pe copil sa puna procedura in perspectiva
Reluati partea din procedura pe care copilul o poate gasi coplesitoare in comparatie cu ceva cu care acesta este familiarizat; de exemplu, explicati-i ca acest lucru va fi la fel de simplu ca atunci cand urca pe scarile de acasa sau ca ii va lua mai putin timp decat ii este necesar pentru canta o anumita melodie.
4. Stabiliti asteptari realiste
Una dintre cele mai bune modalitati de a stabili asteptari realiste este sa nu va prefaceti ca experienta va fi nedureroasa. In loc sa-i promiteti ca o intepatura in deget sau o recoltare de sange nu-i va face rau, linistiti-va copilul cu faptul ca procesul va fi rapid, durerea nu va dura si veti fii tot timpul langa el. Dupa test, oferiti-i aprecierii sincere, incredere si confortul de care are nevoie.
5. Programati testul cu intelepciune
Programati testul intr-un moment in care copilul dvs. este mai putin probabil sa fie obosit sau infometat. In cazul in care copilul dumneavoastra vine pentru un test de sange, o gustare in prealabil poate scadea riscul de a avea ameteli. Singura exceptie de a nu manca inainte de programare este daca testul copilului dumneavoastra necesita postul – in acest caz, poate ajuta ca programarea testului sa fie primul lucru pe care il faceti in dimineata respectiva, iar dupa recoltare sa poata lua o gustare sau micul dejun.
6. Comunicati in prealabil
Va cunoasteti cel mai bine copilul. Vorbiti-i despre sentimentele pe care le poate avea sau practicati tehnici de calmare inainte de testare. Invatati copilul sa inspire timp de trei secunde si apoi sa expire. Exercitiile de respiratie pot ajuta copilul sa se simta in siguranta si sa-si controleze corpul si, in acest fel, sa usureze procesul de recoltare.
7. Planificati o recompensa
Spuneti-i copilului despre ceva distractiv pe care intentionati sa il faceti impreuna dupa recoltarea probelor necesare pentru testul de laborator . Aceasta poate fi de ajutor atat ca incurajare, cat si ca distragere a atentiei pe perioada recoltarii probelor pentru analiza medicala.
Alte recomandari: Consumul de apa este important pentru testele de urina si de sange. Daca nu a-ti primit instructiuni speciale de la medicul copilului dvs., incurajati-l pe copil sa bea apa inainte de vizita centrul medical. O vezica mai plina il va ajuta sa urineze mai usor atunci cand I se cere aceasta. De asemenea, apa hidrateaza venele, ceea ce poate facilita recoltarea sangelui.
Nu putem garanta ca experienta va fi complet lipsita de durere pentru copilul dumneavoastra. Cu toate acestea, aceste sapte sfaturi va vor ajuta sa cresteti sansa unei experiente care va creea incredere in copilul dvs.
Copilul dvs. are nevoie de o atentie speciala, suntem aici pentru a-i o acorda!
Bibliografie:
https://www.questdiagnostics.com/home/patients/prepare-for-test/prepare-child