MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Rolul analizelor medicale de laborator

O consultatia medicala completa are doua parti principale: discutia cu pacientul (anamneza) si examinarea clinica. In unele situatii este necesara completarea consultatiei medicale cu analize de laborator sau investigatii paraclinice. Analiza de laborator este un mijloc prin care medicul obtine informatii suplimentare care ii permit sa completeze tabloul clinic al pacientului, putand astfel sa puna un diagnostic corect.

Analizele medicale de laborator sunt ansamblul de procedee, mai mult sau mai putin complexe, care furnizeaza informatii asupra aspectului si functionalitatii diferitelor organe si compartimente ale organismului, cat si asupra gradului de sanatate si boala ce afecteaza organismul in cauza.

Analizele medicale poate folosi si ca mijloc in prevenirea celor mai multe dintre afectiunile des intalnite si nu numai, avand un rol important in profilaxie. Astfel, este suficient sa stim ca afectiunile sistemului vascular si cancerele afecteaza o mare parte a populatiei si, in special, anumite grupe de varste.

Exista multe analize medicale si numarul lor creste odata cu descoperirile de ultima ora. De asemenea, tehnicile de recoltare, prelucrare au evoluat si ele odata cu progresul tehnologic din ultimii ani. Modalitati de recoltare permise doar cu cativa ani in urma, astazi sunt de neconceput. Expunerile radioscopice ating in prezent niveluri de aproape o mie de ori mai mici ca in trecut.

Exista mai multe criterii dupa care analizele medicale pot fi clasificate.

Dupa natura prelevarii:

– umori: sange, urina, lichid cefalo-rahidian, pleural, peritonial sau sinovial (articula), exhudat faringian, secretii oculare, nazale, secretie otica, secretie vaginala, spermograma;

– tesut: biopsii, examen scuama, fir de par, fragment unghie.

Dupa tipul de investigatie:

– analize de laborator

– investigatii imagistice

– invazive: radiografii cu substanta de contrast, scintigrafii, endoscopii

– neinvazive: examen de fund de ochi, ecografie, tomografie cu raze X(CT), RMN, PET.\

– probe functionale: ECG de effort, Holter, spirograma etc

Orice rezultat anormal de pe buletinul de analize trebuie comunicat medicului de familie si repetat, inca de doua ori, la laboratoare diferite.

De exemplu: glicemie marita. Diagnosticul de certitudine de diabet zaharat nu se pune decat dupa repetarea glicemiei, precum si dupa efectuarea altor analize.

NU va tratati singuri! De exemplu, 9g hemoglobina, anemie …. dar ce a provocat anemia? Doar medicul poate aplica un tratament corect tinand cont de cauzele bolii.

Daca va faceti analize de control, aveti grija sa nu mancati in ultimele 12 ore, sa nu aveti viroze, diaree, urticarie, iar femeile sa nu fie in perioada menstruala. Acesti factori pot modifica temporar analizele medicale.

Analizele medicale care ar fi bine sa se faca anual, in scop profilatic, sunt:

– hemograma, VSH, glicemia, colesterolul, creatinina, TGO, TGP

– examenul sumar de urina

– radiografia pulmonara

– ECG – electro-cardiograma

– examenul sanilor (ambele sexe).

– examenul oftamologic.

 Analizele medicale au valoare doar in contextul istoricului si al semnelor clinice ale bolii. Doar medicul poate aprecia necesitatea si corectitudinea unui tratament, rolul analizelor medicale de laborator fiind de a ajuta la clarificarea diagnosticului.

In cadrul laboratorului de analize MedicoTest puteti efectua urmatoarele tipuri de analize medicale:

 Analize medicale gratuite: asiguratii pot beneficia de analize de laborator compensate prin CAS, pe baza BILETULUI DE TRIMITERE elberat de MEDICUL SPECIALIST din ambulatoriul de specialitate.

– Analize medicale cu plata: hematologie, biochimie serica si urinara, imunologie si serologie, markeri endocrini, markeri virali, markeri tumorali, microbiologie,

– Analize medicale speciale, cum ar fi: analize ADN, anticorpi, limfocite, vitamine, minerale, aminoacizi, coenzima Q10 si alte aproape 500 de analize.

Va invitam in centrele medicale Medicotest din Galati si Braila pentru a efectua toate analizele medicale  necesare, avand totodata siguranta calitatii testelor si preturi accesibile!