PTH Analiza Medicala Ce Indica Hiper Sau Hipoparatiroidia
Glandele paratiroide sunt structuri de mica dimensiune, pozitionate la nivelul gatului in zona posterioara a glandei tiroide si alcatuite din celule principale numeroase cu rol in secretia parathomonului(PTH), un hormon cu functie hipercalcemianta. Hormonul paratiroid(PTH) are in componenta sa 84 de aminoacizi si actiunea sa se manifesta in directia cresterii concentratiei serice a calciului prin receptorii hormonului paratiroid, aflati in 3 zone distincte ale organismului:
- La nivelul oaselor el stimuleaza eliberarea de calciu din rezervele detinute de oase prin stimularea osteoclastelor de la nivelul osos.
- La nivelul rinichilor hormonul paratiroidian faciliteaza reabsorbtia calciului din tubii distali.
- La nivelul intestinului PTH actioneaza prin cresterea productiei de vitamina D, convertind-o in forma ei activa si astfel indirect regleaza absorbtia propriu zisa de calciu.
Nivelul crescut de PTH in sange se defineste ca hiperparatiroidism. Daca aceasta crestere se datoreaza glandelor paratiroide avem de-a face cu un hiperparatiroidism primar. Principalele cauze ale hiperparatiroidismului primar pot fi: adenomul paratiroidian, hiperplazia hipertiroidiana sau cancerul hiperparatiroidian.
Daca nivelul crescut de hormon nu se datoreaza glandelor paratiroidiene atunci afectiunea se numeste hiperparatiroidism secundar si se intalneste in cazurile de insuficienta renala cronica.
Un nivel scazut de hormon paratiroidian(PTH) in sange se defineste ca fiind hipoparatiroidism si se manifesta de obicei in cazul chirurgiei tiroidiene ce afecteaza paratiroidele sau in cazul bolilor autoimune sau tulburarilor metabolice ereditare.
PTH-ul se poate masura in sange in diferite variante: PTH intact, n-terminal PTH sau c-terminal PTH.
Va invitam in centrele medicale Medicotest care sunt cele mai apropiate de casa dumneavoastra pentru a efectua toate testele necesare, avand totodata siguranta calitatii analizelor si preturi accesibile!