MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Procedura de recoltare a probei de urina de la copii

Una din cele mai frecvente analize de laborator este analiza culturii de urina (urocultura), o metoda prin care se cultiva si se analizeaza proba de urina in scopul identificarii agentiilor patogeni din tractul urinar.

O cultura a urinei este utilizata pentru a diagnostica o infectie a tractului urinar (ITU) si pentru a determina ce fel de germeni o cauzeaza. Medicul va poate cere sa faceti o urocultura daca copilul dumneavoastra:

– se plange de o senzatie dureroasa atunci cand pipi
– simte nevoia sa bea frecvent, dar nu produce multa urina (numita si urgenta)
– are febra fara motiv clar sau are dureri abdominale
– are o analiza de urina de rutina care este anormala, mai ales daca prezinta un numar mare de celule albe din sange
– a terminat un cura de tratament pentru ITU, pentru a vedea daca infectia a disparut

Proba de urina folosita pentru analiza de urocultura, poate fi prelevata intr-o unitate medicala (clinica, spital, laborator) sau la domiciliul copilului, daca sunt respectate instructiunile de recoltare. Recoltarea probei de urina se face intr-un recipient special de unica folosinta, steril, cu capac etans, pentru a preveni contaminarea probei.

Procedura de recoltare a probei de urina

Colectarea probei de urina ar trebui sa dureze doar cateva minute. Copilului i se va cere sa faca pipi direct in recipientul steril. Pentru recoltarea probei de urina in cazul copiilor (si a adultilor) este necesara respectarea urmatoarelor reguli:

  • recoltarea se face recoltarea primei urina, la prima ora a dimineatii.
  • inainte de recoltare, zona urogenitala se spala cu apa si sapun si se sterge cu un prosop curat sau o compresa sterila, pentru a nu contamina proba.
  • primul jet de urina se lasa se curga in toaleta; pentru analiza medicala este necesara recoltarea unei cantitati de aproximativ 20 ml de urina recoltata din jetul mijlociu direct in recipientul steril.
  • recipientul in care se recolteaza urina nu trebuie sa atinga pielea copilului
  • dupa recoltare, capacul se infileteaza strans pe urocultor pentru a evita scurgerii urinei si contaminarea acesteia.
  • asigurati-va ca va spalati pe maini si spalati si mainele copilului inainte si dupa procesul de recoltare a urinei.

De asemenea, spuneti-i medicului dumneavoastra daca copilul dumneavoastra ia antibiotice sau le-a luat recent. Este important ca recoltarea probei de urina pentru analiza medicala sa se faca inainte de inceperea unui tratament antibiotic. Daca insa tratamentul este inceput, se recomanda recoltarea probei de urina dupa 5 – 7 zile de la ultima doza de antibiotic administrata. Foarte important este ca proba sa fie transportata in maxim 2 ore la laborator, daca nu aceasta se va pastreaza la temperatura 2 – 8°C.

La ce sa va asteptati

Deoarece testul implica urinarea normala, nu ar trebui sa existe disconfort atata timp cat copilul dumneavoastra poate furniza o proba de urina. Este important sa pastrati zona din jurul zonei genito-urinare curata inainte de test si sa recoltati proba de urina in mijlocul fluxului. Procedura in sine nu este dureroasa decat daca exista o infectie sau o eruptie cutanata.

Obtinerea rezultatelor

Rezultatele culturii de urina vor fi disponibile in 1-3 zile. Medicul va discuta cu dvs, rezultatele si va va explica ce inseamna.

Riscuri

Nu sunt implicate riscuri atunci cand se furnizeaza o proba pentru o cultura a urinei. Urinarea pentru a furniza cantitatea de urina necesara pentru test este de obicei nedureroasa. Inlaturati temerile copilului prin explicarea modului in care se va efectua testul si de ce se face. Asigurati-va ca copilul intelege ca zona gentito-urinra trebuie sa fie curata si ca in recipientul steril se va colecta urina din mijlocul fluxului.

Analiza medicala a urinei este singura modalitate de a sti sigur daca copilul dumneavoastra are o infectie urinara. Pentru efectuarea sumarul de urina şi a uroculturei este important ca urina obtinuta de la copilul dumneavoastra sa fie necontaminata si sa fie recoltata in recipiente sterile. Daca copilul dvs. are o infectie urinara, este posibil sa aiba nevoie si de alte teste medicale si de tratament.

 

Bibliografie:
http://kidshealth.org/en/parents/test-urine.html
https://labtestsonline.org/understanding/features/coping/testtips/kidtips/start/2