MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Explorarea biochimica a sangelui in laboratorul de analize medicale

Sangele, respectiv plasma si/sau serul, constituie materialul biologic primordial pentru efectuarea diferitelor tipuri de analize biochimice. Sub raport biochimic, sangele reprezinta o “reflectare umorala a metabolismului celular” si poate fi conceput ca o cale de tranzit atat pentru componentele biochimice necesare diferitelor reactii sau procese metabolice, cat si pentru produsii rezultati din aceste procente.

Compozitia sangelui

Sangele este alcatuit din elemente figurate (40-45%), suspendate intr-o masa lichida denumita plasma, care reprezinta 55-60% din volumul sangelui. Cantitatea totala de sange care ocupa toate compartimentele aparatului cardio-vascular este de aproximativ 5000 ml la adult, reprezentand volemia normala.

Elementele figurate ale sangelui sunt:

– hematiile (eritrocite, globule rosii)

– leucocitele (globulele albe)

– trombocitele (plachetele sanguine)

Eritrocitele

Principalele functii indeplinite de eritrocite sunt: functia de transport a Osi CO2, functia de reglare a echilibrului acido-bazic si functia de suport a antigenelor de grup sanguin, realizata de membrana eritrocitara.

Eritrocitul contine apa – 65% si reziduu uscat – 35%, din care hemoglobina constituie 80-90%, proteine – 1%, fosfolipide (lecitine, cefaline) si colesterol. Elementele anorganice sunt reprezentate de K+ in cantitati mari, Cl, Fe++, Mg++, HC03– etc.

Numarul eritrocitelor este de aproximativ 4,5 x 106 – 5 x 106 /mm3 de sange, cu variatii individuale destul de mari, functie de varsta, sex, pO2 in aerul alveolar, starea de repaus sau effort fizic. La nou-nascut, numarul de hematii este mai mare ca la varstnici si la barbat este mai mare decat la femeie.

In conditiile expunerii la presiune scazuta (la altitudine mare, de exemplu), numarul de hematii creste, pentru a se asigura un aport de O2 adecvat necesitatilor. Efortul fizic repetat determina, de asemenea, cresterea numarului de hematii.

Leucocitele

Numarul normal de leucocite la organismul adult variaza intre 4000 si 8000/mm3. In functie de aspectul nucleului si de prezenta granulatiilor in citoplasma, ele se clasifica in doua categorii principale:

– granulocite – care se caracterizeaza prin prezenta granulatiilor in citoplasma si nucleu fizic, dar lobular. Granulocitele se subimpart in 3 categorii, in functie de afinitatile tinctoriale ale granulatiilor citoplasmice:

– neutrofile, poseda granulatii colorabile cu coloranti neutri

– acidofile sau eozinofile, granulatii cu afinitate pentru coloranti acizi

 bazofile, granulatii cu afinitate pentru coloranti bazici

– agranulocite – se subimpart in monocite si limfocite.

Leucocitele joaca un rol important in functia de aparare nespecifica (modalitatile generale de riposta ale organismului, fara adresa speciala impotriva unui agent patogen) si specifica ( riposta selectiva, indreptata impotriva unui tip de agent nociv) a organismului.

Trombocitele

Trombocitele (plachetele sanguine) sunt elemente figurate cu rol esential in procesul de hemostaza. Sunt in sangele circulant in numar de 200 000 – 400 000 / mm3. Au forma de disc biconvex si un volum mediu de 7µm3.

Trombocitele au si functii care nu sunt implicate in hemostaza. Ele pot fagocita bacterii sau complexe antigen-anticorp, iar granulatiile trombocitare pot eleibera enzime proteolitice care intervin in reactia inflamatorie.

Plasma sanguina

Desi un numar insmenat de componente biochimice rezultate din metabolismul tisular intra continuu in circuitul sanguin, compozitia chimica a plasmei si implicit a sangelui nu se modifica. Plasma sanguina este formata din apa – 90% si reziduu uscat – 10%. Reziduul uscat, la randul sau, cuprinde componente organice – 9% si anorganice – 1%.

Componentele organice sunt reprezentate de:

– proteine (serum – albumine, serum – globuline si fibrinogen)

– substante azotate neproteice (ureea, acid uric, creatina, amoniac, aminoacizi, mici cantitati de purine, nucleotide)

– glucide si o serie de produsi rezultati din metabolizarea glucidelor: acidul lactic, acidul piruvic, acizii citric, oxalic, fumaric, alcoolul etilic

– lipide (gliceride, fosfolipide, colesterolul esterificat, colesterolul liber, acizii grasi liberi).

Alte componente organice ale plasmei sunt corpii cetonici si pigmentii biliari.

Componentele anorganice

Principalii cationi plasmatici sunt: Na+, K+, Ca++, Mg++, iar principalii anioni sunt: Cl_, HCO3_, HPO4-2, H2PO4_.

Oligoelementele, in ciuda concentratiei lor plasmatice reduse (oligo = putin), indeplinesc roluri remarcabile (fierul, pentru functiile hemoglobinei, cobaltul si cuprul pentru hematopoeza, zincul in activitatea unor enzime si in functia secretorie a pancreasului).

Analize medicale ale sangelui

Analizele de sange permit numararea celulelor sangvine si dozarea diferitelor substante care circula in plasma. Medicul de familie interpreteaza rezultatele analizelor in functie de varsta, de sex si de antecedentele patologice ale bolnavului.

 In centrele medicale MedicoTest din Braila si Galati puteti efectua toate analizele de laborator necesare, avand totodata siguranta calitatii testelor si preturi accesibile.