Cum Sa Citim un Buletin De Analize Medicale? (partea 1)
Multi dintre noi nu au o pregatire medicala de specialitate si de aceea interpretarea analizelor medicale reprezinta o dificultate majora. Recomandat este sa ne adresam medicului specialist in acest caz, acesta fiind cel mai in masura sa ne ”traduca’’ buletinul de anlize medicale efectuate. Totusi, este bine sa avem si noi un minim de informatii care sa ne ajute sa ”descifram” ceea ce se intampla in corpul nostru.
Analize Hematologie
1. Hemoleucograma:
– aceasta analiza ne furnizeaza informatii despre diferitele tipuri de celule ce se gasesc in compozitia plasmei sanguine: globulele rosii sau hematiile, globulele albe sau leucocitele si trombocitele
Hematiile sau eritrocitele – sunt celule ale sangelui specializate in transportul gazelor respiratorii sanguine.Sunt de culoare rosie datorita pigmentului respirator din componenta sa,numit hemoglobina. Numarul acestora se situeaza in mod normal intre 4.2-5.5 milioane pe milimetru cub de sange.
Hemoglobina (HG) – este substanta pigmentara ce se afla in orice globula rosie. Datorita ei se efectueaza transportul oxigenului de la plaman catre tesut, precum si a dioxidului de carbon in sens invers de la tesut catre plaman. In limite normale hemoglobina variaza intre 12 si 16 mg la 100 de ml de sange. Cand cantitatea de hemoglobina este foarte mica putem concluziona o anemie si dispunerea unor investigatii suplimentare in vederea depistarii factorului declansator
Hematocrit – HCT – reprezinta volumul ocupat de hematii in cardul volumului sanguin,exprimat in procente ( %).Este unul din parametrii hematologici care se analizeaza in cadrul anemiilor.
Indicii eritrocitari: MCV, MCH, MCHC sunt indici referitori la populatia de eritrocite si sunt importanti in analizarea gradului si tipului de anemii
Volum eritrocitar mediu – MCV (VEM) – este un indice eritrocitar de marime si reprezinta volumul ocupat de un singur eritrocit.
Hemoglobina eritrocitara medie- MCH (HEM) – este un indice eritrocitar de culoare,care se refera la cantitatea medie de hemoglobina pe unitatea de eritrocit.
Concentratie medie de hemoglobina in eritrocit – MCHC (CHEM) este un indice eritrocitar care reprezinta concentratia medie a hemoglobinei dintr-un volum dat de eritrocite. Reprezinta raportul dintre cantitatea de hemoglobina exprimata in g/dl si valoarae hematocritului exprimata procentual.
Leucocitele sau globulele albe – leucocitele sau globulele albe sunt celule ale sistemului imunitar care sunt implicate in procesele de aparare ale organismului impotriva agentilor infectiosi si a corpilor straini.Ele sunt produse de celule ale maduvei osoase si se afla raspandite in intreg organismul ,in tesuturi,in sange si limfa.
La adultul sanatos numarul lor variaza intre 4 000 si 10 000 pe milimetru cub de sange,dar exista o variatie fiziologica(normala)in functie de varsta si de sex.
Din familia leucitelor fac parte neutrofilele, limfocitele , eozinofilele , bazofilele si monocitele, fiecare dintre ele avand diferite roluri in apararea organismului.Valorile lor normale sunt in functie de varsta si sunt exprimate in buletinele de analiza atat in valori procentuale (%) cat si in valori absolute.Modificari ale valorilor leucocitelor si a acestor tipuri de leucocite apar in diferite afectiuni:boli infectioase bacteriene virale si parazitare,traumatisme,boli alergice,boli neoplazice,leucemii,boli imunitare etc.
Trombocitele – sunt celule produse de maduva osoasa avand un rol major in coagularea sangelui. In mod normal ele se gasesc in intervalul 150 000 si 300 000 pe milimetru cub de sange . Valori scazute ale trombocitelor duc la aparitia sangerarilor diferite iar valori crescute ale trombocitelor pot apare in stari fiziologice(in timpul ciclului menstrual,sarcina),sau in stari patologice.
Viteza de sedimentare a hematiilor(VSH) – cu valori normale intre 4 si 20 mm la ora cu mici variatii in functie de varsta si sex. In cazul cresterii ei peste limita superioara exista suspiciunea unui proces inflamator (infectie, boli autoimune sau cancer);