Cele mai bune sfaturi pentru o sarcina sanatoasa (I)
Daca va ganditi sa ramaneti insarcinata – sau daca sunteti deja – probabil ca știti cateva dintre elementele de baza despre ingrijirea dvs. și a copilului. Nu fumati. Nu beti. Odihniti-va.
Asistenta medicala in timpul sarcinii se numeste ingrijire prenatala. Obtinerea unei ingrijiri prenatale va poate ajuta sa aveti un copil mai sanatos. De asemenea, reduce riscul ca bebelusul sa se nasca prea devreme. In timpul ingrijirii prenatale, medicul dvs. poate depista probleme potentiale de sanatate care pot aparea.
De la efectuarea de analize medicale si luarea de vitamine la ceea ce trebuie sa faceti cu asternutul pisicilor, aceste sfaturi va pot ajuta sa aveti o sarcina sigura si sanatoasa.
1. Consultatii prenatale regulate
Programati o vizita cu medicul dumneavoastra de indata ce stiti ca sunteti insarcinata sau credeti ca ati putea fi. Veti avea nevoie de mai multe consultatii medicale in timpul sarcinii. Nu ratati nici una: toate sunt importante.
Asigurati-va ca faceti toate testele si analizele medicale pe care medicul dumneavoastra vu le recomanda. Tratamentul precoce poate vindeca multe probleme de sanatate si poate preveni aparitia altora. Luati masuri pentru a avea o sarcina sanatoasa.
Pentru a va mentine sanatatea dvs. si a copilului, este important sa:
- Nu fumati si nu beti alcool.
- Consumati alimente sanatoase si sa obtineti suficienta cantitate de acid folic.
- Sa stati activa.
- Luati masuri pentru a preveni infectiile.
Obtineti mai multe sfaturi medicale pentru o sarcina sanatoasa:
- Daca tocmai ati aflat ca sunteti insarcinata, aflati ce trebuie sa faceti in continuare.
- Verificati si ce nu trebuie sa faceti.
- Profitati la maximum de fiecare vizita impreuna cu medicul sau moasa.
Discutati cu medicul sau asistenta medicala despre:
- Istoricul medical, inclusiv operatiile pe care l-ati avut
- Medicamentele pe care le luati – inclusiv vitamine, suplimente si plante medicinale
- Istoria sanatatii familiei
- intrebari pe care le aveti despre sarcina, munca si alaptare
- Orice va deranjeaza sau va ingrijoreaza
Daca nu va simtiti bine, nu asteptati sa va adresati medicului sau moasei. Aflati cand sa va adresati imediat medicului sau moasei.
2. Faceti-va un plan pentru nastere
Un plan de nastere descrie ceea ce vrei sa se intample in timpul travaliului si dupa nasterea bebelusului. Acesta poate include:
- Unde doriti sa nasteti: la un spital, la maternitate, la o clinica privata
- Cine doriti sa fie cu dvs. pentru sprijin (cum ar fi membrii familiei de incredere sau prieteni apropiati) inainte, in timpul si dupa nastere
- Cum doriti sa gestionati durerea in timpul travaliului
- Cine vreti sa va ajute sa luati decizii medicale importante in timpul travaliului
- Cum veti incepe sa alaptati dupa ce copilul se naste
“In momentul in care se naste un copil, se naste si o mama. Ea nu a existat niciodata pana atunci. Femeia a existat, dar mama niciodata. O mama este ceva absolut nou.” – OSHO
3. Faceti analizele medicale obligatorii
In timpul sarcinii, medicul va va recomanda o serie de analize si teste medicale de care toate femeile insarcinate au nevoie, fiind parte a ingrijirii prenatale de rutina. Unele teste si analize medicale trebuie repetate.
Aceste teste si analize medicale ofera medicului dvs. informatii importante despre starea dvs. de sanatate si a fatului. Testele obligatorii pentru femeile insarcinate, indiferent de varsta, sunt:
- analize uzuale (hemoleucograma, coagulograma, glicemia, acid uric, uree, creatinina, VDRL, HIV, Anticorpi anti HVC si antigen Hbs) in fiecare din cele trei trimestre de sarcina
- examenul bacteriologic al secretiei vaginale
- urocultura
Suplimentar, se recomanda dozarea anticorpilor Ig M si IgG pentru infectiile cu efect malformativ asupra fatului (TORCH).
Daca aveti varsta mai mare de 30 de ani sau aveti anumiti factori de risc, medicul dumneavoastra va poate solicita analize suplimentare, cum ar fi bitestul pentru evaluarea riscului de sindroame genetice, care se efectueaza in saptamana 11-13 de sarcina.
Pentru femeile cu varsta de peste 37 ani le sunt recomandate amniocenteza pentru a certifica 100% starea de bine a fatului si absenta sindromului Down. Amniocenteza este o metoda de diagnostic cu cea mai mare precizie in diagnostic.
Sindromul Down poate fi depistat prin bitest (cu precizie de 55-60%) in saptamana 11-13 de sarcina la femeia de 30-37 ani si prin amniocenteza (cu acuratete de 99% siguranta in stabilirea diagnosticului) la gravidele cu risc crescut la bitest sau la cele de peste 37 ani.