MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Ce trebuie sa faci pentru ca spermatozoizii tai sa devina performeri de top

Infertilitatea unui cuplu nu este doar o problema strict feminina, asa cum inca multe persoane tind sa priveasca lucrurile in acest mod. De fapt, aproape din 50% din cazuri de infertilitate implica si partenerul masculin si exista mai multe cauze ce se constituie in motive ale infertilitatii masculine.

O parte dintre acestea sunt reprezintate de modificari fizice, care impiedica ejacularea normala a spermatozoizilor odata cu lichidul spermatic, iar altele sunt determinate de calitatea, cat si cantitatea spermei produse.

Spermatozoizii nu sunt intotdeauna sanatosi in mod natural. Exista totusi metode pentru a-i ajuta sa devina perfomeri de top: mai sanatosi, vigurosi si de succes. Informeaza-te ce anume dicteaza sanatatea acestora si ce trebuie sa faci pentru a-ti stimula fertilitatea si creste sansele de a concepe un copil.

Cum sa produci cei mai sanatosi si agili spermatozoizi

Atunci cand este vorba despre conceperea unui copil, se pare ca femeile se bucura de toata atentia. Deoarece femeia este cea care poarta fatul timp de noua luni, motivul este destul de evident. Dar atunci cand discutam despre conceperea efectiva a unui copil, rolul barbatului este la fel de important ca si cel al femeii: intra in scena spermatozoizii.

Pentru a fertiliza un ovul, spermatozoidul norocos trebuie sa isi faca drum prin sistemul reproductiv al femeii, sa detecteze ovulul si sa isi faca loc inauntru pentru ca cele doua celule sa se poata uni.

Nu e putin lucru.

Din milioanele de spermatozoizi eliberati in vagin in timpul unei singure ejaculari, doar cateva mii ajung pana in trompele uterine, locatia ovulului. Calea le este presarata cu obstacole: fluid acid in vagin, mucus abundent in col, celule protectoare care stau de veghe impotriva invadatorilor.

Nu in ultimul rand, barierele chimice din jurul ovulului care permit penetrarea unui singur spermatozoid. Pentru a concepe este nevoie de spermatozoizi sanatosi si puternici care sa poata incheia calatoria.

Atunci cand vine vorba despre spermatozoizi si fertilitate, cantitatea, structura si motilitatea sunt importante, iar dintre acestea cantitatea si motilitatea sunt cele mai importante.

Cum sa imbunatatesti sanatatea spermatozoizilor

Greutatea sanatoasa, un regim alimentar sanatos, activitate fizica si controlul stresului sunt factori care tin de un stil de viata sanatos si te ajuta sa devii sanatos la modul general. Si, din fericire, inca ii poti avea control asupra lor …

Nu sunt o garantie a faptului ca tu si partenera ta veti avea un copil, dar va ajuta sa aveti o relatie de cuplu sanatoasa, ceea ce este important pentru optimizarea fertilitatii.

1. Mentinerea unei greutati sanatoase

Nu este foarte clar cum este afectata calitatea spermatozoizilor de greutatea corporala, dar cel mai probabil efectele se datoreaza mai multor factori, printre care modificarile hormonale si modificari ale ADN-ului spermatozoizilor. Kilogramele in exces pot conduce la scaderea productiei de androstenedion si testosteron, principalii hormoni masculini, si la cresterea nivelului de estrogen, hormon feminin principal, dar pe care il produc si barbatii in cantitati mici. Acestea si alte tipuri de modificari hormonale pot afecta productia de spermatozoizi, precum si functia sexuala, deoarece obezitatea este asociata si cu disfunctii erectile.

Un regim alimentar sanatos, echilibrat si plin de nutrienti este benefic pentru starea ta generala de sanatate si te poate ajuta sa obtii sa ajungi la o greutate corporala sanatoasa. Cand vine vorba despre stimularea fertilitatii, se evidentiaza doua lucruri: consumul de fructe si de legume si evitarea grasimulor saturate.

Studiile au aratat ca un regim alimentar prudent, bogat in peste, pui, fructe, legume, cereale integrale si leguminoase imbunatateste motilitatea spermatozoizilor prin comparatie cu un regim bogat in alimente procesate si dulciuri. O dieta echilibrata ajuta la evitarea deficientelor de vitamine asociate infertilitatii.

2. Exercitii fizice

Fa sport. Sportul regulat este unanim acceptat ca fiind benefic pentru reducerea riscului de boli cronice, afectiuni cardiace, diabet, boli de plamani si ficat, Alzheimer si unele tipuri de cancer. Pastrarea conditiei fizice iti poate prelungi viata cu cativa ani si sporeste calitatea vietii.

Sporturile intense, precum ciclismul sau alergatul de forta pot scadea nivelurile de testosteron si pot reduce concentratia spermei, dar si numarul total al spermatozoizilor. In schimb, sportul moderat si regulat te poate ajuta sa iti mentii greutatea optima, sa cresti nivelul testosteronului, sa scazi nivelul de stres si sa te simti mai bine. Si, de ce sa nu recunoastem, sexul, elementul cheie pentru conceperea unui bebelus, este in general mai placut atunci cand esti relaxat si te simti bine in pielea ta.

Ce inseamna sport moderat? Mersul rapid, drumetiile, ciclismul recreativ, ridicarea greutatilor, dansul, tenisul in perechi, aruncatul cercurilor, golful sunt toate exemple de sport moderat.

3. Controlul stresului

Hormonii care sunt produsi in timp ce mintea sau corpul se afla sub stare de stres pot strica echilibrul delicat care coordoneaza productia de testosteron si spermatozoizi. Efectele sunt complexe: ele pot fluctua sau se pot permanentiza. De aceea, este dificil sa tragi linie intre stresul cotidian cronic si fertilitate.

4. Prevenirea si tratarea infectiilor

Un alt factor de risc pentru fertilitatea masculina il reprezinta infectiile genito-urinare, precum infectia sau inflamarea testicululelor sau a epididimelor. Aceste infectii pot fi dobandite pe cale sexuala sau nesexuala si se datoreaza de obicei unor organisme, precum bacteriile gonoreice, virusul  HIV si virusul oreionului. Epididimita sau orhita pot avea si cauze neinfectioase si pot fi recurente sau cronice.

Printre semnele si simptomele unei infectii genito-urinare se numara durerile, inflamarea, disconfortul sau dificultati la asezare si ejacularea in afara actului sexual. Uneori, infectia poate fi detectata doar prin analize de laborator.

Daca banuiesti ca suferi de o infectie uro-genitala, discuta cu medicul tau. El poate efectua un control sau poate recomanda analize suplimentare de laborator, cel mai probabil o spermocultura si o spermograma.

Spermocultura este o metoda de identificare si diagnosticare a infectiilor genitale masculine. Spermocultura poate releva agentul patogen responsabil in prostatite, uretro-prostatite, veziculite seminale, orhite, dar si cauza infertilitatii masculine atunci cand se face concomitent cu spermograma.

Spermograma este o analiza cantitativa a spermei prin care se poate cuantifica numarul, vitalitatea, motilitatea şi morfologia spermiilor, cat şi compozitia lichidului seminal, care este important pentru functionalitatea spermiilor.

Bibliografie:
– Dr. Jani R. Jensen, Dr. Elizabeth A. Stewart, Clinica Mayo:  Ghidul de fertilitate şi contraceptie