MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Ce Sunt Eritrocitele Sau Globulele Rosii?

Eritrocitele, sunt cunoscute si sub numele de celule rosii, globule rosii sau hematii. Sunt celule fara nucleu, care se gasesc in  si sunt bogate in hemoglobina. Sunt, de asemenea, implicate in metabolismul celular si in asigurarea unui pH sanguin optim si constant.
Eritrocitele se formeaza in maduva rosie osoasa in urma eritropoiezei, latura a procesului de hematopoieza. In ultima faza a eritropoiezei, nucleul este eliminat din citoplasma.

Eritrocitele sunt cele mai numeroase elemente din sange. Un mm³ de sange contine aproximativ 4 milioane si jumatate de hematii la femeie si 5 milioane de la barbat. La copilul mic numarul eritrocitelor este mai mare, pana la o valoare de 6 milioane pe mm³, iar la locuitorii zonelor cu altitudine mare numarul eritrocitelor poate ajunge pana la 8 milioane pe mm³, datorita mecanismelor de adaptare pentru a face fata concentratiilor scazute de oxigen.
Eritrocitele, sunt cele mai specializate celule ale organismului, principala functie constand in transportul oxigenului de la plaman la tesuturi si transferul dioxidului de carbon de la tesuturi la plaman. Acest lucru se realizeaza prin intermediul hemoglobinei continute in eritrocite.

Hemoliza reprezinta procesul prin care hematiile sunt distruse. Hemoliza poate fi fiziologica, atunci cand hematiile batrane sau cu defecte sunt distruse la nivelul splinei, ficatului, ganglionilor limfatici sau maduva oaselor.
Dupa aproximativ 4 luni de existenta, timp in care sunt supuse la mari presiuni fizice si psihice, globulele rosii mor. Procesele prin care se realizeaza indepartarea acestora din circulatia sanguina constau din distrugerea lor cu eliberarea hemoglobinei si retinerea fierului.

Scaderea numarului de eritrocite determina anemia. In practica, se considera anemie atunci cand concentratia de hemoglobina, hematocritul si/sau numarul de eritrocite sunt sub valorile de referinta. Pentru a identifica cauzele anemiei, informatiile privind istoricul bolii si examinarea fizica trebuie integrate cu cateva teste de laborator, cum ar fi determinarea numarului de reticulocite, indicilor eritrocitari, examinarea frotiului de sange colorat si eventual a maduvei osoase.

Cresterea numarului de eritrocite determina eritrocitoza. Aceasta poate fi rezultatul cresterii masei eritrocitare totale ori poate fi consecinta reducerii volumului plasmatic.

Alimente care cresc numarul de globule rosii si fluxul de sange sunt urmatoarele:

  1. Sfecla este bogata in fier, necesar pentru a imbunatati fluxul de sange. Este un detoxifiant natural, purificand in acelasi timp sangele.
  2. Spanacul, telina, broccoli, varza, conopida, salata verde sunt foarte sanatoase pentru organism. Ajuta la controlul greutatii si cresc numarul de globule rosii. De asemenea, mentin sistemul digestiv activ.
  3. Carnea rosie, sparanghelul, stridiile, smochinele, stafidele si migdalele contin fier, ce mentine oasele puternice si furnizeaza necesarul de oxigen. Deficitul de fier duce la aparitia anemiei. Migdalele cresc fluxul de sange in organism si asigura necesarul de fier zi de zi.
  4. Caisele, merele, strugurii, prunele si smochinele uscate sunt nutritive, dar cresc si numarul globulelor rosii

Va invitam in centrele medicale Medicotest care sunt cele mai apropiate de casa dumneavoastra pentru a efectua toate testele necesare, avand totodata siguranta calitatii analizelor si preturi accesibile!

Va asteptam cu drag! Echipa Medicotest.