Ce Indicii Despre Starea Noastra De Sanatate Ne Poate Oferi Culoarea Urinei?
Urina este formata din apa si elemente filtrate din sange de catre rinichi. Culoarea naturala a urinei este data de o excretie de urocrom, care este un pigment ce provine din sange. In functie de fluidele ingerate, culoarea urinei poate varia de la galben foarte clar (urina diluata) la portocaliu inchis (urina concentrata).Urina normala are culoare galben deschisa pana la galben aurie,in raport cu ora emisiunii urinei; cea din timpul noptii ,fiind mai concentrata ,are o culoare mai inchisa.
Este binecunoscut faptul ca, rinichii filtreaza lichidele continute de alimentele si bauturile ingerate. Astfel, daca organismul sufera de o afectiune sau are un organ bolnav, culoarea urinei va indica acest fapt.
Cea mai mare parte a variatiilor de culoare ale urinei sunt temporare si au ca si cauza alimentele sau medicamentele consumate. Totusi, in cazul mentinerii unei culori suspecte sau a prezentei sangelui in urina, timp de mai multe zile consecutiv, este recomandat sa va adresati de urgenta unui medic.
Iata ce ne poate spune culoarea urinei despre starea de sanatate:
- Urina incolora – acest lucru se datoreaza consumului de lichide, in special apa in exces sau in anumite cazuri poate fi semnul unui diabet.
- Urina galben inchis – acest lucru poate fi efectul unei stari de deshidratare, a administrarii de laxative sau de complexe vitaminice de tip B;
- Urina portocalie – la fel ca si in cazul galben inchis, culoarea portocalie poate fi efectul unei deshidratari accentuate sau a administrarii de laxative. Culoarea portocalie poate fi prezenta in afectiuni hepatice si biliare(hepatite virale acute si cronice,ciroze hepatice,litiaze biliare)
- Urina verzuie-albastruie – poate fi un efect secundar al administrarii unor medicamente sau al prezentei unor microorganisme in organism.
- Urina de culoare roz sau roşiatică este un rezultat al consumului de sfeclă roşie sau afine dar si prezentei de sange in urina. Prezenta sangelui in urina reprezinta un semn important al prezentei unor afectiuni grave ale organismului(boli renale,boli hematologice,tulburari de coagulare,etc)
- Urina maronie- poate fi un efect secundar al unei deshidratari severe,al administrarii unor medicamente sau poate semnala afecţiuni ale ficatului
Va invitam in centrele medicale Medicotest care sunt cele mai apropiate de casa dumneavoastra pentru a efectua analizele medicale dorite, avand totodata siguranta calitatii analizelor si preturi accesibile!