MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Ce este testul FSH si unde poti sa il faci

Hormonul de stimulare foliculara (FSH), impreuna cu hormonul luteinizant (LH) sunt doi hormoni care apartine familiei hormonilor gonadotropi. FSH si LH sunt secretati pulsatil de hipofiza anterioara, ca raspuns la eliberarea intermitenta de gonadotropin releasing hormone (GnRH) de la nivelul hipotalamusului. Nivelul sanguin al hormonilor gonadotropi este controlat de hormonii sexuali (estrogen, progesteron, testosteron etc.) prin feedback negativ pe hipotalamus.

Un hormon este un produs chimic pe care corpul il secreta pentru a controla un organ sau anumite lucruri pe care corpul le face. FSH este unul dintre hormonii implicati in reproducere. Glanda pituitara, care se afla chiar sub creier, secreta hormonul FSH si il elibereaza in sange.

Acest hormon este secretat atat de femei, cat si de barbati. In cazul femeilor, FSH este responsabil de ovulatie, iar in cazul barbatilor de producerea de sperma. Daca nivelul FSH este prea mic, atunci aceasta ar putea fi unul din motivele de infertilitate. Sau, daca este prea mare, poate provoca aceeasi problema.

Analiza medicala FSH

Acest test verifica nivelul „FSH” care se gaseste in sange sau in urina. Acest test nu este suficient pentru a diagnostica o afectiune si medicul dumneavoastra va poate recomanda sa faceti si alte tipuri de analize si teste medicale.

Cand vi se recomanda sa efectuati testul FSH?

Testul FSH va poate fi recomandat sa il efectuati in una din urmatoarele situatii:

– dificultati in a ramane insarcinata

– menstruatii neregulate: ciclul menstrual s-a oprit sau nu are loc atunci cand ar trebui.

– menopauza: testul FSH va poate prezice cand apare menopauza; in mod normal, oprirea menstruatiei apare dupa varsta de 45 de ani.

– scaderea numarului de spermatozoizi. Simultan, ar putea fi si simptome de libido scazut.

– pubertate precoce sau tarzie: pentru copiii care incep pubertatea mai devreme sau mai tarziu decat in mod normal, testul hormonal este o modalitate de a spune daca exista o problema care implica hipotalamusul (zona creierului care controleaza glanda pituitara), glanda pituitara, ovarele, testiculele sau alte parti ale corpul.

– afectiuni hipofizare sau hipotalamice, care pot afecta nivelul de FSH in corpul tau. Alte simptome includ oboseala, scaderea in greutate si apetitul scazut.

Ce implica testul FSH?

Nu este nevoie sa faceti ceva special pentru a va pregati pentru acest test. Exista doua moduri in care medicul dumneavoastra va poate verifica nivelul FSH.

Testul de sange: medicul, asistentul medical sau un alt lucrator din domeniul sanatatii ar putea folosi un ac pentru a lua o cantitate mica de sange dintr-o vena din brat. Acest lucru s-ar putea simti un pic inconfortabil, dar este un proces foarte rapid. S-ar putea sa aveti niste vanatai usoare in acea zona, dar acest lucru ar trebui sa dispara in cateva zile.

Testul urinar: medicul dumneavoastra va poate cere sa faceti o proba de urina sau mai multe pentru o perioada de 24 de ore. Procesul de 24 de ore ofera un aspect mai precis la nivelul FSH, care se poate schimba pe parcursul zilei.

Pregatirea pentru recoltare: à jeun (pe nemancate). Femeilor vor mentiona: data ultimei menstruatii sau  trimestrul de sarcina.

Rezultatele testului FSH se obtin in doua zile de la recoltare.

Interpretarea testului FSH

Rezultatele testului FSH se exprima in mIU/mL si reprezinta un numar care masoara FSH-ul in ceea ce se numeste „unitati milli-internationale pe mililitru” (mlU / mL). Intervalul sanatos variaza in functie de sex si de varsta, iar in cazul femeilor, daca acestea se afla la ciclul menstrual sau sunt in menopauza.

Un nivel ridicat sau scazut de FSH nu este suficient pentru ca medicul dumneavoastra sa faca vreun diagnostic. De aceea, medicul dumneavoastra poate sa va solicite sa efectuati analize medicale pentru a determina si celelalte niveluri hormonale, respectiv:

– hormonul luteinizant (LH)

– testosteronul

– estrogen

Important in cazul analizei medicale FSH

Spuneti-i medicului dumneavoastra ce medicamente consumati. Anumite medicamente (carbamazepin, corticosteroizi, estrogeni), inclusiv cele pentru controlul nasterii si tratamente hormonale, va pot reduce nivelul de FSH. Medicamente cum ar fi  bromocriptina, cimetidina, clomifen, digitala, eritropoietina, fenitoin, hidrocortizon, ketoconazol, levodopa, naloxon va pot creste nivelul FSH.

Efectele depind de doza si durata administrarii: dozele mari determina scaderi ale FSH, iar dozele mici pot determina cresteri ale FSH. Efecte variabile pot aparea in cazul administrarii de danazol, finasterid, pravastatin, tamoxifen.

Testul FSH, impreuna cu alte tipuri de analize medicale, pot fi efectuate in confort, siguranta si rapid in centrele medicale Medicotest din Galati si Braila.