MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Ce este o proba de scaun si de ce se recolteaza

O proba de scaun (fecale) poate oferi medicilor informatii valoroase despre ce se intampla atunci cand o persoana are o problema la stomac, intestine sau in alta parte a sistemului gastrointestinal.

Recoltarea probei de scaun ar putea fi solicitata daca aveti diaree timp de mai multe zile sau daca diareea este sangeroasa, mai ales daca a aparut un focar de infectie alimentara in comunitatea dvs., ati mancat recent carne, oua sau lapte nepasteurizat sau ati calatorit in anumite locuri din afara tarii.

Tipuri de analize medicale ale probei de scaun

Probele din materiile fecale se recolteaza din scaunul emis spontan, in recipiente speciale numite coprorecoltoare, iar analizele de laborator care se pot face sunt urmatoarele:

– coprocultura (examen coprobacteriologic)
– examen coproparazitar
– proba de digestie
– hemoragii oculte
– determinarea antigenelor: coproantigene de Giardia, Helicobacter pylori, virusuri, etc.

Uneori, poate fi necesar sa fie recoltate mai multe probe de scaun, in functie de tipul analizei de laborator soliciate.

COPROCULTURA

Coprocultura ajuta medicul sa determine daca exista o infectie bacteriana in sistemul intestinal. Proba de materii fecale se recolteaza in coprorecoltor cu mediu de cultura, furnizat in prealabil de laboratorul de teste medicale. Se recolteaza din zone de materii fecale de consistenta mai moale, cu mucus sau striuri de sange si se amesteca cu mediul de cultura.

Mediul de cultura contine substante nutritive care incurajeaza dezvoltarea anumitor bacterii. Bacteriile vizate se vor inmulti doar daca sunt deja prezente in proba de scaun. Daca se formeaza colonii de bacteriii, acestea sunt observate folosind un microscop si teste chimice pentru identificarea bacteriilor.

Retineti ca nu toate bacteriile din scaun provoaca probleme; de fapt, aproximativ jumatate din scaun este format din bacterii, iar majoritatea traiesc acolo in mod normal si sunt necesare pentru digestie. Scopul analizei de laborator este sa identifice bacteriile care provoaca boli infectioase.

EXAMENUL COPROPARAZITAR

Scopul acestei analize este de a identifica ovulele si parazitii intestinali prezenti in materiile fecale. Pentru a fi concludent, examenul trebuie repetat de cel putin 3 ori, la interval de 3-5 zile, deoarece parazitii intestinali elimina larve, chisturi sau oua in mod continuu.

Spre deosebire de coprocultura, proba de fecale se recolteaza in coprorecoltoare fara mediu de cultura, din zone cu mucozitati, de consistenta moale sau cu striuri de sange.

Scaunul poate fi testat pentru prezenta parazitilor si a ovulelor (stadiul de ou al unui parazit) daca prezentati diaree prelungita sau alte simptome intestinale. Daca paraziti – sau ouale lor – sunt identificati la microscop, atunci medicul va poate da un tratament impotriva parazitilor intestinali.

PROBA DE DIGESTIE

Pentru efectuarea acestei analize este necesar un regim alimentar prealabil special, care va fi recomandat de catre medic, iar cu o saptamana inainte de recoltarea probei de scaun nu vor fi administrate laxative sau supozitoare.

Pentru evitarea reactiilor fals pozitive pacientul va respecta, cu 2-3 zile inaintea recoltarii probei, un regim de lapte si fainoase, complet lipsit de carne si legume verzi. Proba de scaun se recolteaza in acelasi mod ca si la examenul coproparazitologic.

HEMORAGII OCULTE

Medicul dumneavoastra va poate solicita o examinare a existentei sangerarilor in materiile fecale care pot fi cauzate de anumite tipuri de diaree infectioasa, sangerari in tractul gastro-intestinal si alte afectiuni. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, sangele din scaun poate proveni dintr-o usoara lacrima rectala, numita fisura, care este cauzata de tensionarea unui scaun dur, situatie des intalnira in caz de constipatie.

EXAMENUL COPROANTIGENE

Scopul acestei analize medicale a scaunului este determinarea antigenelor Giardia, Helicobacter pylori, Salmonella, Escherichia coli (E.coli) etc. Pentru acest examen nu sunt necesare precautii speciale, probele fiind recoltate in acelasi mod ca si in cazul examenului coproparazitologic.

Culturile virale pot dura o saptamana sau mai mult pentru a creste, in functie de virus. In mod ocazional, in cadrul analizei de laborator pot fi observate si alte bacterii care provoaca boli.

Cand sunt necesare analizele de scaun?

Un medic poate cere o recoltare a probei de scaun si analizarea acesteia in laborator cand sunt prezente o varietate de conditii, cum ar fi:

– alergie sau inflamatie in organism
– infectie, cauzata de anumite tipuri de bacterii, virusi sau paraziti care invadeaza sistemul gastrointestinal
– probleme digestive, cum ar fi malabsorbtia anumitor zaharuri, grasimi sau nutrienti
– sangerare in interiorul tractului gastro-intestinal

DE RETINUT: Analiza materiilor fecale este obligatorie pentru persoanele care lucreaza in sectorul alimentatiei publice, copiii care merg in colectivitate ( gradinite, crese, camin), bolnavii care au suferit de boli infectioase digestive (febra tifoida, dizenterie, holera etc.), turistii care au sosit din tarile in care exista boli infectioase digestive.

Va invitam in centrele medicale Medicotest pentru a efectua toate analizele necesare, avand totodata siguranta calitatii testelor si preturi accesibile!

 Bibliografie:
http://www.spital-lotus.ro/laborator/pregatire-analize/recoltarea-probelor-de-materii-fecale
http://kidshealth.org/en/parents/labtest8.html#