Ce Este Hemoglobina Si Rolul Ei In Sanatatea Organismului
Hemoglobina este o cromoproteina, colorata rosu-aprins, care intra in constitutia, indeplinind rol respirator. Molecula de hemoglobina este formata din 4 grupari heminice si globina.
Globina este o proteina constituita din 2 perechi de lanturi polipeptidice.
Hem-ul este format dintr-o molecula de protoporfirina legata de un atom de fier. Fiecare hem este legat de un lant polipeptidic.
Hemoglobina se gaseste in globulele rosii si are rolul de a fixa oxigenul din aer la nivelul plamanilor si de a-l transporta in tot organismul, la celule. De asemenea, hemoglobina transporta dioxidul de carbon de la nivel celular la plamani, unde este eliminat in aerul atmosferic.
Hemoglobina contine fier, de aceea atunci cand nivelul ei scade se considera ca apare o carenta de fier. Daca este redusa concentratia de hemoglobina este diminuat si procesul de transport a oxigenului spre celule si astfel se instaleaza usor anemia.
Valorile normal acceptate ale hemoglobinei sunt:
- pentru barbati adulti – 13 – 17 grame /decilitru
- pentru femei adulte – 12 – 15 grame / decilitru
- femei gravide – 11 – 14 grame / decilitru
- nou nascuti – prima zi de viata – 15 – 23 grame / decilitru
Diagnosticul pentru anemie se pune prin metoda de laborator, respectiv prin analiza sangelui.
Cauzele acestei afectiuni sunt diferite, dar in general pierderea de sange este una din cele mai importante si poate sa apara datorita unor interventiile chirurgicale, traumatisme, sau boli cum ar fi ulcerul gastric. De asemenea distrugerea mare a celulelor rosii din sange este o alta cauza a anemiei, aceasta numindu-se anemie hemolitica si ea poate fi dobandita. Sarcina, deficitul de vitamina B12, carenta de acid folic si alimentatia necorespunzatoare sunt de asemenea factori importanti in dezvoltarea anemiei.
Iata cateva alimente care pot ajuta la cresterea nivelului hemoglobinei:
- Rodiile: contin antioxidanti, vitaminele A, C, E, acid folic si fier.
- Fructele de mare: tonul, scoicile, somnul, somonul, stridiile si sardinele sunt, alimentele care cresc nivelul hemoglobinei.
- Legumele: soia, nucile fasolea rosie, cresc nivelul de fier.
- Vegetalele cu frunze verzi: contin vitaminele A, C, K, calciu si fier.
- Bananele: sunt o sursa excelenta de fier si potasiu. Consuma o banana pe zi.
- Semintele de dovleac: sunt o buna sursa de fier, Omega-3 si zinc.
- Sfecla rosie: este o buna sursa de fier si in plus, scade tensiunea arteriala.
- Pepene rosu: contine fier, proteine, carbohidrati, potasiu, vitamina C si vitamina B.
- Strugurii: cei negri sunt o buna sursa de fier si ajuta la cresterea hemoglobinei.
- Agrisele: sunt o sursa importanta de vitamia C dar si de fier.
- Vitamina C: ajuta organismul sa asimileze fierul din alimente. Surse bune de vitamina C: citrice, struguri, papaya, conopida, fructe de padure, rosii.
- Fructele uscate: prunele si caisele uscate ajuta, de asemenea, la cresterea nivelului de hemoglobina.
- Stafidele: sunt o sursa importanta de fier.
- Carnea rosie: contine mult fier si este una dintre cele mai bune alimente pentru cresterea hemoglobinei.
- Spanacul: contine fier si ajuta la asimilarea fierului in organism.
- Susanul: este, de asemenea, bogat in fier si creste hemoglobina
Va invitam in centrele medicale Medicotest care sunt cele mai apropiate de casa dumneavoastra pentru a efectua toate testele necesare, avand totodata siguranta calitatii analizelor si preturi accesibile!