Ce este diareea si cine o provoaca?
Alerta in spitale! Mii de romani internati sunt infectati cu o bacterie care provoaca diaree si voma. A crescut numarul pacientilor cu diaree dupa tratamente cu antibiotice.
Desi acestea par a fi doar subiecte de stiri, ele prezinta insa o realitate cu care se confrunta multi romani. Deshidratarea care apare ca urmare a diareei acute are implicatii serioase si poate provoca tulburari grave de sanatate, mai ales in randul copiilor mici si persoanelor in varsta.
Diagnosticul diareei, mai ales a formei acute, este uneori destul de dificil de stabilit avand in vedere multitudinea de factori poate determina aparitia acestui simptom. Pentru depistarea cauzelor sunt necesare efectuare unor analize si teste medicale de laborator, fiind necesare atat probe de scaun (examen coproparazitologic, coprocitograma, coprocultura, hemoragii oculte, calprotectina), cat si teste de sange, care sunt destul de costisitoare. In cazuri mai dificile, pot fi necesare investigatii imagistice, cum ar fi colonoscopia, care vizualizeaza direct leziunile din colon si permite recoltarea de biopsii pentru confirmarea diagnosticului.
Ce este diareea?
Diareea este un simptom comun care apare in cazul unei probleme gastro-intestinale. Se caracterizeaza prin scaune frecvente, subtiri si poate fi insotita de dureri de stomac, dureri abdominale, crampe, greata, varsaturi si oboseala. Uneori, scaunul poate prezinta sange si / sau mucus.
Diareea care dureaza una pana la cateva zile este considerata diaree acuta. Majoritatea adultilor prezinta in fiecare an mai multe reprize usoare de diaree necomplicata, care de obicei se termina fara a necesita tratament medical. Diareea care dureaza doua pana la patru saptamani sau mai mult este considerata cronica.
Diareea acuta severa si diareea cronica pot fi periculoase, in special pentru copiii foarte mici si pentru persoanele in varsta. Cand diareea este severa sau persista timp de cateva saptamani, aceasta poate duce la deshidratare si dezechilibru electrolitic. Cand nivelurile de electroliti din organism devin prea mari sau prea scazute, acestea pot pune viata in pericol, daca nu sunt tratate. Unele persoane afectate de diaree pot necesita spitalizare. La sugari, deshidratarea semnificativa poate aparea intr-o zi sau doua.
Exista multe cauze, infectioase si neinfectioase, care pot provoca diaree acuta si cronica.
Cauzele infectioase ale diareei
Infectiile virale, bacteriene si parazitare sunt asociate cu diareea care dureaza cateva zile pana la cateva saptamani, cu toate ca unele cazuri pot provoca diaree cronica la persoanele cu sisteme imunitare suprimate (cum ar fi cei care au SIDA, cancer sau transplant de organe).
Aceste surse de diaree sunt infectioase, iar virusii, bacteriile sau parazitii ajung in scaun si trec de la o persoana la alta, prin contactul oral cu o suprafata contaminata. Alimentele sau apa potabila care a fost contaminata reprezinta cea mai frecventa cale de infectie.
De asemenea, daca calatoriti frecvent, puteti fi expusi la o varietate de virusuri, bacterii si paraziti care cauzeaza diverse boli. E ceva atat simplu care se poate lua foarte usor din cuburile de gheata contaminate, dintr-o salata de fructe proapsete sau mancarea dintr-un fast-food.
Virusii care pot provoca diaree sunt: norovirusul, rotavirusul, adenovirusurile, hepatita A si citomegalovirusul (CMV).
Bacterii: acestea pot provoca diareea prin doua tipuri de mecanisme: infectie sau producerea de toxine.
Infectia se produce atunci cand bacteriile vii sunt ingerate si incep sa creasca si sa se inmulteasca in tractul intestinal, producand simptomele diareei. Unele bacterii care provoaca diareea includ: Salmonella, Campylobacter, speciileYersinia – gasite in carne de porc, fructe de mare si lapte nepasteurizat, speciile Vibrio – gasite in fructe de mare contaminate, cum ar fi stridiile crude. Vibrio parahaemolyticus este cel mai comun. Vibrio cholerae este responsabil de holera.
Unele bacterii produc toxine care pot provoca diaree. Exemplele includ:
- Staphylococcus aureus – bacterii comune gasite pe piele si par, precum si in nas si in gat.
- Bacillus cereus – dintr-o varietate de alimente, in special orez si resturi care au stat prea mult timp la temperatura camerei
- Clostridium difficile (C diff) – toxinele produse de bacteria Clostridium difficile sunt adesea vinovate de diareea care apare in cazul tratamentelor cu antibiotice.
- Clostridium perfringens – aceste bacterii pot contamina carnea cruda si pasarile de curte; o persoana poate deveni infectata dupa consumarea alimentelor care nu sunt gatite, incalzite sau depozitate corespunzator.
- Clostridium botulinum – aceste bacterii cauzeaza botulismul, o boala rara, dar grava, adesea asociata cu alimentele care au fost manipulate in mod necorespunzator in timpul procesului de conservare.
- Shigella – de la alimente si apa contaminate cu scaun. Din mai multe specii care exista, unele produc toxine si produc artrita reactiva si sindrom hemolitic uremic (HUS), o afectiune asociata cu distrugerea celulelor rosii din sange si insuficienta renala.
- Shigella dysenteriae provoaca dizenterie, diaree severa si sangeroasa si febra.
- Escherichia coli 0157:H7 (E. coli) – E. Coli sunt bacterii comune care se gasesc in mod normal in tractul digestiv al oamenilor si al animalelor.
Parazitii intestinali: cei mai frecventi paraziti care provoaca diaree sunt:
- Speciile Giardia
- Entamoeba histolytica
- Cryptosporidium parvum
Acesti paraziti cu celule unice se gasesc in cursuri de apa si lacuri din intreaga lume si pot infecta bazinele pentru inot, piscinele cu apa calda si, ocazional, aprovizionarile cu apa din comunitate. Alti paraziti, cum ar fi viermii rotunzi, pot provoca, ocazional, infectii.
Pe langa virusi, bacterii si paraziti intestinali, mai exista o serie de cauze care pot determina declansarea diareei. Despre aceste factori non-infectiosi, precum si despre tipuri de analize si investigatii medicale care se efectueaza in aceste situatii, vom discuta in articolul urmator.