MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Ce este analiza APTT si cand se face acest test medical

Un acronim care nu spune prea multe pentru oamenii obisnuiti, insa daca medicul dvs. va recomanda aceasta analiza medicala, ne-am gandit ca v-ar prinde bine niste informatii generale pentru a intelege rolul acestui test medical.

Testul APTT se efectueaza pentru a identifica diferite probleme in procesul de coagulare. APTT inseamna timp partial de tromboplastina activat si este acronimul pentru denumirea in limba engleza a analizei medicale Activated Partial Thromboplastin Time. Este un test din categoria analizelor hematologice si vizeaza sanatatea vaselor de sange, a ficatului, pielii si a rinichilor.

Este cunoscuta si sub urmatoarele denumiri: Timp de Tromboplastina Partial, aPTT, PTT

De ce este nevoie sa faceti testul APTT?

In cadrul unei investigatii medicale este posibil sa se identifice probleme de sangerare sau cheaguri de sange (episod trombotic). Analiza medicala APTT se face pentru a monitoriza terapia anticoagulanta nefractionata (standard) cu heparina sau ca parte a testelor care se fac inainte de operatie sau alte proceduri medicale invazive.

Cand trebuie sa faceti analiza medicala APTT?

Cand aveti sangerari inexplicabile, coagulare sau cand va aflati in tratamentul standard cu heparina anticoagulanta; uneori, aceasta analiza este necesara ca parte a unui pregatirii pre-chirurgicale.

In ce consta analiza medicala APTT?

Vi se va lua o proba de sange dintr-o vena a bratului. Sangele venos se recolteaza a jeun (pe nemancate). La pacientii aflati in tratament cu heparina, proba se recolteaza cu o ora inainte de urmatoarea administrare. Nu se recolteaza proba de pe un cateter heparinizat.

Analize medicale asociate: PT (timpul de protrombina) si testul INR(test de coagulare a sangelui), fibrinogen (factorul I al coagularii), D-dimeri, Timpul de trombina, Testul pentru lupus anticoagulant,  ACT (Timpul de coagulare activat), Numaratoarea de trombocite, Anti-factor XA, Anticorpi antifosfolipidici.

Intrebari frecvente despre analiza medicala APTT

Interferente medicamentoase care pot afecta rezultatele analizei APTT, prin cresterea valorilor, sunt administrarea concomitenta de penicilina, anistreplaza, clorpromazina, acid valproic.

1. Analiza APTT este utilizata intotdeauna pentru monitorizarea terapiei cu heparina?

in cateva situatii, enumerate mai jos, nu este utilizata aceasta analiza:

  • Atunci cand se utilizeaza doze foarte mari de heparina, cum se poate intampla in timpul interventiilor chirurgicale deschise la inima, APTT isi pierde sensibilitatea; nu se va coagula. La acest nivel intens de anticoagulare, timpul de coagulare activat (ACT) poate fi folosit ca instrument de monitorizare.
  • Unii medici si laboratoare monitorizeaza acum terapia heparina standard (nefractionata) utilizand testul cromogenic anti-factor XA.
  • Heparina cu greutate moleculara scazuta (LMWH) este o forma de heparina cu actiune rapida, utilizata adesea in tratamentul unor afectiuni cum ar fi prevenirea trombozei venoase profunde (DVT). Desi in general nu necesita monitorizare, aceasta trebuie monitorizata utilizand testul anti-factor Xa.
  • Pentru persoanele cu lupus anticoagulant si coagulare si care sunt tratate cu heparina, analiza APTT nu este fiabila; astfel, testul anti-factor Xa trebuie utilizat pentru a monitoriza tratamentul cu heparina.

2. Analiza APTT ar trebui sa fie facuta de fiecare persoana?

Analiza APTT nu este folosita ca un test medical de rutina, dar este comandat atunci cand cineva are simptome sau un istoric familial de sangerare sau coagulare anormala. Persoanele asimptomatice sunt ocazional examinate inainte de o interventie chirurgicala, in cazul in care medicul dvs. considera ca va ajuta la evaluarea riscului de sangerare excesiva in timpul procedurii medicale.

3. Cum imi pot schimba rezultatele analizei APTT?

APTT nu este ceva ce se poate schimba prin modificari ale stilului de viata (daca nu aveti deficit de vitamina K). Este o reflectare a integritatii sistemului dvs. de coagulare. Daca APTT este prelungita din cauza deficientelor factorului dobandit, abordarea starii de baza poate aduce rezultatele aproape de niveluri normale. Daca acestea sunt prelungite din cauza unei afectiuni temporare sau acute, acestea trebuie sa revina la normal dupa ce situatia acuta este rezolvata. Erorile sau deficientele de coagulare mostenite trebuie monitorizate in mod curent si pot fi tratate cu perfuzii de inlocuire frecvente ale factorului de coagulare lipsa.

Pentru mai multe informatii despre analiza APTT, va invitam la unul din centrele de analize medicale MedicoTest din Galati si Braila.