MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de cea mai inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Care sunt cauzele pentru care urina isi schimba culoarea?

Culoarea urinei variaza, in general, de la o culoare galben pal spre chihlimbar inchis. Acest lucru este cauzat, in primul rând, de prezenta pigmentului numit urocrom. O culoare inchisa a urinei poate semnifica faptul ca nu bei suficienta apa. Daca, insa, urina este pala, inseamna ca ori bei foarte multe lichide, ori ca iei diuretice care forteaza corpul sa elimine excesul de apa.

Pigmentii si compusi chimici din produsele alimentare si, de asemenea, medicamente pe care le iei, modifica culoarea urinei. Aceste modificari, de obicei, nu dureaza mult timp. Insa, anumite modificari de culoare ale urinei pot indica semnele unei afectiuni medicale.

Care este culoarea normala a urinei?

Toata lumea are o alta culoare „normala” atunci cand vine vorba despre culoarea urinei. Aceasta culoare ar trebui sa tinda totusi spre spectrul de galben. Cantitatea de apa pe care o bei influenteaza daca culoarea este galben pal sau chihlimbar inchis. Oamenii care beau mai multa apa si sunt hidratati produc, de obicei, o urina palida, mai diluata, comparativ cu cei care sunt deshidratati sau consuma mai putina apa.

In cazul in care culoarea urinei este in afara acestui spectru de galben, ar trebui sa te programezi pentru o consultatie medicala. Aceasta include situatiile in care urina este tulbure sau maro si, de asemenea, cazurile in care culoarea urinei a devenit rosie, albastra sau verde.

Cauzele pentru care culoarea urinei se schimba

Culoarea urinei este determinata in primul rand de cat de mult apa bei. Atunci cand bei multa apa, urina poate deveni deschisa la culoare, luminoasa. Ea poate chiar parea aproape limpede.

Dieta poate fi, de asemenea, un factor. Unele alimente naturale, cum ar fi afinele si sfecla rosie, precum si alimentele procesate puternic, pot contine cantitati mari de colorant alimentar. Urina se poate transforma intr-un curcubeu de culori, iar o culoare anormala nu este neaparat un semnal de alarma.

Medicamentele prescrise pot face, de asemenea, ca urina sa capete o culoare mai vie sau mai intensa. Acestea includ antibiotice, laxative, precum si anumite medicamente utilizate chimioterapie pentru tratarea cancerului. Unele medicamente ii pot oferi o culoare verde sau albastru fluorescent, morcovii o pot transforma in portocaliu, vitaminele in galben intens, iar o boala ereditara, numita porfirie, ii poate da o nuanta de vin rosu.

De exemplu, fenazopiridina, un medicament frecvent utilizat pentru a trata disconfortul asociat cu infectiile tractului urinar. Un efect secundar comun al administrarii acestui medicament este culoare portocalie a urinei. Alte medicamente, cum ar fi rifampicina pot, de asemenea, colora urina intr-o culoare portocaliu deschis.

Modificari ale culorii urinei pot indica un semn al unor probleme cu rinichii, ficatul sau functia vezicii urinare. In cazul in care urina devine tulbure sau dezvolta un miros puternic, este posibil sa ai o infectie a vezicii urinare sau a rinichilor. Acest lucru este valabil mai ales daca ao orice alte simptome ale acestor infectii, cum ar fi durerea la urinare, febra sau varsaturi.

Factori de risc pentru culoare urina anormala

Varsta si sexul pot creste riscul pentru conditiile care pot afecta culoarea urinei. De exemplu, afectiuni ale rinichilor sau ale vezicii urinare sunt frecvente la adultii in varsta. Sangerarile tractului urinar sunt frecvent asociate cu probleme ale rinichilor sau ale vezicii urinare.

Aproximativ 1 din 2 femei vor experimenta o infectie a tractului urinar, cel putin o data in viata lor. Aceasta infectie poate fi insotita de sangerari ale tractului urinar, care pot schimba culoarea urinei in roșu. Barbatii cu vârsta de peste 50 de ani pot prezenta, de asemenea, sange in urina, ca urmare a unei glande prostatei marite.

Sangerari ale tractului urinar sunt mult mai putin frecvente la copii, desi exista anumite tulburari rare care poate provoca aparitia sangelui in urina. Aceste tulburari includ Henoch-Schonlein, sindrom hemolitic uremic si tumora Wilms. Orice sangerare a tractului urinar la copii este considerata anormala si ar trebui sa determine o atentie medicala imediata.

Diagnostic si analize medicale ale urinei

Daca ai orice anomalie privind culoarea urinei, ar trebui sa faci o vizita medicului tau. Noteaza orice detalii care pot ajuta medicul sa determine daca, intr-adevar, exista o problema medicala. Ia in considerare urmatoarele aspecte:

•  cand ai inceput sa observi schimbarea culorii urinei

•  care este dieta alimentara pe care ai urmat-o in ultima vreme

•  ce medicamente sau suplimente alimentare ai luat

•  daca te-ai implicat in orice activitate fizica obositoare

•  daca exista modificari ale programului de somn

•  daca miscarile intestinului au fost normale

•  daca ai vreo eruptie oriunde pe corp

•  daca ai avut dureri de cap in ultima vreme

•  daca ai avut probleme cu vederea

In urma consultatiei medicale, medicul tau poate solicita sa faci o analiza medicala a urinei sau a sangelui.

Medicotest iti pune la dispozitie, prin reteaua sa de centre medicale din Galati si Braila, posibilitatea de a efectua toate analizele necesare, avand totodata siguranta calitatii testelor si preturi accesibile!