Cantareste aproape 1,8 kg si nu te poti lipsi de el
Cu o greutate medie de aproape 1,8 kg si singurul organ intern care se regenereaza, daca o parte din el este afectata, ficatul este cea mai mare glanda din corp. Peste 25% din ficat poate fi inlaturat si, in scurt timp, va creste la loc, in forma si dimensiunea initiala.
Greutatea ficatului la adult este de aproximativ 1200 – 1800 g, in functie de greutatea corporala, constituind intre 1,8 pana la 3,1% din greutatea corporala totala; totusi, la nastere, ficatul este mai mare comparativ cu viscerele toracice si abdominale si constituie 5 – 6% din greutatea corporala.
Functiile principale ale unui ficat sanatos
Ficatul are mai multe functii, dintre care secretia de bila este poate cea mai importanta. Acest fluid se strange in vezica biliara si este eliberat pentru digestie. Principale functii ale bilei sunt:
- Bila este necesara pentru digerarea grasimilor; descompune grasimea in elementa mici.
- Bila ajuta si la absorbtia vitaminelo liposolubile (A, D, E si K) si ajuta la asimilarea calciului.
- In plus, bila transforma beta-carotenul in vitamina A.
- Determina miscarea peristaltica intestinala care ajuta la prevenirea constipatiei.
Dupa ce nutrientii au fost absorbiti in sange prin peretii intestinului, acestia sunt transportati prin sistemul portal hepatic catre ficat. In ficat, nutrienti ca fierul si vitaminele A, B12 si D sunt extrasi din sange si depozitati pentru a fi folositi in viitor. Aceste substante depozitate sunt folosite in activitatile zilnice si in timpul efortului fizic.
Ficatul joaca un rol important in metabolismul grasimilor, in sinteza acizilor grasi din aminoacizi si din zahar, in productia de lipoproteine, colesterol si fosfolipide si in oxidarea grasimii care produce energie.
Ficatul creeaza o substanta numita factor de toleranta la glucoza (GTF) din crom si glutation. GTF actioneaza impreuna cu insulina pentru reglarea zaharului din sange. Zaharul care nu este necesar pentru producerea imediata a energiei este convertit in glicogen in ficat; glicogenul este depozitat in ficat si in muschi si este convertit inapoi in zahar cand este nevoie de energie.
Excesul de alimente este convertit in ficat in grasime si grasimea este transportata in tesuturile grase ale corpului, pentru depozitare.
In afara de functiile lui importante in digestie si producerea de energie, ficatul actioneaza si ca detoxifiant. Ficatul combina substantele toxice (deseuri metabolice, reziduuri de insecticide, medicamente, alcool si alte substante chimice daunatoare) cu substante mai putin toxice. Aceste substante sunt excretate prin rinichi si intestine.
Pentru ca ficatul sa functioneze bine, rinichii si intestinele trebuie sa fuctioneze corect. Deci, pastrati colonul curat. Toxinele acumulate in ficat trebuie eliminate prin rinichi si colon.
In cele din urma, ficatul este responsabil cu reglarea functiei tiroide, convertind tiroxina (T4), un hormon al tiroidei, intr-o forma mai activa, triiodotironina (T3). Convertirea neadecvata din T4 in T3 de catre ficat poate duce la hipotiroidism.
Ficatul descompune si hormoni ca adrenalina, aldosteronul, estrogenul si insulina, dupa ce si-au indeplinit functiile necesare.
Exista patru motive principale pentru functionarea proasta a ficatului: prezenta otravurilor acumulate (cum sunt insecticidele, pesticidele, conservantii), dieta inadecvata, supra-alimentarea si medicamentele.
Analize medicale pentru evaluarea starii de sanatate a ficatului
Evaluarea si analizarea bunei functionalitati a ficatului poate insemna o munca de finete deoarece mici modificari in analizele hepatice pot ascunde afectiuni mai severe sau mai putin severe dar care in timp pot dauna serios ficatului si nu numai.
Analizele hepatice se refera la un set de analize sanguine care evalueaza prin produsii hepatici si prezenta lor in sange intr-o anumita cantitate, exact aceasta functionalitate normal a ficatului
Teste de sange: hemoleucograma si ionograma (analiza ionilor: Na, K, Cl, Ca, Fe, Mg).
Cele mai importante analize de laborator din practica clinica sunt: transaminazele (TGO/AST si (TGP/ALT), bilirubina (totala, directa si indirecta), fosfataza alcalina, colesterolul (total, HDL si LDL), gama-glutamiltranspeptidaza (GGT), timpul de protrombina, albumina si amoniul.
Alte investigatii de laborator necesare stabilirii cauzei afectiunii hepatice sunt:
- Titrarea anticorpilor specifici in hepatitele virale;
- Determinarea antigenelor si a replicarii virale;
- Depistarea autoanticorpilor in hepatitele autoimune si ciroza biliara primitive;
- Alfa-fetoproteina cu valoare in diagnosticul carcinomului hepatic;
- Alfa 1-antitripsina, ceruloplasmina, estimarea rezervelor de fier, analize ce se impun in afectiuni intalnite mai rar, cum ar fi boala Wilson, hemocromatoza (diabetul bronzat).
Daca sunt suspectate tumori hepatice, se pot face si alte investigatii medicale, cum ar fi: ecografia hepatica (clasica si doppler), scintigrafia, tomografia computerizata, RMN si biopsie hepatica.
Va invitam in centrele medicale Medicotest din Galati si Braila pentru a efectua toate analizele necesare, avand totodata siguranta calitatii testelor si preturi accesibile!
Bibliografie:
Nutritie si biotratamente, Phyllis A. Balch