Analize si teste medicale in timpul sarcinii ( teste parentale )
In timpul sarcinii, in organismul femeii se produc modificari adaptative in functia principalelor aparate si sisteme, precum si modificari metabolice, care creeaza un nou echilibru destul de labil, cu schimbari ce ar trebui surprinse de medicul obstetrician. Pe tot parcursul sarcinii, pe langa evaluarile repetate clinice si ecografice, sunt recomandate efectuarea unor teste si analize medicale de laborator, importanta majora avand analizele efectuate in trimestrul I al sarcinii.
Consultatiile si testele medicale va ajuta sa va mentineti sanatosi in timpul sarcinii (mama si copilul sau copiii care urmeaza sa se nasca) si face parte din ingrijirea prenatala. In timpul vizitelor la cabinetul medical, medicul dumneavoastra poate discuta cu dvs. multe probleme, cum ar fi alimentatia sanatoasa si activitatea fizica in timpul sarcinii, testele si analizele medicale de care aveti nevoie si la ce sa va asteptati in timpul travaliului si al nasterii.
In acest articol va facem o prezentare sumara a testelor si analizelor medicale care sunt recomandate si se pot face pe parcursul celor trei trimestre de sarcina. Evident, medicul dvs. va poate recomanda si alte teste sau repetarea unora dintre ele, functie de varsta mamei, starea de sanatate, istoric medical personal si familial si alti factori care pot contribui la sarcina frumoasa si sanatoasa, atat pentru mama, cat si pentru copilul (sau copiii) acesteia.
„Avem un secret in cultura noastra si nu este acela ca nasterea este dureroasa. Este acela ca femeile sunt puternice” – Laura Stavoe Harm
Trimestrul I – primele 12 saptamani
In timpul primei vizite prenatale care, de obicei, are loc in timpul primului trimestru de sarcina, pentru a verifica existenta unor anumite afectiuni si infectii care pot dauna bebelusului sau care pot afecta sanatatea mamei, medicul va poate recomanda o parte din analizele medicale descrise mai jos.
- Testul de sarcina (hCG)
- Stabilirea tipului de sange si factorul rH
- Screeningul pentru anticorpi RBC
- Testul Papanicolau si testul HPV
- Examinarea urinei pentru glucoza si / sau proteine
- Analizei glucozei din sange sau hemoglobinei A1c – pentru femeile cu risc de diabet zaharat de tip 2
- Hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) – pentru femeile care au antecedente de boala tiroidiana
- Hemoleucograma completa (CBC)
- Imunitatea la rubeola
- Testul HIV – virusul imunodeficientei umane (HIV)
- Analize pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala (BTS) – gonoreea, chlamidia si sifilis
- Analize pentru depistarea hepatitei B si a hepatitei C
- Herpes simplex (TORCH) – daca este suspectata o infectie sau expunere la anumite boli infectioase
- Vaginita bacteriana – daca femeia are simptome ale acestei afectiuni
- Urocultura pentru detectarea bacteriuriei
Urmatoarele teste pot fi recomandate viitoarelor mame pentru a detecta sau evalua riscul unor boli sau anomalii genetice:
– sindromul Down – se efectueaza in primele saptamani
– analiza ADN-ului fetal liber din sangele matern (cell-free fetal DNA)
Trimestrul II – saptamanile 13 – 27
Testele de laborator efectuate in cel de-al doilea trimestru de sarcina ofera informatii medicale pentru a evalua atat problemele medicale actuale, cat si cele potentiale ale copilului, si – totodata – au rolul de a monitoriza starea de sanatate a mamei in timpul sarcinii.
- Examinarea urinei pentru glucoza si / sau proteine
- Urocultura pentru detectarea bacteriuriei
- Testul de toleranta la glucoza
- Analiza TSH – hormonul de stimulare a tiroidei – pentru femeile cu antecedente de tulburari tiroidiene
- Amniocenteza – recoltarea de lichid (care contine celule fetale) din jurul fatului
- Cordocenteza – recoltarea percutanata de sange ombilical
- Analiza ADN-ului fetal liber din sangele matern
Trimestrul III – saptamanile 28- 40 ( sau pana la nastere )
Testele medicale de laborator recomandate in aceste saptamani au ca scop pregatirea pentru nasterea unui copil sanatos. Analizele medicale pot include urmatoarele teste:
- Examinarea urinei pentru glucoza si / sau proteine
- Urocultura pentru detectarea bacteriuriei (se poate repeta)
- Streptococul de grup B (SGB)
- Hemoleucograma completa (CBC) (se poate repeta)
- Hormon de stimulare a tiroidei (TSH) – pentru femeile cu tulburari tiroidiene cunoscute
- Testul RBC – pentru diagnosticarea anemiei, a eritropoiezei sau altor factori care afecteaza functionarea celulelor rosii
- Fibronectina fetala (FFN) – daca mama prezinta simptome de travaliu prematur
- Amniocenteza – pentru a evalua dezvoltarea pulmonara in cazul copiilor cu risc de nastere prematura
Daca o femeie participa la activitati cu risc sporit, cum ar fi contact sexual neprotejat, care pot transmite infectii, cum ar fi HIV sau hepatita B, se recomanda retestarea pentru aceste tipuri de infectii. De asemenea, se poate recomanda efectuarea sau repetarea analizelor medicale pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala (BTS), cum ar fi gonoreea, chlamydia si sifilisul.
Femeilor gravide li se poate face, de asemenea, testul fetal non-stres (NST sau cardiotocograma). Testul fetal non-stres (NST) este un test simplu, neinvaziv efectuat in timpul sarcinii, dupa saptamana 28. Mai este cunoscut si sub denumirea de test de monitorizare a batailor cordului fetal sau cardiotocograma si presupune monitorizarea miscarilor fetale, frecventei cardiace fetale si modifcarea ritmului cardiac in timpul miscarilor fetale.
Intelegerea testelor prenatale si a rezultatelor acestora
Daca medicul dumneavoastra va sugereaza anumite teste prenatale, nu va fie teama sa puneti mai multe intrebari. Invatati despre ce inseamna aceste teste, de ce medicul vi le recomanda si ce ar putea insemna rezultatele testului. Toate acestea va pot ajuta sa eliminati orice ingrijorari sau temeri pe care le-ati putea avea. Medicul dvs. va poate explica rezultatele testelor medicale si pasii pe care este posibil sa-i faceti.