MedicoTest investeste in calitate zi de zi Aparatele si reactivii folositi in laboratorul nostru sunt de inalta performanta si calitate.
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
Telefon: +40.236.46.11.19 +40.236.46.11.90
Email: office@medicotest.ro

Noutati

Galati: 0236 461119 / Braila: 0239 671119 Tecuci: 0236810555 / Focsani: 0337401293 / Barlad 0335413184 / Adjud 0337401293
Luni - Vineri: 07:30 - 18:00 Sambata: 08:00 - 13:00
office@medicotest.ro

Analize pentru depistarea intolerantei la lactoza (deficienta de lactaza)

Intoleranta la lactoza inseamna incapacitatea organismului de digera lactoza, adica zaharul din lapte. Aceasta afectiune este cauzata de lipsa sau de deficienta de lactaza, o enzima fabricata in intestinul subtire, care descompune lactoza in glucoza si galactoza.

Intoleranta la lactoza nu este acelasi lucru cu alergia la lapte. Intoleranta la lactoza se refera, in special, la un sindrom cauzat de insuficienta digerarii zaharului din lapte; o persoana cu alergie la lapte poate fi in stare sa digere laptele in mod normal, dar sistemul imunitar da un raspuns alergic la una sau mai multe componente ale laptelui.

Simptomele intolerantei la lactoza

Cand o persoana cu intoleranta la lactoza consuma lapte sau produse lactate, o parte sau toata lactoza pe care o contin ramane nedigerata, retine lichidul si fermenteaza in colon, rezultand crampe abdominale, balonari, diaree si gaze. Simptomele obisnuite incep dupa 30 de minute pana la doua ore de la consumarea produselor lactate.

Gradele de intoleranta la lactoza variaza de la individ la individ. Pentru majoritatea adultilor, intoleranta la lactoza este, de fapt, o stare normala. Numai caucazienii din nordul Europei isi pastreaza capacitatea de a digera lactoza dupa copilarie.

Deficienta de lactoza poate aparea ca urmare a tulburarilor gastrointestinale care afecteaza tractul digestiv, cum sunt boala celiaca, sindromul intestinului iritabil, enterita si colita ulcerativa. Se poate dezvolta si de la sine.

Desi mult mai putin obisnuita, intoleranta la lactoza poate aparea si la copii, la fel ca si la adulti. La copiii mici, intoleranta la lactoza poate aparea in urma unui acces server de gastroenterita care afecteaza invelisul intestinal. Simptomele de intoleranta la lactoza la copilul mic sunt diaree spumoasa insotita de iritatia pielii, cresterea incetinita in greutate si in dezvoltare, voma.

Aceleasi simptome mai pot fi regasite si in cazul altor afectiuni, precum sindromul intestinului iritabil, o boala care afecteaza aparatul digestiv, sau intoleranta la proteinele din lapte. Aceasta este o reactie alergica, provocata de proteinele continute de laptele de vaca.

Intoleranta la lactoza poate creea disconfort si tulburari digestive, dar nu este o boala grav care sa ameninte viata si poate fi usor controlata prin modificarea dietei.

Recomandari in caz de intoleranta la lactoza

Cea mai importanta masura alimentara pentru oricine are intoleranta la lactoza este sa evitati laptele si produsele lactate, cu exceptia iaurtului. Culturile prezente in iaurt digera lactoza pe care o contine, asa ca nu mai sunt probleme. Iaurtul ajuta la digestie; mancati iaurt care contine culturi vii de iaurt.

Consumati lapte de soia si branza de soia, in loc de lapte animal.

Mancati multe alimente bogate in calciu, cum sunt: caise, melasa, broccoli, varza, smochine uscate, varza kale, rubarba, somon, sardine, spanac, tofu si iaurt.

Discutati cu farmacistul inainte de a lua un medicament. Multe tablete sunt facute folosind lactoza ca filtru. Unele pastile anticonceptionale sau medicamente pentru stomac contin lactoza.

In timpul unei crize acute, nu mancati alimente solide, beti numai apa curata, de calitate si inlocuiti mineralele pierdute.

Cum stii daca ai intoleranta la lactoza?

Sunt mai multe teste care masoara absorbtia de lactoza in sistemul digestiv, si anume: testul intolerantei la lactoza, testul hidrogenului in aerul expirat si testul aciditatii scaunului.

Copiii mici si bebelusii sunt testati cu testul aciditatii scaunului, examen medical care masoara cantitatea de acid din scaun. Testul evalueaza si nivelul de glucoza si de acid lactic prezenta in scaun.

In cadrul laboratului de analize medicale Medicotest beneficiati de mai multe tipuri de teste și examene medicale, inclusiv teste pentru depistarea intolerantei la lactoza.

Va invitam in centrele medicale Medicotest pentru a efectua toate analizele necesare, avand totodata siguranta calitatii testelor si preturi accesibile!

Bibliografie:
Nutritie si biotratamente, Phyllis A. Balch